Úžasné EKO metody: Čištění pleti olejem

Cože? Mýt se lepkavým mastným hustým olejem? Proč ne - myjí se jím i novorozené děti.

img

Jakkoli absurdně to může znít, olejové čištění je velmi zajímavou a účinnou metodou.

Jakkoli absurdně to může znít, olejové čištění je velmi zajímavou a účinnou metodou, kterou byste měly vyzkoušet zejména v případě, že se potýkáte s mastnou pletí, akné, komedony či velmi citlivou pokožkou. Se všemi těmito problémy by vám olej mohl viditelně pomoci. Navíc jde o metodu šetrnou k přírodnímu prostředí i vaší peněžence!

Výběr oleje je klíčový

Důležité je najít olej, který bude vaší pleti vyhovovat, což nemusí být snadné. Nejčastěji se používá olej jojobový, mandlový či panenský olivový olej. Vyhněte se kokosovému oleji. Je výborný na vlasy, pro pleť ale může být komedogenním činitelem. Tento olej je při metodě olejového čištění brán jako hydratační činitel. Z tohoto důvodu se nedoporučuje ani olej hroznový, který je vhodný spíše pro mastnější pleť, neboť ji (ač to zní paradoxně) může vysušovat.

Dva je víc než jeden

Někomu jeden druh oleje vyhovuje a přináší kýžené výsledky. Zásadní složkou olejového čištění by ale měl být ještě jeden doplňkový olej - ricinový. Nejde o nepřekročitelné pravidlo, někomu navíc ricinový olej vůbec nevyhovuje, v každém případě jej ale vyzkoušejte. Záleží přitom na poměru těchto olejů: pro mastnou a aknózní pleť se doporučuje větší procento ricinového oleje v poměru k druhému oleji (od 1 dílu ricinového ku 2 dílům dalšího oleje až po poměr 3:1 ve prospěch ricinového oleje). Čím je vaše pokožka vyváženější až sušší, tím méně ricinového oleje používejte, pro suchou pleť se např. doporučuje jen 10% ricinového oleje ve směsi.

Jak na to

Připravte si vyhovující olej či jejich směs, látkovou žínku, utěrku nebo větší hadřík, horkou vodu. Není nutné se předem odličovat, olej výborně odstraňuje nejen nečistoty a mastnotu, ale také make-up (i voděodolný). Obličej ani předem nutně nevlhčete vodou, olej se používá na suchou kůži (zkuste ale také čištění po sprchování, kdy jsou póry otevřené). Olej naneste na ruce, promněte a začněte masírovat obličej. Ideální je provádět masáž po dobu několika minut. Zaměřte se na problematická místa a důkladně, ale jemně, je promněte. Nespěchejte, užije si příjemnou masáž. Poté namočte žínku či hadřík do co nejvíce horké vody, vyždímejte a přiložte na celý obličej. Počkejte, dokud nevychladne. Tuto fázi je vhodné ještě jednou zopakovat. Pak vyždímanou žínkou zlehka promasírujte obličej - jde o jemnou alternativu peelingu. A voilá! Je hotovo.

Vyhněte se chybám

V žádném případě nevynechejte nahřátí pleti pod horkou látkou, jde totiž o klíčový moment celého procesu. Kůže se v teple zahřeje, napaří, póry se otevřou a olej může rozpustit mastnotu, která je v nich jinak uzavřená. Po olejovém čištění už nepoužívejte žádné další odličovací ani čisticí prostředky. Pokud nemáte pocit suché pokožky, vynechejte i krém, který obvykle po vyčištění pleti používáte. Na kůži zůstane jemný olejový film, který ji zvlhčuje a vyživuje.

Nepřehánějte to

Zpočátku pro jistotu pleť takto čistěte jen jednou za dva či tři dny. Pokud vám olejové čištění bude vyhovovat, postupně zvyšujte frekvenci. Někdo si pleť myje olejem dvakrát denně, za ideální je ale považování čištění jednou denně večer. Že něco není v pořádku, poznáte snadno - pokud vám nevyhovuje olej, pleť se zanítí, pokud je frekvence mytí příliš častá, pokožka bude vysušená.

S čím je třeba počítat

Především nečekejte zázrak na počkání. Jsou lidé, kterým olejové čištění přineslo úžasné výsledky za pár dnů, některým skutečně dokonce přes noc, ale není to pravidlem. Jako u každé “přírodní” metody, i tady se může stát, že vám nebude vyhovovat. Pokud vám nebude vyhovovat první olej, neházejte flintu do žita a experimentujte - zkuste jiný olej, změňte poměr olejové směsi...Může se také stát, že prvních několik dnů bude vaše pokožka produkovat větší množství mazu.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.