1. . .5678
arrow
profile_image
jataky
od 19. 2. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji martinam: lidi nezajímá složení potravy a ani si nepřečtou co vlastně kupují

No, já si myslím, že markety a výrobci dost často na lidi i chystají pasti, do kterých se běžný spotřebitel - a nejčastěji důchodce chytí (holt - velmi obecně řečeno, už jim to tak nepálí, malá písmenka nepřečtou, atd. - nemyslím to zle, ale jako realitu).

Docela známý příklad je dříve "čokoláda na vaření" zn. Orion, výrobek, který se dnes prodává jako "Orion na vaření" - někde k tomu dál dávají v obchodech i dodatek čokoláda. Přitom se o čokoládu na vaření nejedná, ale o polevu. Toto lze zjistit analýzou údajů na obale, kde se dá zjistit, že obsahuje méně kakaového másla a více rostlinných tuků, tedy je to poleva. Nicméně vzhledově je to pořád ta "čokoláda na vaření", na kterou starší generace byly zvyklé a kterou kupují v domnění, že kupují tmavou čokoládu. A to mi přijde jako megalumpárna.

Obdobně se sýry, mléčnými výrobky, atd. Tím se chci zastat průměrného českého spotřebitele, protože firmy používají dost nekalé metody, které jsou dle mého mínění na hranici spotřebitelského a soutěžního práva (resp. za ní).

arrow
profile_image
imoen
od 22. 8. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

jataky
to máš jako když hromada věcí je označena jako "domácí", což se vůbec nesmí...teď jsem byla na nějakém jarmarku, a tam tak bylo označeno všecko (přitom vyráběné klasicky ve firmě pásově...) taky mi to přijde jako podfuk.

arrow
Neprodává v Bazaru

moderátorka

jataky
Souhlasím, dalším problémem je máslo - to "správné" má mít ze zákona určitý podíl mléčného tuku a nebývá na něm napsané složení protože to je prostě ze zákona dané. A vše co se jmenuje máslo tak musí tuto normu splňovat. Ale výrobce - chytrák - vyrobí něco trochu jiného )samozdřejmně aby ušetřil - takže třeba sníží obsah právě toho mléčného tuku nebo to nahradí rostliným máslem, výrobek dá do velmi podobného obalu jako klasické máslo a nazve to máslíčko nebo AB máslo (na tom už složení být musí) a člověk si to snadno splete a považuje to za klasické máslo (takže další past zejména na důchodce...)
Jinak s tou čokoládou máš pravdu. Dost časté je že třeba velikonoční figurky mají menší podíl kakaového prášku než 30% (limit pro ozn. mléčná čokoláda, aby to byla hořká musí mít podíl min. 60%) a tak se to prostě obchází třeba názvem čokoládová pochoutka.

arrow
profile_image
Noémi de Noir
od 18. 1. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji bakalářka: Jinak s tou čokoládou máš pravdu. Dost časté je že třeba velikonoční figurky mají menší podíl kakaového prášku než 30% (limit pro ozn. mléčná čokoláda, aby to byla hořká musí mít podíl min. 60%) a tak se to prostě obchází třeba názvem čokoládová pochoutka.

Opravdu čokoládové figurky jsou téměř scifi Marně jsem se snažila sehnat nějaké nečokoládové pochoutky

Všechny mi tady vesměs mluvíte z duše, ale i tak - dneska jsem zase musela zavítat do oblíbené plesnivé Hrušky. Po půl hodině jsem vyšla s lahví minerálky a žaludku bylo domluveno, že musí počkat.. Prostě jsem si nevybrala nic v mléčných výrobcích, nic v pečivu, nic v rádobyzdravém regálu, kde jsou akorát taky sířené rozinky a tyčinka Flint... Jednoduše není to jen o nás a našem přístupu, ale i o té nabídce... to nemůže nikdo popřít.

A k BIO výrobkům bych dodala, že 11. 2. bude na Instinkt.cz zveřejněn v plném znění nějaký článek právě o tomto ("Podvod jménem BIO"), takže kdo by měl zájem...

To, že my sami sobě si prodáváme nekvalitní potraviny je jedna věc. Člověk už se naučil rozeznávat, která česká značka je kvalitní a která nikoliv, taky nelze čekat, že výrobek za nějak výrazně nižší cenu bude dobrý. Někdy pomůže i "áčko" KlasA na obalu, mně se ještě nestalo, že bych byla výrobkem s "áčkem" nějak zklamaná po stránce kvality.
Co mne však dovede vyloženě nasr .. dit, je rafinovaná distribuce polských výrobků zabalených u nás. Třeba jsem zaujatá, ale polské potraviny v Česku jednak já sama nesnáším a jednak nadávám v duchu všem, co je vědomě kupují do hlupáků, kterým je lautr fuk, co jedí a ještě k tomu podporují cizí ekonomiku. To, co se zde v Ostravě z Polska dováží, je nejspíš to nejmíň kvalitné a nejlacinější zboží - protože ve Varšavě jsem se přesvědčila, že tamní obchody nabízí na rozdíl od těch našich kvalitu, sr*čky asi putují na export. To pak v obchodě leží něco s obrovským českým nebo německým nápisem, nebo dokonce s francouzskou vlajkou na obalu - ale když si jeden vezme brýle, zjstí, že onen výrobek sice zabalila mlékárna v Praze, nebo byl vyroben pro firmu v Ostravě - ale vyroben byl v Polsku. Často tam není ani to, jenom takové docela malinkaté PL v kroužku. Takže vlastně kdo jsou ti, co dělají lumpárny : Poláci, kteří vyrábí nebo naši obchodníci, kteří dělají poptávku, aby mohli koupit za korunu a prodat za dvacet ?

