Jak poznat faky (padělky) - 2. díl

Ve druhém díle našeho miniseriálu o padělcích vám odhalíme pět hlavních znaků, podle kterých se obvykle imitace zboží prozradí, a poradíme, na co byste si měli dát při nákupu značkového zboží pozor. Rovněž se dozvíte, jak nejlépe rozpoznat faky dvou světoznámých luxusních značek Louis Vuitton a Burberry.

img

Louis Vuitton patří mezi nejprodávanější módní značky na světě.

Není to tak dávno, kdy se většina padělků značkového zboží dala snadno rozpoznat na základě chabé výroby, levných materiálů a špatně napsaných log. Stále se zvyšující kvalita imitací však znamená jejich složitější odhalení, a tak zastaralé výše zmíněné postupy jak rozpoznat repliky jsou dnes již téměř bezcenné. Přesto stále platí pět základních klíčových znaků, které je třeba si hlídat, pokud se nechcete stát (ne)hrdými majiteli faku.

Pět hlavních znaků padělku

1 – Cena
Hlavní znak padělku je paradoxně to, co vás na něm nejvíce naláká, a to je výrazně nižší cena oproti originálu. Nevěřte prodejci, pokud odůvodňuje nízkou cenu svého zboží výprodejovou akcí nebo outletovým kouskem, zvláště pokud se jedná o zboží luxusnějších značek jako je Chanel nebo Prada. Zboží těchto značek bývá ve slevě jen ojediněle u autorizovaných prodejců a v originálních obchodech a určitě není nikdy zlevněné o 50 a více procent.

2 – Místo prodeje
Pokud chcete zaručenou autenticitu zboží, o které máte zájem, nakupujte nejlépe v originálních obchodech a buticích vaší oblíbené značky. Mnoho renomovaných značek prodává i online, ne však na internetových aukcích typu Ebay nebo naše Aukro, ale přímo na svých webových stránkách jako je například Gucci.com, kde si také můžete pořádně prohlédnout originální zboží. Pokud narazíte na outlet, zeptejte se na webových stránkách inkriminované značky, zda je outlet autorizovaný. Nemusíme upozorňovat, že pouliční prodej a přehrabování se zaručeně pravými kabelkami v kufru auta někde ve skryté uličce vám prakticky zaručí nefalšovaný padělek.

3 – Autentická fotografie
Toto se týká především internetového prodeje. Nevěřte prodejci, který zboží nabízí pod promo fotografií stáhnutou z oficiálních webových stránek nebo módních časopisů. Vždy vyžadujte autentickou a nerozmazanou fotografii zboží, které prodejce nabízí. Bude pro vás pak jednoduší rozpoznat zda se jedná o padělek či nikoli protože můžete fotografii porovnat s originálním zbožím. Pokud se prodejce zdráhá poskytnout autentickou fotografii, nejspíš prodává padělky.

4 – Počet kusů

zoom Zvětšit

Padělané obaly Chanel

S internetovými prodejci, kteří nabízejí zaručeně autentické zboží ve všech velikostech a barvách se doslova roztrhl pytel. Neměli byste však věřit prodejcům, kteří nabízejí značkové zboží ve všech barvách a velikostech a mají k dispozici více kusů totožného zboží, to se týká hlavně značkové obuvi, džínsů a kabelek. Obvykle se jedná o padělky. Nákupy luxusního zboží jsou limitovány, aby se předešlo dalšímu prodeji. Ani originální obchody nenabízejí své zboží ve velkém, na některé typy kabelek dokonce existuje pořadník.

5 – Obal
Tento znak padělku bohužel většinou zjistíte až když je vám imitace doručena domů. Drahé a kvalitní zboží světoznámých značek se neprodává v obyčejných plastových taškách ani šedivých krabicích, výrobce většinou klade velký důraz na prestiž svého zboží a ve stejném duchu ho i nabízí zákazníkovi. I když nakupujete přes internet, luxusní kousky by vám měly přijít v originálních obalech opatřených značkou a zboží by mělo být zabaleno v kvalitním protiprachovém sáčku. Bohužel dnes se ve velkém padělají i značkové obaly a krabice, viz foto.

Jak poznat padělek Burberry

zoom Zvětšit

Padělky Burberry

Britská luxusní módní značka vyrábí oblečení, módní doplňky a parfémy již více než 150 let. Její originální kostkovaný potisk patří mezi nejčastěji kopírované vzory na světě a tak bez problémů narazíte na elegantní Burberry šálku či kabelku i u nás na asijských tržnicích. Padělky tohoto typu jsou však více než snadno rozpoznatelné, horší je to se zdařilejšími, téměř dokonalými imitacemi v obchodech a na internetu.

Zaměřte se na Burberry potisk, ten je vždy totožný na straně a na spodu produktu. Pokud je na vaší kabelce lehce odlišný vzor na straně než ve spodu, koupili jste fake. Vzor kostky Burberry je vždy symetrický a má tři silné, ale lehce vybledlé tmavě modré nebo černé proužky, které tvoří mřížky. Mezi proužky je bílá také lehce vybledlá barva. Úzké červené proužky se kříží přesně uprostřed modré kostky. Logo musí být ostré a měly byste hned rozpoznat, že jde o rytíře na koni.


zoom

Originál Burberry potisk

Napodobitelé obvykle používají levné verze vydělávané kůže nebo kovových částí než autentické Burberry výrobky. Všechny originální tašky mají na levé straně vyryto „Burberry – London“ a kovové části jsou vždy ve zlatém nebo stříbrném odlesku s úhledně vyraženým slovem Burberry. Nezapomínejte, že většina Burberry kabelek je velká a objemná, pokud narazíte na minikabelku, pak je to nejspíš fake. Před koupí se podívejte na webové stránky www.burberry.com a pečlivě si prohlédněte kousek, o který máte zájem.



Jak poznat padělek Louis Vuitton


zoom Zvětšit

Padělky Louis Vuitton

Známá francouzská módní značka byla založena již v roce 1854 a je proslavená svým LV monogramem, který se objevuje na většině jejích výrobků jako jsou kabelky, obuv, šperky, doplňky a oblečení. Louis Vuitton patří mezi nejprodávanější módní značky na světě a tato pozice ho tak samozřejmě katapultovala i mezi celosvětově nejčastěji kopírované značky. Louis Vuitton prodává své produkty v malých buticích, luxusních obchodních domech a na svých webových stránkách www.louisvuitton.com.

Kromě hlavních znaků padělku jako je nízká cena a místo prodeje, existují i další znaky. Mnoho LV faků lze poznat už jen kontrolou, zda byl konkrétní model v dané barevné variaci vůbec navržen a vyroben. I mezi padělateli se najdou kreativní jedinci, kteří si navrhnou svůj vlastní LV model s vlastní barevnou kombinací. Faky mají také často větší nebo menší velikost než originál, odlišné lemování a jiné detaily. Stačí tedy pořádně si na internetu prohlédnout model, o který máte zájem a porovnávat. Padělek nejlépe poznáte, když ho vezmete do ruky, stehy nesmí být nikde uvolněné a vzory v žádném případě rozmazané, protože pravé LV výrobky procházejí jeden po druhém pečlivou kontrolou. Originály LV kabelek by se měly poznat podle sériového kódu na štítku uvnitř kabelky, avšak i ten se u zdařilejších padělků již napodobuje.

Víte o dalších tipech, jak odhalit faky? Podělte se o ně s námi v diskuzi pod tímto článkem.

(Rádi bychom znovu připomněli, že Omlazení.cz nepodporuje prodej jakýchkoli padělků, a tak je tato činnost v našem bazaru zakázána.)



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.