Komplikují textovky vztahy?

Textové zprávy, iMessage, chaty a další technické vychytávky nám umožňují být s partnerem neustále v kontaktu. Nezáleží na tom, kde jsme nebo co děláme, můžeme být stále spolu – alespoň online. Je to dobře nebo tímto způsobem dochází ke zbytečným nedorozuměním, konfliktům a falešným očekáváním?

Psychologové se shodují na tom, že textové zprávy mění vzorce naší vztahové komunikace. Dokonce byl proveden průzkum, ze kterého vyplynulo, že čím více textovek si lidé v páru mezi sebou posílají, tím méně jsou ve vztahu spokojeni.

Textovky nic neřeší

Když se ve vztahu objeví problémy, muži se začnou komunikaci tváří v tvář vyhýbat, proto raději ve velkém smskují. Ženy mají v oblibě řešit prostřednictvím textovek neshody, omlouvat se, zklidňovat situaci i vyčítat. Bohužel zprávy tohoto typu dokážou napáchat mnohem více škod než užitku. Ve vztahu jsou prospěšné pouze čistě informativní textovky (např. Sraz u kavárny v sedm večer) nebo krátké milé vzkazy, které nic konkrétního neřeší (např. Chybíš mi).

zoom

Jsou textovky v lásce škodlivé?

V dobách, kdy žádné textovky neexistovaly, museli lidé řešit příjemné i nepříjemné věci tváří v tvář, což mělo řadu výhod. Z tónu hlasu, gest a podle dalších verbálních a neverbálních signálů toho mohl druhý hodně rozeznat. Textovka vám skryté významy neodhalí, spíše způsobí chaos. Vzpomeňte si, kolikrát se vám stalo, že jste dlouze hloubali nad zprávou, o které jste si nebyli vůbec jistí, co znamená?

Textovky vás mohou usvědčit

Textovky od nás nevyžadují spontánnost ani pohotovost. Zprávu si můžeme důkladně promyslet, vypadat chytřejší, než ve skutečnosti jsme. Zcela chybí neverbální signály. Do zprávy se nebojíme napsat něco, co bychom za normálních okolností z očí do očí neřekli (v pozitivním i negativním smyslu). Zvýšení hlasu v smsce suplujeme agresivnějším slovníkem. To vše může mít nepříjemné důsledky, jelikož rozlobená zpráva působí jinak, než když se na partnera hněváme a používáme u toho neverbální signály.

Hádky přes textovky mají také delší úskalí. Při osobním kontaktu si s partnerem možná vyměníte pár ostrých slov, ale na většinu z nich se časem zapomene. Urážky „vyblednou“, což neplatí pro textovky. Partneři si často smsky ukládají a neváhají s nimi později vyrukovat, například na manželské terapii, při rozvodu nebo během dalších hádek.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.

NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?