Jak poznat faky (padělky) – 5. část

Padělatelství je výnosný a velmi starý druh nelegálního obchodu, vždyť peníze a umělecká díla se padělaly již před staletími. V páté a poslední části o padělcích se dozvíte, co všechno se dá v současné době padělat. Také vám pomůžeme rozpoznat imitace značky Guess.

img

Pomůžeme vám  rozpoznat imitace značky Guess.

Peníze se padělají již od doby, kdy se začaly používat jako platidlo. Tehdy za tento zločin hrozil trest smrti, dnes si pachatel za padělané bankovky odsedí pár let ve vězení. I když hrozba několika let odnětí svobody visí nad hlavami všech současných padělatelů, nelegální trh s padělky stále kvete po celém světe. V dnešní době se padělatelé zaměřují na vše, co se dobře prodává, ať už je to luxusní značkové oblečení a doplňky, kosmetika a parfémy, spotřební elektronika, nebo léky a potravinové doplňky.

Zboží „made in China“ nemusí být padělek

Mnoho lidí se domnívá, že vše, co je vyrobeno v asijských zemích, je automaticky replika značkového zboží. Dnes se však výroba většiny spotřebního zboží přesunula kvůli nízkým výrobním nákladům a extrémně levné pracovní síle z Evropy a Ameriky do jihovýchodní Asie. Pokud je tedy na zboží napsáno „made in China“, nemusí se nutně jednat o padělek.

Padělaná elektronika může i zabíjet

zoom Zvětšit

Padělky mobilů a Viagry.

Asijské tržnice a online obchody a aukce jsou dnes přímo rájem pro trh s padělky. Můžete zde získat tenisky Adidas za 300 korun, zlaté Rolex hodinky za pouhou tisícovku nebo kabelku Louis Vuitton za dva tisíce. Musíte však počítat s tím, že výhodné nízké ceně bude odpovídat i velmi nízká kvalita, jež se nedá s originálem vůbec srovnávat. Padělané oblečení a doplňky vám neublíží, horší je to s padělanou elektronikou nebo léky, které vás v nejhorším případě mohou i zabít. Nebezpečí hrozí například u replik elektrického ručního nářadí a u mobilních telefonů, které mohou obsahovat nebezpečné baterie s tendencí vybuchovat či působit požáry.

Repliky léků mohou ohrozit život

Ohromným businessem je dnes trh s léky a potravinovými doplňky, který proto nemohl uniknout vychytralým padělatelům. Tabletky a prášky jsou velmi snadno napodobitelné, dají se draze prodat a lidé si je kupují stále. Podle WHO (Světová zdravotnická organizace) připadá celých 10% celosvětově prodaných léčiv na padělky, online prodejem se pak toto číslo zvyšuje až na 40%. Padělaný lék v lepším případě neobsahuje účinnou látku, v tom horším obsahuje něco, co by vám mohlo ublížit. Nelegální výrobky totiž samozřejmě neprochází žádnou kontrolou. Takový výrobek vám může způsobit i vážné zdravotní komplikace, v některých případech může jít i o život. V současné době se velmi dobře daří padělatelům Viagry nebo potravinových doplňků na zhubnutí.

Jak poznat padělek Guess

Americká módní značka Guess nabízí kvalitní hodinky, doplňky, kosmetiku a oblečení již od roku 1981, kdy společnost založili bratři Paul a Maurice Mariano.

zoom Zvětšit

Padělané výrobky Guess.

Před koupí kabelky vaší oblíbené značky si na stránkách Guess.com prohlédněte všechny současné modely kabelek. Pokud tam nenajdete kousek, o který máte zájem, jedná se pravděpodobně o fake. Při koupi modelu ze starší kolekce se zaměřte především na zpracování kabelky, šití musí být pevné a bezchybné. Varovným znamením je chatrné stehování, nerovné šití a nitě, které neladí s barvou kabelky.

Zkontrolujte všechny kovové štítky na kabelce, včetně loga Guess na vnější straně, a také zipy. Všechny štítky by měly vypadat stejně jako u autentické kabelky, prohlédněte si je pozorně na webových stránkách Guess. Zipy na kabelce by na sobě rovněž měly mít napsáno Guess, vnější zipy bez loga značí fake.

Podívejte se dovnitř kabelky a zkontrolujte podšívku. Pravá Guess kabelka bude mít podšívku látkovou, obvykle z bavlny nebo podobné pevnější látky. Mnoho napodobenin podšívku buď nemá, nebo je vyrobena z laciné tenké látky, která je téměř průsvitná a na dotek slaboučká až papírová.

Prohlédněte si značku uvnitř kabelky, určitě by neměla chybět. Napodobeniny kabelek jsou vyráběny levně a rychle a většina padělatelů se u levnějších značek tohoto typu ani nenamáhá přišít vnitřní cedulku. Štítek se obvykle nachází těsně pod či těsně nad zipem vnitřní kapsy. Fake má většinou tento štítek na jiném místě nebo ho zcela postrádá.

Víte o dalších znacích,podle kterých odhalit padělky značky Guess? Podělte se o ně s námi v diskuzi pod tímto článkem..



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.