Jak ušetřit za kosmetiku

Obchody dnes nabízejí nepřeberné množství kosmetických přípravků, bez kterých se dle reklamních tvrzení rozhodně neobejdete. Věřte však, že na spoustě věcí se dá ušetřit i tím, že si je sami doma vyrobíte, nebo je zcela nahradíte jinými výrobky. Nabízíme vám pár tipů, jak trochu ušetřit na kosmetice.

img

Využijte domácí suroviny v péči o pleť i o vlasy

Domácí peeling skoro zadarmo

Nač zbytečně utrácet za výrobky, které odstraňují odumřelé buňky z pleti, když stejnou službu prokáže i peeling podomácku vyrobený, navíc bez chemikálií. Jemně si obrousit pokožku můžete hned několika způsoby.

Smíchejte med a mleté ořechy a směsí si masírujte pleť. Pokud máte suchou pokožku, můžete přidat i trochu olivového oleje.

Jako základ pro peeling můžete rovněž použít svůj oblíbený krém nebo tělové mléko, do kterého přidáte buď rozemleté ovesné vločky pro jemnější obroušení, nebo cukr pro důkladnější peeling obličeje.

Levné masky na pleť

Z domácích surovin si také snadno namícháte výživné pleťové masky. Stačí jen vědět, jaké potraviny vašemu typu pleti prospívají, a namíchat si tak masku podle vlastní potřeby. Domácí masky se obvykle nechávají působit 15 až 20 minut, poté se smývají vlažnou vodou. Masku vždy nejprve vyzkoušejte na zápěstí, zda nevyvolává alergickou reakci. 

Avokádo – výborně hydratuje a vyživuje pleť, je vhodné spíše pro suchou nebo smíšenou pokožku.

Jahody – kyseliny obsažené v jahodách pleť vyčistí, nejsou však příliš vhodné pro citlivou pokožku.

Banán – kromě výživy pleť i krásně zjemní a důkladně hydratuje.

Citron – citronová šťáva je vynikající na mastnou pleť, ovocné kyseliny odstraní odumřelé buňky a stáhnou rozšířené póry.

Med – vyživuje pleť a vyhlazuje drobné vrásky.

zoom

Z domácích surovin si můžete namíchat pleťové masky

Jablko – jablečná šťáva působí podobně jako citron, ale je jemnější a působí i jako přírodní exfoliant.

Vaječný bílek – vhodný pro mastnější pleť, protože vysušuje. Rovněž vyhlazuje vrásky a stahuje rozšířené póry.

Vaječný žloutek – je vhodný i na suchou pleť, a navíc dodá pleti živiny.

Jogurt – vyrovnává pH pleti, hodí se jako základ mnoha masek.

Ovesné vločky – zklidňují pleť a působí proti vráskám

Okurková maska pro normální pleť

Salátovou okurku jemně nastrouhejte a smíchejte s rozemletými ovesnými vločkami. Vzniklou kaši naneste na pleť, nechte působit, a poté smyjte vlažnou vodou.

Výživná banánová maska

Půl banánu rozmixujte, naneste na tvář a nechte působit. Kdo má suchou pokožku, může do banánové kaše přimíchat pár kapek olivového oleje.

Bílková maska

Dva vaječné bílky smíchejte s pár kapkami citronové šťávy. Naneste na pleť, nechte působit asi sedm minut, poté opláchněte vlažnou vodou.

Maska z jablek a skořice na mastnou a problematickou pleť

Rozmixujte jedno oloupané jablko, přidejte lžičku bílého jogurtu, lžičku medu, půl lžičky mleté skořice a jednu lžičku drcených ovesných vloček. Kašovitou hmotu naneste na obličej, nechte působit asi 20 minut, nakonec smyjte vlažnou vodou.


Masky a zábaly pro krásné vlasy

Avokádová maska na vlasy

Půlku rozmixovaného avokáda smíchejte s jedním vajíčkem. Směs vetřete do vlasů a vlasové pokožky. Nechte působit půl hodiny, a poté důkladně smyjte chladnou vodou. Avokádo dodá vlasům lesk, vejce zase objem a výživu.

