Důkladný manuál pro jemné vlasy

Jsou věčně splihlé, bez života, pramínkují se, poletují a rychle se mastí. O čem je řeč? O jemných vlasech. Navíc výčet negativ s nimi spojených není ani zdaleka konečný. Jejich majitelky vypadají, jako by na hlavě měly „tři chlupy“, vlasy jsou náchylné k poškození, s přibývajícím věkem se jejich kvalita prudce zhoršuje. Existuje na jemných vlasech vůbec něco pozitivního?

img

Snad každá žena touží po krásné, objemné, lesklé a zdravé hřívě.

Co si představit pod pojmem „jemný vlas“?

Jde o vlas, jehož průměr na řezu je mnohem menší, než u vlasu průměrného, běžného či chcete-li normálního (existuje-li takový). Díky této tenkosti jsou jemné vlasy mnohem křehčí, náchylnější k lámavosti, vysušování, trhání či třepení. Je to také důvod, proč vlasy plihnou a culík za gumičkou místo ladného oblouku mrtvě visí - vlasy postrádají hmotu působící jako „výztuha“.

Vlasy = koruna ženské krásy

Určitě toto úsloví také znáte. Snad každá žena v koutku duše touží po krásné, objemné, lesklé a zdravé hřívě. Proto ty, kterým bylo do vínku dáno více či méně upláclé chmýří, mají ze svého vlasového porostu větší či menší životní mindrák. Stejně jako autorka článku, která tu a tam uvažuje, jestli by nebylo lepší nosit paruku nebo to rovnou oholit. Než ale podniknete radikální řez, zkuste následující „manuál“. Pokud se rozhodnete vyhlásit tažení za krásnějšími jemnými vlasy, počítejte s tím, že jde o velmi dlouhodobou záležitost. Výsledky se dostaví zhruba za půl roku či později. Nečekejte zázraky. Možná neuvidíte výsledky žádné, protože jste už dosáhli maximální možné kvality vlasů, kterou vaše geny umožňují. I tak ale stojí za to o vlasy pečovat. Odmění se vám za to později. Každý vlas s věkem pozbývá mladistvé krásy, tenčí se či úplně mizí, u jemných vlasů je tato tendence obzvláště patrná. Čím lépe se o vlasy budete starat, tím více oddálíte jejich stárnutí.

zoom

Ani nejlepší vlasová kosmetika nepomůže, pokud hodíte za hlavu pořádnou a vyváženou stravu.

Začněte od podlahy

Jemné vlasy potřebují péči, a to mnohem více než jiné typy vlasů. Nejen vnější, ale i vnitřní. Prvním krokem za lepšími vlasy by proto měla být strava. Tím se nemyslí pouze doplňky výživy ve formě tablet (jakékoli značky, složení se nijak radikálně neliší), ale celková úprava jídelníčku. Výborná jsou dýňová semena, obsahující hodně zinku, vlašské ořechy (a ořechy celkově), lněné semínko, oves či bobulovité ovoce, jejichž účinky jsou všeobecně známy. Méně se ví, že vlasům prospívá i pití zeleného čaje, ovšem ve větším množství, jeden hrneček denně nestačí. Způsob stravování pro krásnější vlasy je ovšem téma natolik široké, že by si zasloužilo samostatný článek - snad tedy v budoucnu. Tablety si pořiďte také, ať už levné nebo drahé, vlasům prospívají. Ale pozor, podpoří i růst ostatního ochlupení těla! U řas či obočí jev pozitivní, v případě huňatých nožek už méně.

zoom

Jemné vlasy potřebují jemné zacházení.

Vody a vodičky

Dalším krokem jsou vlasové vody. Březová, lopuchová, placentová…na značce pravděpodobně opět velmi nezáleží, všechny obsahují alkohol, který zlepšuje prokrvení pokožky, a tím zásobení vlasových cibulek živinami. Což je hlavní důvod jejich přínosnosti, obsažené látky jako např. výluh z lopuchu jsou až druhotné plus. Často je bohužel vedlejším efektem pocit dříve mastnějších vlasů. Nezoufejte a vodičku nevyhazujte - pokud si myjete vlasy ráno (k čemuž je většina žen s jemnými vlasy nucena rychlým nočním maštěním a plihnutím vlasů), stačí přípravek aplikovat večer před mytím. I když budete vlasovou vodu používat jen obden, má to z dlouhodobějšího hlediska smysl.

Mýt či nemýt?

V jakém intervalu a čím mýt jemné vlasy…Otázka, kterou si „jemnovlásky“ pokládají velmi často. Potýkají se totiž s problémem „rychle se mastících vlasů“. Ve skutečnosti se jim nemastí vlasy rychleji než osobám s vlasy silnějšími - jemných vlasů je ovšem jakoby méně, na hlavě leží v méně vrstvách, maz se tedy snadněji dostává na povrch, vlasy rychle plihnou. Výsledkem je, že jsou opticky rychleji mastné, někdy už v den mytí. Což je na mašli. Co s tím? Rozhodně nedrhněte vlasy dvakrát denně. Pravidlo, že čím častěji myjete, tím více se mastí, platí bez výjimky. Bohužel pravidlo, že čím méně myjete, tím méně se mastí, nikoliv. To snad u žen s hustými či silnými vlasy. V případě vlasů jemných jen výjimečně.

zoom

Správné mytí jemných vlasů je skutečná alchymie.

