Módní trendy podzim-zima 2011/2012

I když už se s námi léto pomalu loučí, nemusíte smutnit. S koncem léta totiž přichází další sezóna a s ní i nové lákavé trendy. Letošní podzimně-zimní sezóna je plná úžasných barev, super kousků ve vintage stylu, huňatých kožešin i pánských prvků. Tak na co ještě čekáte? Pospěšte do obchodů, než vám ty nejlepší kousky vyfouknou před nosem.

img

Nová sezóna nabízí mix vintage stylů, pánské prvky i viktoriánskou upjatost

Hravý folklor a hřejivé kožíšky 

zoom Zvětšit

Letí kožíšky a inspirace folklorem

Lehce kontroverzní posedlost kožešinami zasáhla snad všechny návrháře. Naštěstí jen málokterý použil při svých výtvorech pravé kožešiny a většina huňatých kožíšků na předváděcích molech byla umělá. Hřejivý materiál byl použit nejen na kabátky, ale hojně se objevoval i v podobě mohutných šál či boa, zdobil rukávy, límce, boty i kabelky. Největším trendem je kožešina v nepřirozených barvách - temně zelená učarovala návrhářům Gucci, Louis Vuitton či Oscar de la Renta, nebesky modrá zase Emanuelovi Ungaro. Hitem jsou ale i kožichy v přírodních barvách, které hřály modelky na přehlídkách Anna Sui, Christian Dior nebo Jean Paul Gaultier. Ruku v ruce s kožešinovým trendem jdou i hravé a barevné folklorní motivy, inspirované především ruským, nordickým, indiánským a divoce tureckým venkovským stylem. Do tohoto stylu patří i mohutné pletené svetry a robustní materiály, které už od pohledu zahřejí. 


Pohoda 70tých let

zoom Zvětšit

70tá léta jsou tuto sezónu na vrcholu

pokračuje Také jste si toho všimly? Stačí projít pár obchodů a jako byste se ocitly zpátky v čase. Už loni se 70tá léta urputně drala mezi módní trendy a letos své tažení na plné čáře vyhrála. Hřejivé barvy v čele s hořčicovou, oranžovou, temně zelenou a vínovou doplňují zemité odstíny ve všech tónech hnědé. Horečku sobotní noci zastupují třpytivé metalické barvy, flitry a odlesky saténu. Šifonové blůzky s obřími mašlemi skvěle doplňují džíny či manšestráky do zvonu nebo se širokými nohavicemi, ale vždy s vysokým pasem. Nemůžeme zapomenout ani na pletené svetry s výraznými vzory, mix umělých kožešin, tvíd, samet a plisované sukně i šaty. Přehlídku výrazně inspirovanou 70tými léty měla značka Gucci, kde se modelky procházely v kabátech lemovaných kožešinou nebo v saténových elektricky modrých šatech zdobených boa ve stejném odstínu. Špičaté límečky u upnutých barevných košil nosily modelky u Chloe, lesklý zlatavý satén a tvídové kalhoty či pletené svetry k plisovaným sukním předvedla značka Marc by Marc Jacobs.


Svůdná viktoriánská upjatost

zoom Zvětšit

Sexy vzhled se mísí s viktoriánskou nevinností

Podbízivý a prvoplánový sexy vzhled se letos mísí s viktoriánskou cudností, a nabízí tak překvapivý neotřelý styl. Na fetišistické prvky a vzhled dominy vsadil Alexander McQueen a předvedl kožené pásky a přezky, bandáže a šněrování, vše samozřejmě v černé podobě. Černá krajka a průsvitné materiály také jednoznačně patří do lehce provokativního stylu, který vytvořili návrháři Blumarine, Emanuel Ungaro nebo Givenchy. Značka Louis Vuitton zašla ještě dále a poslala na molo modelky, které vypadaly jako luxusní dominy - jejich modely sestávaly především z kůže, latexu, PVC a průsvitných materiálů. Mnohem umírněnější, přesto velmi svůdné modely ve viktoriánském stylu byly k vidění na přehlídkách návrhářů Carolina Herrera a Georgio Armani. Cudná éra, pro kterou byly typické úzké dlouhé sukně, přiléhavé okázalé halenky s fiží či mašlemi upnuté až ke krku, krajky, sametové prvky nebo klasické korzety, zaujala i módní domy Ninna Ricci a Ralph Lauren. Sexy podtón vampýrismu byl zase zřetelný u Roberta Cavalli. 


