Chemie v koupelně II. - Kyselina mandlová

Ještě jste o ní neslyšeli? Honem to napravte! Kyselina mandlová se stává velkým hitem, a to rozhodně nikoli bezdůvodně. Jde o jednu z tzv. AHA kyselin, o nichž se můžete více dozvědět např. tady

img

Kyselina mandlová se stává velkým hitem

Kyselina mandlová

svůj název získala, jak již název napovídá, díky mandlím. Lze ji totiž získat hydrolýzou amygdalinu, extraktu z hořkých mandlí. 

Kyselina mandlová vykazuje obdobná pozitiva jako všechny AHA kyseliny: pomáhá v boji s necystickým akné, zmírňuje následky stárnutí kůže vlivem slunečního záření, odstraňuje nežádoucí pigmentaci. Studie ovšem prokázaly i další zajímavé účinky: má antibakteriální účinky (díky kterým se využívá mimo jiné k léčbě infekcí močového traktu) a působí také jako antibiotikum. 


Souboj kyselin

Zajímavě vypadá srovnání kyseliny mandlové s kyselinou glykolovou, zřejmě nejmasověji rozšířenou AHA kyselinou. Molekuly kyseliny mandlové jsou větší, pronikají povrchem kůže delší dobu a působí menší podráždění. Má také další výhody, o nichž pojednávají následující odstavce.

Vyhlazení vrásek...

Kyselina mandlová výborně působí proti vráskám. V 30 - 70 % koncentraci se, stejně jako kyselina glykolová, využívá při chemickém peelingu. Zatímco ovšem po peelingu kyselinou glykolovou dochází ke značnému podráždění, zarudnutí a spálení kůže, po použití kyseliny mandlové takové nežádoucí účinky následují v mnohem menší míře. 

...potlačení infekcí...

Velmi překvapivým zjištěním je prokazatelný pozitivní účinek kyseliny mandlové během procesu laserového ošetření pleti (laserový peeling). V případě aplikace produktu s obsahem této kyseliny bezprostředně po zákroku dochází výrazně méně k výskytu pooperačních infekcí. Ošetřování pleti přípravkem s kyselinou několik týdnů před a následně i po zákroku pomáhá předcházet vzniku zánětu a z něj vznikající hyperpigmentace (zejména u osob s tmavějším fototypem). 

...a další pozitiva

Kyselina mandlová potlačuje produkci melaninu, tmavého kožního pigmentu, čímž příznivě působí proti abnormální pigmentaci projevující se jako melasma, jaterní skvrny apod. Kyselina také vylepšuje stav mnoha druhů akné - díky peelingovému efektu působí proti ucpávání pórů, rozmělňuje komedony, brání vzniku zánětů. Ideální je proto pro osoby, které ještě stále trápí akné, ale již se u nich projevují první známky stárnutí kůže. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?