Tajemství kolagenu v kosmetice

Kosmetika s kolagenem slibuje zázraky a to zejména v boji proti vráskám. V čem spočívá genialita kolagenu v kosmetice? Co to vlastně kolagen je? A opravdu to funguje?

Co je to kolagen?

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je zodpovědná za mladistvý vzhled pleti. Udržuje pokožku silnou a pružnou. Kolagen je přirozenou složkou pleti a je jedním z nejdůležitějších pojivových vláken v našem těle. V případě, že tělo nemá kolagenu dostatek, projeví se to negativně na pleti, vlasech i nehtech. Za pokles kolagenu v těle přitom může nejen samotné stárnutí, ale i  zrychlený životní styl, stres, nedostatek odpočinku, kouření, alkohol a nadměrné slunění.

Jak kolagen účinkuje?

zoom

Kolagen působí v hlubších vrstvách kůže, kde obnovuje buňky a udržuje pevnost pokožky. Díky tomu je pleť vyživená, dochází k redukci vrásek, pokožka je pevnější, pružnější a odolnější vůči vnějším vlivům. Výhodou kolagenu je také to, že na svůj povrch váže větší množství vody a tím udržuje pleť déle hydratovanou. Kolagen vytváří na pokožce ochranný film, redukuje kožní nerovnosti, rozjasňuje a sjednocuje barvu pleti.

Nevýhody kolagenu

I když se na kolagen pějí chvály, má i své nevýhody. Jednou z nich je například to, že se jedná o živočišnou bílkovinu (jeho zdrojem jsou kosti, kůže, pojivové tkáně zvířat), takže kosmetika s kolagenem není vhodná vegany. Mimo to ještě nikdo neprokázal, že by byl kolagen schopný prostoupit pokožkou, tedy svrchní vrstvou kůže, do škáry. Kolagen zůstává na povrchu pleti, časem se smyje nebo setře. Jeho účinky jsou tedy v mnoha ohledech sporné.

Hydrolyzovaný kolagen

Jinou kapitolou by však mohl být hydrolyzovaný kolagen. Kolagen v přirozené formě je známý  jako želatina a jeho vstřebání do organismu není snadné. Z toho důvodu se speciálně upravuje  a přeměňuje na hydrolyzovaný kolagen, který má všechny vlastnosti klasického kolagenu a navíc tu výhodu, že se do pokožky vstřebává bez zbytku. Podle jedné studie z roku 2014 dokázal  hydrolyzovaný kolagen během 12 týdnů výrazně zlepšit elasticitu, strukturu i vláčnost pokožky. Je ovšem nutné podotknout, že se jednalo o vnitřně užívaný kolagen. Kosmetické přípravky obohacené o kolagen obvykle obsahují příliš velké molekuly, které přes kožní bariéru neproniknou, takže takto podávaný kolagen nejsme schopni využít.

Kosmetika s hydrolyzovaným kolagenem

I přesto, že jsou názory na kosmetiku s kolagenem, respektive na její účinky protichůdné, kvalitní kosmetika je pro pleť prospěšná. Hydrolyzovaný kolagen obsahuje například španělská kosmetika XHEKPON, která sice zatím není v Česku příliš známá, ale v redakci jsme některé z produktů vyzkoušely a zaujaly nás. Konkrétně třeba regenerační krém na obličej, který obsahuje mimo hydrolyzovaný kolagen, také pupečník asijský a aloe vera. Ke zklidnění pokožky doporučujeme  kolagenové tonikum XHEKPON? FLASH, které se dá použít nejen na pleť, ale i na tělo a vlasy. Výborně působí na roztřepené konečky vlasů. Hodí se i jako podkladová báze pod make-up.

Hydrolyzovaný kolagen obsahují i produkty české značky Le Chaton a La Chévre (kosmetika CAPRI). Doporučujeme vyzkoušet například Le Chaton krém proti vráskám Trésor Créme.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?