Jak na stres a depresi? Zapijte je… ovocným koktejlem!

U spousty z nás jsou stres, napětí, nebo dokonce úzkosti a depky na denním pořádku. Odhaduje se, že každý den zažijeme průměrně 14 stresových situací, z nichž první je zazvonění budíku. Následuje rozčilování se s dětmi, které nechtějí vstávat, a další řada stresorů nás samozřejmě čeká v práci...

zoom

Často ani po pracovní době to nekončí, protože doma nastupujeme na druhou směnu s koštětem a hadrem v ruce. Abychom vůbec obstály v náročném všedním dni, jsme často nuceny spoléhat se na různé pochybné berličky, například na antidepresiva, cigarety nebo alkohol.

Jistě pro vás není žádnou novinkou, že životospráva s vaším aktuálním i dlouhodobým psychickým rozpoložením úzce souvisí. Jíst rozumně není důležité jen kvůli zhubnutí, ale také pro udržení dobré nálady. Mnoho žen řeší splín čokoládou a dalšími sladkostmi, které sice krátkodobě pomůžou, ale pokud jsou součástí nevyváženého jídelníčku nebo je do sebe házíte ve velkém, můžou paradoxně vést k prohloubení negativních pocitů. Špatné je, že čím hůř nám je, tím častěji po našich tajných čokoládových zásobách saháme. Dostáváme se tak do začarovaného kruhu, ve kterém jsme navíc nuceny potýkat se se zmenšujícím se oblečením.

Bonbony a čokoládou pro diabetiky si také nepomůžeme, protože umělá sladidla jsou podobnými prevíty, ačkoli jsou kaloricky chudé. Snižují totiž hladinu serotoninu. Kromě sladkého a sladidel nás vede do záhuby také sodík, který většinou nadbytečně konzumujeme v pečivu, masných výrobcích a soli. Má negativní vliv na neurologický systém. Odpustit si housku navíc vám proto vůbec neuškodí. Na vaši pohodu útočí také nadměrná konzumace alkoholu.

PhDr. Céčko, těší mě!

Vykašlete se na vodku, gumové medvídky i brambůrky a ještě než si necháte předepsat prášky na hlavu, nasaďte do první linie „obyčejný“ vitamín C. A proč?

Že nedostatek vitamínu C způsobuje únavu, přináší vyšší riziko infekčních chorob, zošklivuje vám pleť a přidává na věku, asi víte. Věděla jste ale, že se podílí na výrobě endorfinu, tedy hormonu štěstí, a tím pádem má vliv na váš psychický stav? Pokud se často nervujete, vaše zásoby jsou odčerpávány až do dna. Stres je totiž velký žrout céčka. 15 minut silného stresu vede ke ztrátě 300 až 320 mg vitaminu C – a to je nedostatek, který ohrožuje imunitní systém! Pokud máte už dávno nervy v kýblu, je intenzivní doping v podobě céčka odteď vaším cílem č. 1. Dvojnásob to pro vás platí, pokud navíc berete hormonální antikoncepci nebo kouříte.

Abyste do sebe dostala účinnou dávku vitamínu C, je třeba denně spořádat asi půl kila až kilo ovoce a zeleniny. Pro některé to ale může být obtížné. Jako nejlepší řešení se možná jeví polykat multivitaminy z lékárny. Ale jak prokázalo již několik studií provedených odborníky, umělé vitamíny nemají na rozdíl od vitamínů v přírodní formě téměř žádný pozitivní dopad na naše zdraví a znamenají pouze vyhozené peníze. 

Pravděpodobně nejjednodušším a nejefektivnějším způsobem, jak pravidelně konzumovat tolik ovoce a zeleniny, je jejich odšťavňování. V jedné sklenici můžete vypít čtvrt kila plodů a máte vystaráno během chvíle. Nemusíte v práci zápasit s pomerančem, který vám akorát zalepí ruce i klávesnici a není třeba do sebe denně tlačit velký zeleninový salát. Tělo navíc dokáže vitamíny ze šťávy zužitkovat lépe, ve větším množství a rychleji, než z pevné stravy. Na to přišel Dr. Norman W. Walker, průkopník odšťavňování, který se dožil 116 let a žil aktivně až do posledního výdechu.

Který odšťavňovač vás nepřipraví o další nervy?

Pokud se rozhodnete pořídit si odšťavňovač, vyvarujte se chyby, které se dopustí mnoho spotřebitelů – koupíte první přístroj v akci, na který v elektru narazíte. Tyto odšťavňovače za patnáct stovek pracují při vysokých rychlostech, tudíž velkou část vitamínů zničí, a také získáte méně šťávy, navíc plné pěny. Vysokou výtěžnost a šetrné odšťavňování bez produkce pěny zajistí pomalé šnekové odšťavňovače. Doba odšťavňování se přitom prakticky neprodlužuje.

Novinkou na trhu je šnekový odšťavňovač Sana Juicer EUJ-808 by Omega, který svým vzhledem připomíná spíš profesionální kávovar. Revolučně nízká rychlost pouze 43 ot./min. zabraňuje rychlé oxidaci, prodlužuje trvanlivost šťávy a vymáčkne z každého kusu ovoce a zeleniny (i kořenové a listové) maximum šťávy. Kromě toho je možné s ním připravit osvěžující smoothie nebo milk shake. Jen zavřete výpusť, necháte ovocnou šťávu promíchat s mlékem a nakonec necháte vytéct hotový koktejl. EUJ-808 zvládne také mandlové mléko. Příjemným bonusem je systém automatického čištění, který během lisování neustále pročišťuje síto. Kdo někdy musel cídit zanesené síto z nějaké odstředivky, asi si umí představit, kolik práce tato vychytávka ušetří.

Neváhejte a pořiďte si do kuchyně nového přítele, na kterého ten váš současný určitě žárlit nebude. Depresi je totiž potřeba zapít… ovocným koktejlem!



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!