7 dietních mýtů odhaleno

Dietní Coca-Cola je zdravější, vynecháním snídaně zhubnete, těhotné ženy musí jíst za dva...Kolem hubnutí a diet panuje velké množství polopravd a mýtů, které stále matou všechny, co se snaží zhubnout. Pojďme si osvětlit některé z nich.

img

Některé dietní mýty mohou stát v cestě za vaší vysněnou postavou 

Mýtus – po sacharidech se tloustne

zoom

Pečivo a těstoviny si vybírejte raději celozrnné.

racionální a někdy až chorobný strach ze sacharidů, který zažívá většina dietářek, se vyvinul díky populárním dietním plánům, jako je třeba Atkinsonova dieta. Je ale nesmysl domnívat se, že křupavá houska nebo talíř těstovin způsobí okamžitý nárůst váhy, a tak je úplně vyřadit ze svého jídelníčku. Sacharidy jsou totiž pro organismus potřebné - zlepšují náladu, posilují mozek, ochraňují srdce a navíc pomáhají zhubnout, protože se po nich budete cítit déle syta a dodají vám potřebnou energii na rychlejší spalování tuků. Držte se však malých porcí a vyhýbejte se bílým škrobovým sacharidům, raději dejte přednost celozrnné rýži, pečivu a těstovinám. 


Mýtus - dietní cola/ limonáda je zdravější

zoom

Dietní cola není lepší než běžná cola.

I když je pravda, že dietní nápoje colového typu mají méně kalorií, obsahují mnoho nebezpečných chemikálií, jako jsou umělá sladidla, sodík a kyselina fosforečná. A to není všechno – existují vědecky podložené domněnky, že dietní nápoje mohou způsobovat nárůst váhy. Sladký nápoj bez cukru vlastně obelhává mozek, který čeká na doručení glukózy. Výsledkem je, že po dietní cole máte větší chuť na sladké než obvykle. Při dietě je nejlepší vyhnout se podobným nápojům úplně, ať už mají označení dietní nebo ne. Nejvhodnější je čistá voda nebo bylinkové čaje. 


Mýtus – každodenním cvičením rychleji zhubnete

zoom

Se cvičením to nepřehánějte.

To je sice pravda, ale po počátečním rychlém úbytku kilogramů může nadměrné cvičení způsobit, že se váha zasekne v určitém bodě a dál hubnout nebudete. Rovněž platí, že čím více energie cvičením spálíte, tím více se bude vaše tělo snažit nahradit ztracenou energii jídlem, dojde ke stimulaci apetitu a hrozí přejídání se a nezvladatelné chutě na sladké. Ani fitness odborníci nedoporučují dřít se v posilovně každý den. Nejlepší je den pohybu střídat se dnem volna, aby tělo mělo dostatek času na zotavení. Účinné je rovněž střídání typů cvičení a kombinace kardio cvičení s posilováním, kdy postupně zvyšujete intenzitu cvičení. 


Mýtus – vynecháváním jídla zhubnete

Velice častý omyl, kterého se dopouští nejen ti, co s dietou začínají. Vynechání snídaně, oběda nebo večeře opravdu k trvalému zhubnutí nevede. Naprosto nezbytná je snídaně, která vám dodá energii na celé dopoledne a nastartuje váš metabolismus a spalování nadbytečných kalorií. Vynecháním jídla své tělo jen naučíte střežit si jakékoli přijaté kalorie a zpomalíte tak celý metabolismus. Tento způsob diety naopak může vést k přejídání a zvýšené chuti na pokrmy s vysokým obsahem cukrů a tuků. Pamatujte si, abyste zhubla, musíte pravidelně jíst nutričně vyvážené a zdravé potraviny a nevynechávat snídani, oběd nebo večeři.


Mýtus – mražené ovoce a zelenina mají méně vitamínů než čerstvé

zoom

Mražené ovoce prokáže stejnou službu jako čerstvé.

I když zmražená zelenina nebo ovoce nevypadají tak dobře jako čerstvé plody, neznamená to , že jsou méně výživné. Obvykle jsou totiž baleny několik hodin po sklizni a zmrazením neztrácejí žádné živiny. Naopak čerstvé ovoce může přijít o své vitamíny a minerály, pokud cestuje na náš stůl z dalekých krajin, nebo je skladováno několik dní před tím, než se dostane na obchodní pulty. Ať už tedy čerstvé nebo zmražené, snažte se dodržovat doporučených 5 porcí ovoce a zeleniny denně. 


Mýtus – přestanu kouřit a přiberu

Každý jsme jiný a je pravda, že někteří jedinci po típnutí poslední cigarety trochu přiberou a jiní lidé si udrží stejnou váhu, jako když kouřili. Někteří dokonce mohou spalovat více kalorií, protože budou mít více energie na cvičení. I když je pravda, že nikotin velmi mírně zvyšuje metabolismus, váha u bývalých kuřáků obvykle narůstá, když nahradí chuť na cigaretu jídlem. Pokud se snažíte přestat kouřit, mějte po ruce zdravé pochoutky, jako jsou kousky zeleniny a ovoce a snažte se i více cvičit. 


Mýtus - v těhotenství byste měla jíst za dva

zoom

Těhotenství není důvod k přejídání se.

Tento mýtus je podporován teorií, že musíte jíst dvojité porce, protože vlastně sytíte dva lidi. Opravdu si ale myslíte, že miniaturní tvoreček ve vás potřebuje stejně tolik energie jako vy? Mnoho budoucích maminek však této pověře věří a po porodu se pak potýkají s problémy s nadváhou. Pravdou je, že těhotné ženy potřebují zvýšit příjem potravy jen ve třetím trimestru a i tehdy by měly přijmout jen asi o 200 kalorií více, než je doporučených 2000 kalorií denně. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?