arrow
profile_image
pavuska
od 5. 10. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Dobrý den,
manželovi zjistili cukrovku 1. typu. Vůbec si s tím nevím rady. Ráda bych pro manžela upekla nebo uvařila něco dobrého, ale zjistila jsem, že nestačí pouze vyměnit cukr za umělé sladidlo. Například při pečení je velmi důležité množství mouky, kde je také spoustu sacharidů (ovoce to samé). Proto vůbec netuším, jakým způsobem manželovi udělat něco dobrého, kde by nebylo moc jednotek.
Prosím o rady a typy, jak vaříte a pečete pro své milované diabetiky a jakým způsobem počítáte, kolik například upečený moučník obsahuje jednotek. Uvítám i různé recepty.

Děkuji pavuska

arrow
profile_image
MKay
od 16. 12. 2013
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

URL

Tady mi to přijde dobře popsané a nějaké recepty taky tam budou...

arrow
profile_image
Barcza
od 1. 9. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji pavuska: a jakým způsobem počítáte, kolik například upečený moučník obsahuje jednotek

Ahoj pavusko, s počítáním jednotek je to poměrně jednoduché, spočítáš celkový obsah sacharidů v použitých surovinách (mouka, cukr, mléko, ovoce,...) a potom vydělíš počtem kousků, které z toho nakrájíš...(a na jednotky samozřejmě ještě děleno 12/10g).
A jinak do pečení se mi neosvědčilo nepoužívat cukr vůbec, spíš ho dávám prostě méně, příp. tedy dosladit sladidly. Tady ale pozor, většina "nesacharidových" sladidel není na tepelnou úpravu vhodná, zhořknou. Možná jsou teď nějaká nová, nevím. Já už se jim dost let vyhýbám úplně a raději si dám maličko cukru než sladidla. Ale peču úplně klasické recepty a holt se to snažím nejíst tak moc
Co se týče vaření, tak tam je to snad bez starostí...jen to chce nejíst typicky českou kuchyni (knedlíky, omáčky), ale dát si třeba maso se zeleninou (bez jednotek) + přílohu. Taky pozor na těstoviny, ty obecně dělají problém - mně např. zvedají glykémii až dlouho po jídle (1,5-2 hodiny), takže to řeším buď opravdu malou porcí nebo rozložením inzulinu na dvě dávky.
Manželovi držím palce, ať se do toho brzy dostane! A ty taky

arrow
profile_image
erin
od 26. 8. 2006
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Ahoj,
u diabetika jsou výměnné jednotky v pořádku jako vodítko pro dobrý stav diabetu.. V podstatě můžou téměř všechno, kromě cukru.
Např. u té milované buchty. Odvážíš mouku na celý plech v podstatě, co radí dopisovatelka výše. Dáš malé množství ovoce, nebo co chceš, aby to chutnalo manželovi. A po upečení rozpočítáš na jednotky u jednotlivch porcí. Možno dát ke svačinám, nebo na nedělní snídaně. Hlavně musí mít manžel daný dobře inzulín a udělanou glykémii.
Dělala jsem u diabetiků 8 let v lázních.
Vzhledem k tomu, že manžel je DM 1.stupně, má nárok na Lázně na komplexku. Aspoň na 14dní, včetně edukace. Provádějí to v léčebně Mánes- K. Vary nebo v Luhačovicích. Do Varů bys mohla i Ty-- jako doprovod pacienta. Musela bys si to zaplatit a vyjednat.
A mohla bys na edukační hodiny s manželem, abys věděla co a jak u DM 1.tupně.
Nenechte se ošidit, když by to diabetolog nechtěl napsat. Všechny pojišťovny hradí aspoň těch 14 dní.
Naučila by ses vaření pro DM 1.
Pracovala jsem v K:Varské léčebně. Je tam dobrá edukační sestra--opravdu naučí. Rovněž je dobré se obrátit na dietní sestru- dala by mu i jídelníčky
E

arrow
profile_image
pavuska
od 5. 10. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na MKay: Moc děkuji za odkaz, musím to prostudovat a trochu se s tím seznámit

