Antikoncepce: Je životu nebezpečná?

Rozhodla jste se řešit svůj problém s akné, nepravidelnou menstruací či bolestmi během ní nasazením hormonální antikoncepce? Informovala jste se i o možných rizicích?

img

Užívání kombinované hormonální antikoncepce zvyšuje dvakrát až čtyřikrát riziko vzniku tromboembolie.

Hormonální antikoncepce má celou řadu pozitiv. Patří mezi ně například spolehlivá ochrana proti nechtěnému těhotenství, přesně víte, kdy může očekávat menstruaci a obvykle vás během ní netrápí nepříjemné bolesti. Na druhou stranu mají hormonální pilulky spoustu vedlejších účinků, které nejsou v žádném případě zanedbatelné. 

Věděly jste třeba, že uživatelky kombinované hormonální antikoncepce mají dvakrát až čtyřikrát vyšší riziko vzniku tromboembolie v závislosti na dávce estrogenní složky a typu gestagenu?

Měly byste se začít obávat?

Pokud berete hormonální antikoncepci, neznamená to, že automaticky dostanete trombózu. Takhle to skutečně nefunguje. Nicméně užívání hormonální antikoncepce k ní přispívá. Důležitou roli hraje také to, jaké pilulky berete. Některé jsou rizikové, jiné váš život neohrozí. Jestliže užíváte čistě progestagenní kontraceptiva nebo jste zvolila hormonální tělísko, můžete být bez obav.

zoom Zvětšit

Představuje hormonální antikoncepce riziko pro váš život?

Mnohem rizikovější jsou v tomto ohledu například náplasti. Za zmínku stojí určitě také to, že Evropská komise schválila omezení pro předepisování antikoncepčních přípravků Chloe, Diane-35, Menerva či Vreya. Jaký byl hlavní důvod? Používání těchto přípravků zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin, a proto mají být předepisovány pouze výjimečně.

Zkušený lékař se ptá

Chcete si nechat předepsat antikoncepci? Zkušený lékař by se vás předtím měl zeptat, jestli se ve vaší rodině nevyskytla trombóza, mrtvice či infarkt. Pokud tyto a podobné otázky z úst vašeho gynekologa nezazní, převezměte iniciativu nebo rovnou změňte lékaře. Zdraví máme jen jedno a není radno si s ním zahrávat.

Jestliže byste chtěla být skutečně důkladná, můžete požádat o testy na poruchu srážlivosti krve. Ovšem pozor! V případě, že není vaše rodinná anamnéza riskantní a lékař tak nemá důvod testy provádět, budete si je muset uhradit sama. Jednoduchá varianta testů (test nejčastějších mutací) vychází zhruba na 2 000 Kč. Komplexní testování vychází až na 50 000 Kč (testování hradí pojišťovna, pokud vás na něj lékař doporučí).

Jaký je závěr?

Mohlo by se zdát, že stačí podstoupit pár testů, a pokud vám srážlivost krve nehrozí, můžete antikoncepční pilulky dále bez obav polykat. Omyl! I když bude test na srážlivost krve negativní, neznamená to, že vás hormonální antikoncepce nemůže ohrozit. Testy na srážlivost krve jsou schopny odhalit pouze část faktorů, které srážlivost ovlivňují. Jestliže užíváte antikoncepci, mějte stále na mysli, že se jedná o lék na předpis, což mimo jiné znamená, že s sebou nese určitá rizika.

Chránit se před nechtěným těhotenstvím je v každém případě správné. Nicméně jakým způsobem se rozhodnete chránit, je pouze na vás. Svou volbou přebíráte všechna rizika, se kterými byste se měla předem seznámit.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?