Jak na osobní rozvoj na mateřské

Říká se „mateřská dovolená“, jenže ve skutečnosti být na mateřské má k dovolené hodně daleko. Dopoledne sice můžete vidět skupinky maminek s jejich dětmi, jak popíjejí kávičku v oblíbené kavárně. Zdání však klame a pro mnohé je to na zbláznění.

Polapena vším tím mateřským

Největší změnou v životě ženy je pravděpodobně narození prvního dítěte. Každá z nás se s tím umí vyrovnat nebo možná spíše poprat jinak, mnohé z žen ovšem podlehnou „všemu tomu mateřskému“, což znamená především to, že se věnují výhradně jen péči o miminko, zajímají se o jeho zdravou výživu a o každý jeho pohyb. Zní to sice logicky – žena chce být pro své dítě dokonalou matkou, jenže neměla by být jen matkou, ale také by měla zůstat ženou a sama sebou, což se jí může podařit, pokud začne aktivně uvažovat nad způsoby jak zůstat v duševní kondici, i když starostí je nad hlavu a musí fungovat jako hodinky přesto, že málo spí.

zoom

Věnujte se svému rozvoji

K tomu, aby si žena uvědomila, že nemůže žít život pouze pro své dítě, ale měla by ho žít i sama pro sebe, vede obvykle dost trnitá cesta. Často si to žena uvědomí až tehdy, když začne mít pocit, že se z toho všeho zblázní a v tom lepším případě skončí na oddělení psychiatrie. O tom horším raději ani nemluvme. Jenže i když si to žena uvědomí, neznamená to, že má vyhráno. Po tak dlouhé době, kdy žena žila uzavřená ve své „mateřské bublině“, je těžké přijít na to, jak z toho ven. Ve skutečnosti na tom ale nic tak složitého není. Mnohdy stačí zařadit do každodenního života naprosté maličkosti. Třeba procházky o samotě.

Udělejte si čas jen sama pro sebe

Udělat si čas sama pro sebe neznamená domluvit se na pověstnou kávičku s kamarádkou a vyrazit i s dětmi. Ne. Začněte chodit ven i bez dětí. Svěřte svou milovanou ratolest alespoň na hodinku babičce a vyrazte bez dětí na kávu nebo se jděte projít do parku. Udělá vám to moc dobře. Postupně můžete dobu bez dětí prodlužovat, pokud si najdete spolehlivé hlídání, a začít dělat věci, které jste dělala jako bezdětná. Co třeba návštěva sauny, kina nebo koncertu?

Začněte pravidelně sportovat

Přinutit se jít běhat nebo chodit pravidelně do posilovny se může zdát jako utopie, zvlášť když se cítíte neustále unavená, v noci se pořádně nevyspíte a brzy ráno už musíte zase kmitat kolem celé rodiny. Lidské tělo toho ovšem snese hodně a pro mnohé bývá únava pouhou výmluvou. Tím nemyslíme, že by si snad matky vymýšlely a měly energie na rozdávání. Starost o dítě je energeticky náročná záležitost, ale zkuste svou únavu překonat. Záplava endorfinů, která vás čeká po cvičení, stojí za to. Vyčistíte si hlavu a své tělo dostanete zpět do kondice.

Nemluvte s partnerem jen o dětech

Pro osobní rozvoj je důležité mluvit s partnerem i dalšími lidmi nejen o tom, jakými nemocemi už si vaše dítko prošlo nebo jaké plenky jsou ty nejlepší. Zkuste občas z konverzačního tématu starosti o rodinu zcela vyloučit a mluvte o sobě. Svěřte se svému partnerovi se svými plány, sny a představami. Vyprávějte mu své zážitky, které jste prožila v čase, kdy jste se nevěnovala péči o dítě, ale byla si třeba zasportovat nebo si zašla na procházku do parku – bez dítěte.

Studujte a pracujte

Mateřská je ideální doba, kdy se můžete pustit do nových věcí. Nebojte se začít studovat. Na výběr je řada skvělých škol, které zvládnete studovat na dálku s občasným docházením (to abyste byla mezi novými lidmi). Snažte se na sobě neustále pracovat. Ostatně pracovat můžete i doslova. Najděte si třeba práci na doma nebo si najděte časově nenáročnou brigádu mimo dům. Pokud máte někoho, kdo vám dítě na pár hodin pohlídá, nenechte si možnost přivýdělku uniknout.

Starejte se o svůj zevnějšek

Kromě duševního rozvoje myslete také na svůj zevnějšek. Návštěva kadeřníka, kosmetického salonu nebo příjemná masáž vás přivede na zcela jiné myšlenky a pomůže vám udržet se v duševní pohodě. Jakmile budete v duševní rovnováze, dokážete si mateřskou užívat se vším všudy a v pohodě budete díky tomu nejen vy, ale i vaše děti, partner a nejbližší rodina i známí.



Komentáře

Adluna
skvělý článek, můžu se pod to podepsat. Dokud člověk nemá díte, stará se v podstatě jen o sebe a své potřeby, pak se to všechno musí dělit minimálně dvěma. Pokud má matka možnost hlídání (babičky, partner, dobré kamarádky) tak má vyhráno. Když jdu na pár hodin do práce mezi lidi (vím že o díte je postaráno) užívam si to víc, než dřív mazáž jako bezdětná
Orospu
Bože, to čtu všude! "Svěřte dítě babičkám"...A kde mám takové babičky hledat, když ty vlastní nemají zájem, byste mi neporadili? Nutit je nemůžu a poslouchat furt dokola, že "hlídání vnoučat není povinností prarodičů" nebo "mně taky nikdo děcka nehlídal", už mě nebaví (tím spíš, že zatím se žádné hlídání nekonalo). To se jich raději už NIKDY nezeptám. Pracuju z domu na půl úvazku a musím to zvládat i s dítětem. Manžel pořád v práci, přivýdělek se mi ale hodí. Neutratím ho přeci potom za placené hlídání, abych mohla na kávičku s kamarádkou. Takže rady moudré, akorát se jaksi hodí jen pro někoho...
Niki
Reaguji na Orospu: Mám bohužel stejnou zkušenost. Babička má svoje zájmy a o vnoučátka zájem nemá, aby mi je pohlídala třeba sama od sebe, to nehrozí, ale jinak mi přijde článek v mnoha směrech pravdivý. Bohužel člověk by chtěl, ale ne vše je možné. Jenže neměl by ani hledat výmluvy. Když se chce, všechno jde. Někdy hůř, někdy lépe.
Adluna
Reaguji na Orospu: to je blby, že to tak maji tve "hlidaci" babičky. Takove hlidani byva prospěsne pro vechny 3 strany, matka si odpočne, babička si užije vnouče a dite má nejakou zmenu. Ja zase treba nemam žadnou kamaradku s ditetem se kterou bychom chodili ven a na hristi se nejak nemuzu seznamit. Maximalne prohodit par slov, ale to je malo... :-/
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?