Chemie v koupelně I. - AHA kyseliny

Tímto pojmem nejsou označovány chemikálie, po jejichž použití budete osvíceni náhlým prozřením. Jde o alfa-hydroxylové kyseliny, skupinu ve vodě rozpustných kyselin, které se přirozeně vyskytují zejména v ovoci (původ kyseliny se často odráží v jejím názvu), mléce či cukrové třtině.

img

Alfa-hydroxylové kyseliny se přirozeně vyskytují zejména v ovoci.

Mezi nejpoužívanější AHA kyseliny patří kyselina glykolová a kyselina mléčná. Jsou tvořeny malými molekulami, proto snadno pronikají do pokožky. K dalším AHA kyselinám se řadí kyselina citronová či kyselina jablečná.

Proč je milovat...

Hlavním benefitem AHA kyselin je chemický peeling - způsobují odlučování odumřelých kožních buněk chemickou, nikoli mechanickou cestou. Mohou také podpořit produkci kolagenu a elastinu a tím zvýšit pevnost a pružnost pokožky. Při dlouhodobém používání napomáhají minimalizovat následky stárnutí kůže či její poškození slunečním zářením - dochází k ústupu jemných vrásek a linek, hrubé kůže či pigmentových skvrn. 

...a nenávidět.

AHA kyseliny neoplývají pouze samými pozitivy a při jejich používání je třeba pamatovat na nežádoucí doprovodné efekty: mohou dráždit pleť a způsobovat fotosenzitivitu. Výsledkem je pak zčervenání kůže, pálení, svědění, vznik pigmentových skvrn či dokonce jizviček.

Jak na ně

Přípravky obsahující AHA kyseliny je proto vhodné používat nejlépe večer, tak aby působily v noci. Pokud nezbytně musíte takový produkt aplikovat ráno či během dne, důrazně se doporučuje pleť chránit před slunečním zářením prostředkem s vysokým ochranným faktorem. Podrážení pleti předejdete tak, že zpočátku budete přípravek s kyselinami používat pouze jednou v průběhu dvou či tří dnů. Pokud jej vaše pokožka bude dobře snášet, můžete zkusit četnost užívání zvýšit.

Trocha chemie

Koncentrace kyseliny by neměla překročit 10 % (ideální je 5 - 8 %) a pH výsledného přípravku by se mělo ideálně pohybovat mezi 3 a 4. Aplikaci vyšších koncentrací kyselin přenechejte raději vyškolenému dermatologovi či kosmetičce, kteří používají koncentrace od 20 % až dokonce po 70 % (v těchto případech už je ovšem třeba počítat s pořádnými vedlejšími efekty, kůže v místě aplikace bude vypadat jako extrémně spálená i několik týdnů, než se pod ní “vyloupne” vaše nové krásnější já).

Nenechte se napálit

Trh je přímo přesycen produkty obsahujícími AHA kyseliny. Nevyhazujte peníze zbytečně. Ideální jsou séra obsahující některou z kyselin. Po jejich nanesení a vsáknutí můžete přes ně aplikovat ještě jiný krém bez AHA kyselin, kterým pleť vyživíte, zklidníte a zvlhčíte. Naopak úplně zbytečné jsou produkty určené k čistění pleti s obsahem AHA kyselin (gely, pěny apod.) - kyseliny totiž pro kýžený efekt musí na pleti působit, což v tomto případě nestihnou, neboť jsou prakticky okamžitě spláchnuty vodou.




Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.