arrow
profile_image
myskin
od 29. 6. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

dadabus, tak to mě dokáže taky nas....A ještě když vidím třeba mražené kuře z Číny. Při troše snahy to jde nakupovat kvalitnější jídlo, stojí to dost peněz, času (do řeznictví, do pekárny, na druhou stranu města pro zeleninu,..) ale určitě to stojí za to. Na jídle by se šetřit nemělo, pokud to finanční možnosti jen trochu dovolí. Radši kvalitní maso 2x týdně než humus každý den.

arrow
profile_image
sabulebambule
od 11. 10. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Rozhodně mohu potvrdit, že množství výběru a chuť výrobků třeba ve Francii v Auchanu se se supermarkety zde nedá srovnat, ale nedá mi to, abych nepřidala otázku:

Proč, když přijedu k babičce do Chomutova, je parkoviště před Glubusem plné (a když píši plné, myslím tím opravdu narvané) Němců?

arrow
Neprodává v Bazaru

28

Holky,tohle je super diskuze,i když není všechno jídlo u nás špatné,tak bohužel většinou jsou to fakt sr**ky..Šla jsem po dlouhé době u nás do Billy a myslela jsem,že obrátím kufr..tolik octomilek jsem pohromadě nad ovo-zel ještě nikdy neviděla..holky asi 10 rajčat,celkově a všechny hnily,ale asi jste to viděly samy..no a pak jsem vyjela do rakouska,do malyho městečka do Billy a fakt s otevřenou pusou jsem tam stála,jako když komanči otevřeli hranice a my vyjeli..nepopsatelnej luxus,čistota,absolutně jiné mango a kaki a ananas(a kvalitní i ostatní zboží,cenově téměř jako naše),nádherně vyskládané zboží a úslužné prodavačky.V teplém pultu žádné zelené barvy překryté kořením jako je to zvykem u nás(dělala jsem brigádu v supermarketu v Brně a zelený kuřata jsem měla za úkol hojně naplácat kořením a česnekem a pak je grilovali a vesele prodávali...)..Takže za mě můžu říct,že radši v cizině,tolik tam nepodfukaří.

jataky
Vracím se k tvému dřívějšímu příspěvku-co se týká vajec z chovu na volné podestýlce,tak bohužel lžou,byla jsem v rámci praxe podívat se jak se maj slepičky natlačený v klecích ve tmě a vajíčka co vyjížděli na pult ke třídění byly poté dávány do nosičů ozn."chov na podestýlce",pak zas do těch normálních nosičů,měli tam na zemi naskládaných krabic s různým označením pro různé odběratele..takže jen abych tě vyvedla z temnoty..nelze věřit všemu,co se píše,spíš bych šla po chuti,u ovo-zel,másla,mlíka a vajec to člověk pozná(snad),jestli mu chutnaj tak jak mají chutnat..
Jinak jsem strašně ráda,že se u nás vyrojily automaty na mlíko-to považuju za super nápad,jak si pochutnat a pomoct nařim zemědělcům..

arrow
profile_image
Noémi de Noir
od 18. 1. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji Bardotka: .V teplém pultu žádné zelené barvy překryté kořením jako je to zvykem u nás(dělala jsem brigádu v supermarketu v Brně a zelený kuřata jsem měla za úkol hojně naplácat kořením a česnekem a pak je grilovali a vesele prodávali...)..Takže za mě můžu říct,že radši v cizině,tolik tam nepodfukaří.

Když už na to přišla řeč... Nechci nikomu kazit chuť, pokud právě obědváte, ale spousta mých kamarádů brigádničila v Tescu a dalších hypermarketech. Ještě dnes se jim při pohledu na maso obracejí žaludky, protože praxe, kterou zažili v Tescu, je fakt poznamenala. Kupříkladu kamarádka pracovala u pultu s masem - staré a nazelenalé maso se druhý den ráno normálně zase vytáhlo na pult - buď se oškrábalo tak, aby vypadalo lépe, nebo nakořenilo a natřelo olejem po povrchu. Věci jako prodávání starého a zkaženého masa na denním pořádku - vedoucí to přímo vyžadovala a učila brigádníky "jak na to".
Svého času mi jiný známý povídal, jak to chodilo v dnes již zkrachovalém Martinově (masokombinát) - na salámy byla taková "míchačka", do které se házelo zbytkové maso a kůže. Normálně do toho nějakému brigádnikovi spadl hadr (!) a nechalo se to tak - rozmixoval se na kousky a co... Nezávisle na tom mi zase další známý říkal, že tam jako studenti na brigádě schválně házeli vajgly...
Vím, že už svého času v médiích proběhla kauza kolem téhle praxe hypermarketů, ale ruku na srdce - změnilo se něco? Pult s masem obcházím obloukem...

arrow
Neprodává v Bazaru

28

Cituji Noémi de Noir: změnilo se něco? Pult s masem obcházím obloukem...

jj,po své brigádnické zkušenosti už vážně ne.Kdysi jsem si v Interspaaru kupovala gril.kuře,bylo úžasný,chutný a vonělo a nebylo překořeněný(aby zakrylo příp.vady),tak jsem si říkala,že možná v některých obchodech udělám výjimku,ale po čase jsem ho znovu zkusila a bylo nedopečený,mdlý,hnus,takže už fakt neee.vařím si radši doma a čtu etikety..

arrow
profile_image
jataky
od 19. 2. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji Bardotka: vajec z chovu na volné podestýlce

Hmmm.. prima, já teda tyhle kupuju až jako třetí volbu, když nejsou k dispozici domácí anebo BIO, ale stejně jsi mi radost neudělala.. Ale díky za info, jen mne to štve..

arrow
Neprodává v Bazaru

28

jataky
Taky jsem z toho byla dost v šoku..

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené