Recepty z domácí lékárny

Mnoho lidí sahá při bolesti hlavy nebo zubů automaticky po Ibalginu, při chřipce a nachlazení polykají Paralen a od průjmu si pomáhají Endiaronem. Existují však i přírodní a pro tělo šetrnější alternativy, jak léčit slabší neduhy a nemoci. Nahlédněte s námi do domácí lékárny našich babiček.

img

Nahlédněte s námi do domácí lékárny našich babiček.

Zvítězte nad chřipkou a nachlazením

zoom Zvětšit

Cibule a česnek mají léčivé účinky

Česnekový sirup proti chřipce – připravte si stejné množství česneku a medu, česnek prolisujte, smíchejte s medem a nechte odstát přes noc. Druhý den na pánvi opatrně zahřívejte a míchejte do rozpuštění medu. Poté sceďte přes sítko s gázou do vyvařené tmavé sklenice s uzávěrem. Na chladném místě vydrží až 6 měsíců. Při chřipce a nachlazení užívejte 1-2 lžičky třikrát denně.

Sůl na rýmu – v půl litru vody rozpusťte lžičku hrubozrnné soli a přiveďte k varu. Převařený a zchladlý roztok inhalujte nebo pomocí kapátka aplikujte přímo do nosních dírek. Při bolestech v krku můžete roztok kloktat.  

Cibulový sirup na bolest v krku a kašel - cibuli nakrájejte nadrobno, zasypte cukrem a nechte přes noc odstát. Nebo nakrájenou cibuli zalijte medem a nechte asi 15 minut pustit šťávu. Dospělí si do směsi mohou přilít ještě malého "panáka" slivovice. Jezte pravidelně během dne po lžičkách.

Cibulový čaj na chřipku – nakrájenou cibuli přelijte vařící vodou, nechte vyluhovat a zatepla vypijte.

Koupel na ucpaný nos – zaraženou rýmu a ucpaný nos snadno uvolníte koupelí rukou po lokty v horké vodě.

Zázvorový čaj proti nachlazení – nastrouhejte do šálku lžičku čerstvého zázvoru, přidejte citronovou šťávu a med. Zalijte horkou, ne však vřící, vodou a nechte 10 minut louhovat, poté přeceďte. Může se pít i preventivně, má zahřívací účinky na celý organismus.

Na nachlazení s pálenkou a medem - rozpusťte jednu lžíci medu do tekutého stavu a smíchejte s dvěma centilitry domácí pálenky. Pořádně promíchejte a pomalu pouštějte do krku. Nebo zkuste dvě deci slivovice zahřát na 70 stupňů, přidejte jednu lžíci medu a šťávu z půlky citronu. Pijte pokud možno teplé.

Ochucené mléko proti virům – do čtvrt litru teplého mléka vmíchejte dvě lžíce medu a 4 stroužky prolisovaného česneku. Vypijte ještě teplé.

Lipové bonbony při nachlazení – vařte 120g medu, 100g cukru, 2 lžíce velmi silného lipového čaje a šťávu z poloviny citronu. Vařte tak dlouho, až kapka cukru s medem na talíři tvrdne. Směs pak vylijte na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým nebo namaštěným nožem nakrájejte na kostičky a po ztuhnutí je uložte do sklenic pod víčko. Tyto bonbony mají rádi i děti.

Upravte si zažívání

Mátový likér upraví trávení - do 7dl vodky nebo slivovice přidejte 4 hrsti nakrájených mátových lístků. Uzavřete a nechte 20 dní odpočívat na světlém místě. Poté si připravte cukrový sirup tak, že ve 2,5 dl vody převaříte 200 g cukru. Alkohol s mátou sceďte, smíchejte se sirupem a užívejte podle potřeby. Skladujte na chladném místě.

Fíky nebo povidla na zácpu - do hrnku s vodou namočte přes noc 3 omyté sušené fíky. Ráno ohřátý sladký nápoj vypijte a fíky snězte. Účinek se za chvíli dostaví. Nebo snězte jednu lžičku rozehřátých švestkových povidel smíchanou s jednou lžičkou másla.

Pomoc při průjmu - průjem nejlépe zastaví pár sušených borůvek. Zkusit můžete i nastrouhanou cibuli smíchanou s tvarohem. Pomáhá také rozpustit jednu lžičku kuchyňské soli a osm lžiček cukru v jednom litru převařené vody. Litr této směsi pijte každé dvě hodiny.

zoom

Med je známý všelék

Proti kinetóze – na nevolnost v autě nebo v autobuse pomáhá zázvor, který je třeba do organismu doplnit každé dvě hodiny. Pomáhá také svazek máty a petržele, když se vám udělá špatně, přičichněte si k němu, nebo si ho můžete zabalit do gázy a použít místo voňavého stromečku.

Kmínový čaj proti nadýmání - dvě lžičky celého kmínu zalijte 2dl vody, chvíli povařte, odstavte a sceďte. Vypijte teplé. Pomozte si do světa snů

Přírodní léky na nespavost - látky podporující dobré usínání a kvalitní spánek obsahují mořské ryby, šťáva z karotky, celerová šťáva, banány nebo hrnek vlažného mléka s medem.

Čaje na nespavost – dejte si alespoň jednou denně třezalkový čaj (1 čajová lžička třezalky na čtvrt litru vody) nebo zkuste odvar z meduňky. Pár lístků sušené meduňky rozdrobte do šálku a zalijte horkou vodou.

Ulevte si od bolavých zubů a dásní

Mátový čaj na bolavé dásně – uvařte si kvalitní mátový čaj, nejlépe přímo z mátových lístků pěstovaných u vás na zahrádce a proplachujte si jím ústa.

Olivový olej na bolest zubů - na zápěstí na tepnu ruky, na které straně vás bolí zub (levá strana-levá ruka), si pomažte tepnu olivovým olejem a na to položte stroužek oloupaného česneku. Omotejte obvazem nebo obinadlem.

Hřebíček na bolavé zuby – při bolesti zubů žvýkejte hřebíček, nebo si na bolestivé a oteklé místo dávejte ledové obklady.

Vyzrajte na různé bolesti

Brambor na bolest hlavy - nakrájejte na plátky jeden syrový brambor a přiložte si ho na čelo. Po několika minutách by se měla bolest zmírnit nebo ustoupit.

Teplo při bolestech zad - do dvou malých kapesníků zašijte jeden balíček mořské soli nebo nevařené rýže. Dejte na dvě minuty do mikrovlnky, přiložte na bolavá místa a ještě překryjte froté ručníkem.

zoom

Zázvorový čaj pomáhá při chřipce

Žiletka, zelí nebo tvaroh na bolavé klouby - do skleničky od dětské výživy nalijte ocet a do něj vložte obyčejnou žiletku. Ta se za pár dní rozpustí. Po rozpuštění několikrát denně potírejte postižená místa. Pomáhá také přiložit nahřátý a naklepaný list hlávkového zelí na kloub a omotat ručníkem. Nechte působit nejlépe přes noc. Vyzkoušet můžete i tvaroh zabalený v igelitovém pytlíku a ručníku, který rovněž necháte působit na kloubu přes noc.

Křen na bolestivé svaly – nastrouhejte křen a smíchejte s trochou hladké mouky a trochou mléka. Vzniklou kaši naložte do pleny a přiložte na namožený sval. Účinek byste měli pocítit během několika hodin. Česnek proti bolavému uchu - kousek rozmačkaného česneku dejte do gázy a vložte do ucha. Nechte působit, dokud se trochu nevysuší. Podobně působí i kousek čerstvé cibule.

Zastavte škytavku – na škytavku zkuste nejméně dvacet sekund nedýchat, nebo vypijte sklenici vody v předklonu. Pomáhá také kostka cukru namočená do vinného octa, kterou nechte rozpustit pod jazykem a přitom zlehka polykejte. Někdy stačí pět kapek citronu nakapat přímo do úst.

Majoránka na bolestivou menstruaci - dvě lžičky majoránky nasypte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte odstát deset až patnáct minut, poté sceďte. Při bolestech pijte dva šálky denně.



Komentáře

Karolina Sarkozi
Ja milujem tieto babske rady .Dakujem za ne.
Karolina Sarkozi
Ja milujem tieto babske rady .Dakujem za ne.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.