Majolka nejen na hranolky

Některé kadeřnice doporučují jako skvělou výživnou masku na vlasy obyčejnou majolku. Obsahuje totiž vajíčko a olej, které vlasy krásně vyživí.

Zábal z olivového oleje

V mikrovlnné troubě zahřejte 1 dcl panenského olivového oleje a vetřete do suchých vlasů, především na konečky. Poté zabalte vlasy do ručníku a nechte působit alespoň půl hodiny. Nakonec vlasy umyjte běžným způsobem.

Pivní přeliv

Pivo obsahuje proteiny a cukry, které dokáží zvětšit objem vlasů. Pivní přeliv po umytí dodá vlasům lesk a jemně je natuží.

zoom

Pivní nebo citrónový přeliv dodá vlasům lesk

Přeliv jablečným octem

Jablečný ocet obnovuje pH vlasů a pokožky a vlasy jsou po něm lesklé a hebké. Stačí vlasy umyté šamponem přelít jablečnými octem naředěným vodou.

Citrónový přeliv

Citrónový přeliv pomáhá obnovovat rovnováhu kyselin povrchu kůže, uzavírá povrch vlasu a dodává vlasům lesk.


Pro bělostný úsměv

zoom

Bělostného úsměvu lze dosáhnout i domácími prostředky

Nevzhledné skvrny na zubní sklovině odstraní jedlá soda, kterou smíchejte se zubní pastou a používejte dvakrát až třikrát do měsíce.

Podobný účinek má i hřebíčkový olej přidaný do zubní pasty.

Domácí pastu pro bělejší zuby si snadno vytvoříte i doma. Stačí smíchat lžičku citronové šťávy s kuchyňskou solí. Tento postup však není vhodné provádět příliš často, aby kyselá šťáva nenarušila zubní sklovinu.

K vybělení zubů můžete také zkusit bílou část pomerančové kůry, kterou si budete zuby drhnout.


Olivový olej místo krému či tělového mléka

zoom

Olivový olej má mnohostranné využití

Kvalitní olivový olej se už po staletí používá nejen v kuchyni, ale také v pleťové a vlasové kosmetice. Dá se jím nahradit mnoho kosmetických přípravků a tak ušetřit. Můžete ho použít jako olej do koupele, nebo místo tělového mléka, kdy ho natřete na ještě trochu mokrou pokožku. Můžete se jím i snadno odlíčit, použít se dá i na pleť nebo oční okolí místo krému. Poslouží i jako balzám na rty nebo výživná maska na suché vlasy.


Další extra tipy, jak ušetřit

Pokud vám došla pěna na holení, nezoufejte. Stejně dobře bude fungovat i váš kondicionér na vlasy, který chloupky a pokožku zjemní a holení půjde snáze. Podobně vám poslouží i obyčejný krém nebo tělové mléko.

Ušetřit můžete i na odličovacích prostředcích. Zbytky kosmetiky spolehlivě odstraní olivový nebo i jiný olej, či obyčejná kosmetická vazelína.

Nemusíte utrácet ani peníze za pleťové náplasti, které odstraňují komedomy a zbavují pleť nečistot. Podobnou náplast si můžete vyrobit i doma. Smíchejte lžíci mléka s jednou lžící čiré želatiny a směs vložte na deset vteřin do mikrovlnky. Poté naneste na problematická místa na pleti, nechte pořádně zaschnout a sloupněte spolu s nečistotami. 

Místo drahých krému proti celulitidě můžete vyzkoušet domácí recept. Obyčejné tělové mléko smíchejte s mletou kávu a naneste na postižená místa. Provádějte masáž alespoň dvě minuty a poté opláchněte.

Na rozšířené póry pomůže maska z ovesných vloček a droždí. Stačí smíchat rozdrcené vločky, kostku droždí a trochu minerálky a vzniklou kaši nanést na obličej. Podobný efekt má i syrovátka rozmíchaná s trochou vody. Rychlou pomocí proti rozšířeným pórům je také chlad, zkusit můžete kostku ledu, kterou si přejedete po obličeji, nebo menší ručník vychlazený v ledničce.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.



NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.