Jak poznat faky (padělky) - 1. díl

Jsou prostě všude, zahlcují internetové obchody a aukce, prodávají se ve stáncích, na rohu ulice, setkáte se s nimi dokonce i v mnoha kamenných obchodech a rádoby buticích. Faky, nebo chcete-li hezky česky padělky, známých značek často vypadají tak dokonale, že je téměř nemožné je rozeznat od originálu. Náš malý seriál o padělcích vám však může pomoci.

img

Nejoblíbenější luxusní značkou u nás je Louis Vuitton.

zoom

Plavky Chanel za 320Kč

Dnes se padělá všechno, co se dá prodat, zdaleka nejde jen o luxusní oblečení a doplňky, ve velkém se padělají parfémy, kosmetika, potraviny a alkohol, elektronika, nebo i dětské hračky. Koupí padělaných výrobků tak můžete ohrozit i zdraví. Otrávit se falešnou vodkou nebo se ošklivě osypat po imitaci značkového krému opravdu nestojí za to.

Nízká cena je varovným znamením

Pokud rádi nakupujete na internetu, určitě jste již narazili na extrémně nízké a velmi lákavé ceny značkového zboží. V případě použitého secondhandového výrobku lze věřit, že se dá pořídit za zlomek ceny nového. U nových výrobků by se však ve vaší hlavě měl spustit výstražný majáček - výrazně nízká cena je hlavní známkou falzifikátu.

Znáte Adidus a Punu?

Značkové oblečení a doplňky se pro mnoho lidí staly doslova posedlostí, a když si nemohou dovolit originál, rádi podlehnou lákavým nabídkám imitací na internetu. Nakonec faky jsou dnes tak zdařilé, že i módní experti mají často problém rozpoznat padělek od originálu. Teď samozřejmě nemluvíme o imitacích z vietnamské tržnice typu Adidus či Puna, kdy jsou repliky velmi směšné a snadno rozpoznatelné a koupě padělku je tak úmyslná.

zoom

Adidas jen na první pohled

Asijská kabelka Chanel

Horší je, když imitaci značkového zboží za žádnou cenu nechcete, a přesto se necháte nalákat nižší cenou než nabízí autorizované obchody. Repliky kabelek jsou často velmi drahé, takže zaplatíte značnou sumu za obyčejnou kabelku vyrobenou v nějaké asijské továrně. Pokud se rozhlédnete po českých ulicích, zjistíte, že nejoblíbenější luxusní značkou u nás je Louis Vuitton, přičemž faků této známé značky je u nás mnohem více než originálů. Snadná dostupnost těchto padělků způsobuje, že si luxusní značky, i když jen jejich napodobeniny, mohou dovolit i lidé, jejichž platy tomu zdaleka neodpovídají.


Tržby z padělků jsou ohromující

Výroba a prodej padělků je obrovský byznys. Podle IACC - International AntiCounterfeiting Coalition (Mezinárodní koalice proti padělkům) zfalšují plagiátoři ročně v přepočtu téměř 15 000 miliard korun, což činí asi šest procent z celkového objemu světového obchodu.

zoom

Padělek peněženky Louis Vuitton

5 důvodů, proč nekupovat faky

Ať už patříte mezi ty, co na faky nedají dopustit a vietnamská tržnice je pro ně rájem, nebo si naopak potrpíte na osobní prestiž a padělky z důvodu ztrapnění se před známými zavrhujete, existují mnohem závažnější důvody, proč trh s padělky nepodporovat. Ačkoli není protizákonné koupit si padělek (jen ho prodávat), zabránit v jeho koupi by vám mohlo třeba vaše svědomí.

  • Padělání není legální a koupí padělaných výrobků podporujete ilegální činnost.
  • Padělatelé neplatí daně, což znamená méně peněz pro školy, nemocnice, parky a jiné sociální programy.
  • Padělatelé neplatí svým zaměstnancům férovou mzdu, ti navíc mnohdy pracují ve velmi bídných podmínkách. Padělatelé často využívají dětské pracovníky.
  • Výdělky z padělatelské činnosti jsou spojovány s podporou organizovaného zločinu, s obchodem s drogami a teroristickými aktivitami.
  • Koupí padělku se stáváte součástí padělatelského cyklu a vaše peníze přímo podporují výše zmíněné činnosti, které pravděpodobně podporovat nechcete.

V příštích dílech našeho miniseriálu o padělcích vám přineseme návod, který vám pomůže rozpoznat imitace nejpopulárnějších značek oblečení a doplňků u nás. Rádi bychom rovněž připomněli, že ani Omlazení.cz samozřejmě nepodporuje prodej jakýchkoli padělků, a tak je tato činnost v našem bazaru zakázána.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.