arrow
profile_image
pavuska
od 5. 10. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na Barcza: Ahoj Barczo, děkuju za odpověď. Já jsem z toho počítání jednotek tak zaskočená. Chápu, že si to musím celé vydělit, ale kdybych chtěla udělat palačinky (klidně bez cukru a sladidel), tak stejně kvůli té mouce a mléku to vůbec nepřipadá v úvahu, to by si manžel dal tak maximálně jednu a měl by po snídani... takže proto se ptám, protože mi to přijde děsně málo.
Jak píšeš o těch těstovinách, tak my jsme zase zjistili, že manžel má problém s bramborami. Vždycky když má jako přílohu brambory, tak má hypo a je mu blbě...
Moc děkuju za rady

arrow
profile_image
pavuska
od 5. 10. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na erin: Ahoj Erin, děkuji za informace ohledně lázní. První co jsem si hledala, jestli pojišťovna hradí inzulinový pero, inzulin, glukometr atd., protože by to pro nás byla čára přes rozpočet. Vše naštěstí hradí, za to jsem byla moc ráda,... ale to, že hradí i lázně by mě nenapadlo. Díky za skvělou zprávu. Zjistím si o tom víc informací, ráda bych to využila

arrow
profile_image
Barcza
od 1. 9. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji pavuska: když má jako přílohu brambory, tak má hypo a je mu blbě...

To je asi ten "lepší" případ, tam časem určitě vychytáte množství a inzulin k tomu...mimochodem, vážit by se mělo a ze začátku to určitě dělej, nicméně po nějaké době pravděpodobně stejně přejdete spíš na odhady (půl krajíce chleba = 1 jednotka, 1 jablko = jednotka atd), neboj se toho. Dostali jste v nemocnici nějakou příručku? Já jsem tehdy před 12 lety dostala celou krabici od Sdruženi dia dětí, byla tam výborná publikace Abeceda diabetu, kde byly mj. poměrně rozsáhlé tabulky nejčastějších potravin (jak zákl. surovin, tak běžných výrobků (sušenky, jogurty, atd.) i třeba k jídel od McDonalds) s množstvím sacharidů v nějaké měrné jednotce (kus, 100g) a právě i odhady, kolik je 1 jednotka (např. 1 brambor velký jako vejce, kopeček rýže, 1 kus jablka, xx kusů třešní). Dá se určitě koupit i normálně v knihkupectví, pravidelně vycházejí aktualizované verze.
Důležité je nic nepřehánět, jak jídlo, tak ale i tu kontrolu a počítání, to by z toho života člověk vůbec nic neměl (a teď jsem citovala svého lékaře, taktéž diabetika)...
Až si najedete nějaký svůj systém, tak ať manžel zkusí poprosit svého doktora o kontinuální měření glykémie, to dostaneš na týden na břicho senzor, který tu glykemii vyhodnocuje neustále a pak z toho poskládá grafy. Současně s tím zapisuješ, co jíš a kolik dáváš inzulinu a pak je vidět, jak ti to tělo reaguje na ty nastavené dávky inzulinu a jídla. Je to fajn zejména pro nastavení dávek bazálního inzulínu, ale dá se tam právě vysledovat i reakce na různé druhy jídla a podle toho se pak zařídit. Myslím, že pojišťovna hradí až 4 senzory ročně.
Ale je mi jasné, že teď máš informací až nad hlavu, tak si jí tímhle nepleť To je jen tip do budoucna.

arrow
profile_image
pavuska
od 5. 10. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na Barcza: V nemocnici jsme dostali asi pět papírů A4, kde byly ty tabulky o kterých mluvíš, je tam i ten McDonalds. Ale já jsem si hned aktivně koupila knížku, kde jsou recepty pro diabetiky a rovnou jsou tam i rozepsané ty jednotky k jednotlivým receptům...moc se mi knížka líbila, ale pak jsem zjistila, že v knížce jsou úplně jiná čísla než na papírech z nemocnice... a pak z toho mám strach, protože nevím, čím se mám řídit... no hrůůza, snad se do toho nějak dostanu

arrow
profile_image
Barcza
od 1. 9. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Možná byl ten přepočet na jednotky způsobený tím, kolik g sacharidů připadá na jednu jednotku. Obvykle se u nás používá 12g sacharidů, ale myslím, že třeba v Německu používají 10g. To je asi jednodušší (těžko říct, zda správnější, spíš jde o zvyk a nastavení osobního režimu těmto přepočtům), nicméně třeba už při 25g sacharidů to docela dost zkresluje (2 vs. 2,5 j.).

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené