Pilates – krásné tělo a jasná mysl

Pilates patří mezi nejpopulárnější cvičení současnosti. O účinnosti této metody svědčí i dokonale vypracované postavy světových celebrit, které Pilates podlehli, v čele s Jennifer Aniston, Madonnou či Gwyneth Paltrow. Dokonce i Brad Pitt vděčí za dokonalé tělo ve filmu Trója metodě Pilates. V čem spočívá tajemství sestavy cviků staré přes sto let?

img

Cviky se provádějí především na podložce bez pomůcek, s využitím hmotnosti vlastního těla.

Šest principů pilates

Centrování – pohyb vychází ze středu těla (power house) Kontrola – plná kontrola pohybu je nezbytná

Plynulost – pomalé a plynulé pohyby

Dýchání – soulad dechu a pohybu je důležitý pro krevní oběh

Přesnost – přesné provedení cviků je základ Koncentrace – soustředění se na každou fázi pohybu

Kdo byl J. H. Pilates

zoom

J. H. Pilates

Metodu Pilates vyvinul Joseph Hubertus Pilates, po kterém toto cvičení získalo i svůj název. J. H. Pilates (1880 - 1967) se narodil v Německu a jako dítě byl velmi slabý. Trpěl křivicí, revmatickou horečkou a astmatem. Špatné zdraví však bylo jeho hnacím motorem a rozhodl se ho vylepšit sportem. Stal se z něj nakonec úspěšný gymnasta, lyžař, boxer a potápěč. J. H. Pilates se rovněž velmi zajímal o východní formy cvičení včetně jógy a tai-chi, ze kterých později jeho cvičící sestavy vycházely. Během I. světové války pracoval jako ošetřovatel a navrhl rehabilitační cviky pro pacienty upoutané na nemocničním lůžku. Ty se pak staly základem jedinečného stylu Pilates.

Sportovci i hvězdy stříbrného plátna

První Pilates studio si J. H. Pilates otevřel v roce 1926 v New Yorku a velmi záhy si přitáhl zájem nejen baletních tanečníků, ale i herců a populárních osobností. Pod jeho vedením trénovali slavní sportovci, herci i zpěváci, jmenujme například hvězdy jako byla Katharine Hepburn, Sir Laurence Olivier, nebo Gregory Peck. Pilates je i v dnešní době nedílnou součástí přípravy tanečníků a sportovců, kteří si pomocí tohoto cvičení vyrovnávají jednostrannou zátěž svého organismu.

Pro koho je cvičení vhodné

Jedna z nejlepších věcí na Pilatově metodě je, že se hodí pro opravdu široký okruh lidí, od dětí až po seniory. Přizpůsobivost provedení různých cviků skvěle funguje nejen pro tanečníky a atlety, ale rovněž pro seniory, ženy těhotné či po porodu, lidi s nadváhou a trpící stresem, i pro jedince v různých stádiích fyzické rehabilitace.

Pilates tvaruje a protahuje tělo

Pilates zlepšuje celkové držení postavy, zpevňuje a protahuje svalstvo celého těla, rozvíjí ohebnost a rovnováhu. Správné dýchání při provádění cviků okysličuje svaly a podporuje cirkulaci krve. Pilates není vyčerpávající cvičení, naopak dodává energii a osvěžuje. Patří mezi cvičení typu Body and Mind, vyžaduje tedy plnou koncentraci, na oplátku však přináší fantastické výsledky. Lidé pravidelně cvičící Pilates se stávají silnější, štíhlejší a pohybují se s větší ladností a grácií. Dlouhé štíhlé svaly formují krásnou postavu.

Jak Pilatova metoda funguje

Při cvičení Pilatovy metody dochází k zapojení svalů pomocí dechové kontroly. Všechny pohyby přitom vycházejí ze svalů centra těla tzv. power house (bederní, břišní a hýžďové svaly). Ač je pilates podobné józe, jedná se o sloučení klasických rehabilitačních cvičení a různých východních cvičebních systémů, tak aby byly přístupné pro západního člověka. Dech a pohyb musí být v souladu, důležitá je pečlivost a plynulé provedení každého cviku.

Cvičí se na podložce i s pomůckami

zoom

Pilates pozice

Cviky se provádějí především na podložce bez pomůcek, s využitím hmotnosti vlastního těla. Pokročilí si však mohou zpestřit lekce s použitím gymnastického míče, kruhu, pružné gumy nebo jiných cvičebních pomůcek či speciálních konstrukcí vytvořených přímo pro metodu Pilates. Celý cvičební program se skládá ze série přibližně 500 cviků, při kterých jsou zapojeny především menší svaly, které napomáhají větším svalům.

Jak často cvičit a co na sebe

Cvičit by se mělo nejméně 2x týdně, první výsledky se obvykle dostavují po deseti lekcích cvičení. Důležitá je však pravidelnost a chuť ke cvičení. Na lekce Pilates si vyberte především pohodlné oblečení, které vás nebude nikde škrtit a stahovat ani při důkladném protahování. Cvičí se naboso, nepotřebujete tedy žádné sportovní obutí.

“Doporučuji všem moje cvičení, udělá vás šťastnějšími.“ Joseph H. Pilates 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?