Jaký chléb je ten nejlepší a kam pro něj?

Také si myslíte, kdovíjak neprospíváte svému zdraví, když si kupujete celozrnný chléb? Samozřejmě je lepší variantou než bílé pečivo, ale vlivem moderních postupů se vám dostává na stůl potravina, která je k dennímu stravování nevhodná.

A tak je to bohužel v případě téměř všeho pečiva z obchodu. Proč?

Zákazník si žádá pečivo za nízkou cenu a chce si ho koupit třeba i v devět hodin večer. Pekárny se podle toho musejí zařídit, jinak by zkrachovaly. Pro chléb se proto vybírají levné suroviny, volí se nejrychlejší možný postup přípravy a peče se více bochníků, než se prodá. Starý neprodaný chléb se pak rozmočí a zamíchá do nového těsta, což znamená další úsporu, ale o kvalitě pečiva se nám tak definitivně může jenom zdát.

Který chléb vás dovede k lékaři a se kterým ho naopak nebudete potřebovat?

Při přípravě chleba doma i ve velkovýrobně je rozhodující čas. Buď ho chlebu dáte, nebo ne – a rozdíl bude obrovský.

Pekárenský průmysl musí pružně reagovat na poptávku zhýčkaného zákazníka, a tak je nucen výrobu uspíšit. Místo tradičního kvásku, se kterým kyne těsto kolem 4 hodin, se používá droždí. To kynutí značně urychlí a i celá výroba je díky tomu levnější a méně náročná. Ale co pekař ubere chlebu na potřebném čase, musí pak uměle nahrazovat zlepšujícími látkami.

Chléb urychlený droždím je proto daleko hůře stravitelný a má sníženou využitelnost živin a minerálů, a to i v případě použití celozrnné mouky namísto bílé. Nerozložený pšeničný lepek zanáší a narušuje střevo, následně vzniká překyselení a zahlenění organismu, čili živná půda pro plísně a další potíže včetně vážných nemocí. Dlouhodobá každodenní konzumace tedy našemu zdraví vůbec neprospívá.

Naopak kvásek dělá z chleba hodnotnou potravinu, která škody napáchané drožďovým pečivem napravuje. Dodává tělu cenné látky, uzdravuje a hlavně chutná. Obsahuje mj. kyselinu mléčnou rozkládající lepek do stravitelnější podoby. Kváskové pečivo tak často snesou i ti, kteří musejí dodržovat bezlepkovou dietu. 

Kvásek vs. droždí

img

Problém je, že kváskové pečivo v obchodech téměř neseženeme, snad s výjimkou malých rodinných pekáren. Pro spoustu lidí už je proto samozřejmostí péct si chléb a další pečivo doma.

Pro začátky s kváskovým pečením není zapotřebí žádných velkých zkušeností. Internet je zaplaven blogy a fóry věnovanými právě tomuto tématu a díky kváskové mapě se dokonce vyhnete i zakládání kvásku. Pokud se ale přesto rozhodnete péct s droždím, i tak budete mít k snídani zdravější chléb než ten, který si kupujete v supermarketu.

Najde domácí pekárna využití i u vás?

Kdo chce ušetřit čas i energii, pro toho je na trhu široká nabídka domácích pekáren. Jak ale vybrat tu nejlepší? Protože je chléb každodenní potravinou, a tedy budete péct třeba 2x týdně, je dobré poohlédnout se po kvalitě, která vydrží po dlouhá léta i při pravidelném používání. Obzvlášť to platí v případě, že budete pekárnu používat i pro přípravu dalších jídel a potravin.

Do povědomí spotřebitelů se čím dál více dostává unikátní domácí pekárna Sana. Proč unikátní? Nabízí hned několik vlastností, které nikde jinde nenajdete. Například nerezovou nádobu, doživotní servis nebo libovolné nastavení teplot a časů, které zajistí, že pekárnu nezaskočí téměř žádný recept. Pečte jakýkoli chléb, ale také si vyrobte marmeládu, škvarky a sádlo, jogurt a další mléčné výrobky, upečte maso a sekanou, nebo vyzkoušejte amasaké a tempeh

img

Ve většině případů – a hlavně v případě chleba – stačí jen vložit suroviny do nádoby, nastavit program a vrátit se k hotovému. Nemusíte se bát, že se něco připeče. Ideální pro zaneprázdněné i pro maminky, které právem přikládají výživě své rodiny velkou důležitost a pro které je zároveň vzácná každá minuta!



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.

NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.



NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.