Pánský styl se vším všudy

zoom Zvětšit

Inspiraci hledejte v pánském šatníku

Tuto sezónu nejde jen o inspiraci pánským stylem, ale o přesné napodobování pánského šatníku. A to především toho formálního a klasického. Tradiční pánské smokingy a obleky ve střízlivých odstínech šedé oblékly modelky na přehlídkách Tommy Hilfiger, androgynní vzhled s prvky dandy stylu manekýnám propůjčily hravé modely na molech Dolce & Gabbana a Chanel. Maskulinní kousky v podobě prodloužených sak a barevných kravat se hojně objevily i v kolekci značky L.A.M.B. Klasické smokingy doplněné motýlkem upravil pro ženy návrhář Ralph Lauren a předvedl velmi svůdnou kolekci plnou projmutých úzkých sak, lesklých materiálů a hebkého sametu. Jak byste asi vypadala v saku svého partnera, to předvedla návrhářka Stella McCartney, která na molo vypustila modelky v sakách nadměrných velikostí. Rošťácké obleky inspirované pánským stylem předvedly i modelky na přehlídce rebelské návrhářky Vivienne Westwood. Tak co, nemáte chuť vyzkoušet si sako, kravatu či košili vašeho partnera i vy?


Vintage 40tých a 60tých let 

zoom Zvětšit

In je retro styl 40tých a 60tých let


Pokud se jedná o inspiraci retro stylem, platí, že nikdy v dané sezóně neletí jen jedna éra. I když v obchodech nyní vládnou pevnou rukou bohémská léta sedmdesátá, nešlo přehlédnout, že mnozí špičkový návrháři čerpali nápady pro své nové kolekce z bohaté módní studnice nostalgických let čtyřicátých a hravých šedesátých. Pro představu 60tých let si stačí vybavit film Rebelové, který je plný veselých barev, přiléhavých siluet a všudypřítomných puntíků a kulatých vzorů. Značka Blumarine se inspirovala bohatou paletou barev a jednobarevné modely zářily banánově žlutou, smaragdově zelenou nebo ledově modrou. Siluety typické pro tuto éru předvedla značka Bottega Veneta, Jil Sander, Marni a Prada. Glamour styl 40tých let představují dlouhé elegantní rukavice, kožešinová boa, třpytivá bolerka, perly a přiléhavé pouzdrové sukně v konzervativní, ale přesto přitažlivé délce po kolena či v midi délce. Do tohoto období spadají i roztomilé kloboučky a blůzky s mašlemi. Přísná elegance 40tých let se odrazila i v kolekci značek Gucci nebo John Galliano. 


Barevné mámení a trendy vzory

zoom Zvětšit

Podzim hýří barvami a retro potisky

Barevné šílenství pokračuje i v podzimní a zimní sezóně, nosí se všechny barvy, žádné nejsou out, čím výraznější a zářivější barevné kombinace tím lépe. Popularita stylu „colour blocking“ stále trvá, jak dokazují třeba módní esa Alberta Ferreti, Matthew Williamson nebo Chanel. Zářivě barevnou podzimní kolekci předvedla i značka Blumarine. Trend 70tých let sebou přináší příjemné podzimní barvy v čele se zrzavou, vínovou, tmavě zelenou nebo žlutou ve všech odstínech. Z potisků vedou na plné čáře malé i velké puntíky a kolečka, kterými své modely ozdobily módní značky Stella McCartney, Marc Jacobs nebo Gucci. Žhavým hitem ve vzorech jsou také hvězdy a hvězdičky různých velikostí a barev, kostky a kárování ve všech možných podobách. Ty byly k vidění u Anny Sui, Burberry Prorsum, Jean Paul Gaultier, Missoni nebo Vivienne Westwood. Nepřehlédnutelné grafické vzory zase ve svých kolekcích použily Balenciaga, D&G či Jean Paul Gaultier.

Zdroje fotografií - style.com, topshop.com, misselfridge.co.uk, dorothyperkins.co.uk., monsoon.co.uk


Fotogalerie

 

Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

NOVÉ
Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Životní styl komerční článek

Jestliže chcete být letos in, můžete vsadit také na univerzální modely triček a topů, které lze kombinovat s celou řadou trendy oděvů. Že nevíte, co zrovna frčí? Nevadí, my vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto čtěte dále a nechte se inspirovat společně s námi. Bude to stát totiž za to!



DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?