Raději nemýt…

V současnosti se má za to, že mytí vlasů každý den by jim nemělo škodit, používáte-li správné přípravky. Pro jemné vlasy to ale podle mě dobré není. Jejich křehkou existenci časté namáčení, šamponování a muchlání ručníkem narušuje a vysušuje, stejně jako častá manipulace s hřebenem, kartáčem či nedejbože fénem, žehličkou a kulmou. Proto zastávám názor, že je lépe oželet pocit dokonale čistých vlasů a mýt alespoň obden. Správnou kombinací stylingových a mycích prostředků je možné „mycí“ interval celkem solidně prodloužit. Výborné jsou teplem aktivované spreje ke kořínkům - root liftery, které udržují objem dlouhodobě a lehce omezí maštění. Zkuste i suchý šampon ve spreji, zejména v zimě tak můžete svým vlasům ulevit a předejít lámavosti.

Co ano a co ne

Určitě nepoužívejte vlasovou kosmetiku určenou pro „mastné vlasy“, kůži totiž při dlouhodobějším používání vysušuje, urychluje tím produkci mazu a vede ještě k rychlejšímu maštění. Opatrně i s přípravky hydratačními, či určenými na poškozené vlasy, mohou být natolik vyživující, že „obalené“ vlasy budou rychle plihnout a ztratí i poslední náznak objemu. Nejvhodnější pro časté používání jsou šampony dětské, případně specializované na jemné vlasy. Nebojíte-li se riskovat, zkuste šampon s obsahem soli či síry - mohou způsobit výrazné zpomalení maštění pokožky a větší objem vlasů. Ale pozor! Silně vysušují, proto je rozhodně střídejte s jemnějšími produkty a nezapomeňte na výživnou masku.

zoom

Úhlavní nepřátelé jemných vlasů…

Vlasové omyly

Nezaměňujte kondicionér s maskou, častá chyba. Na rozdíl od masky vlasy nijak nevyživuje ani jim neprospívá, jen je uhladí a ulehčí rozčesávání. Podstatu problému (zpravidla suché či poškozené vlasy) ale neřeší, jen zakrývá. Valná většina vlasových odborníků radí jej NEpoužívat. Jemné vlasy obalí, zatíží, působí pak těžce či dokonce umaštěně. Ze stejného důvodu opatrně také u přípravků, které se nesmývají. Máte-li vlasy poškozené či vysušené a chcete jim dopřát péči, směřujte ji až do fáze po mytí formou masky, případně před mytím - což je úplně nejlepší varianta, která vlasy vůbec nezatíží. Zkuste tzv. tekuté krystaly po mytí či olejový zábal před ním. Oblíbený je olej kokosový či olivový.

Přírodní tečka

Zkoušeli jste někdy jako poslední krok po umytí oplachovat vlasy odvary či výluhy? Výsledky se sice dostaví až po několika týdnech, ale oplachovací kůra vlasové pokožce i vlasům velmi prospívá. Zkuste heřmánek (nejen pro blondýnky, jeho zesvětlovací účinek není nijak viditelně patrný, ale pozor, lehce vysušuje), březové listí nebo kopřivy. Výborná je i přeslička, nejen zevně, ale i jako čaj vnitřně. Že se takové rostliny ve městě obtížně shání? Vaše vlasy ocení i citron, který mírní maštění a osvěžuje pokožku hlavy, a mají ho na každém rohu…A co pivo? Vlasy jsou po něm lesklé a pružnější, lépe se upravují i drží tvar, nepoletují. Poněkud nevábná vůně se brzy ztratí, zejména pokud vlasy fénujete, a použijete voňavý stylingový přípravek.

Slovo závěrem

V úvodu článku zazněla otázka, má-li hrůza na hlavě známá coby jemné vlasy alespoň jedno pozitivum? Ano, má! Dokonce ne jedno. Jemné vlasy se všeobecně velmi dobře upravují. Nemusí to platit u každého, ale pokud jim vnutíte nějaký tvar, například kulmou, natáčkami…jsou ochotny v něm držet, na rozdíl od silných těžkých vlasů. Dobře se tupírují, nekloužou, poměrně dobře v nich drží sponky. Můžete mít dlouhé vlasy, aniž by vaše hlava vážila metrák, a v létě se vám pod fůrou vlasů nevaří hlava ani krk. Takže: mějte své vlasy rády! Uvidíte, že se vám za to odmění.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Životní styl komerční článek

Jestliže chcete být letos in, můžete vsadit také na univerzální modely triček a topů, které lze kombinovat s celou řadou trendy oděvů. Že nevíte, co zrovna frčí? Nevadí, my vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto čtěte dále a nechte se inspirovat společně s námi. Bude to stát totiž za to!

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.