Tradiční čínskou medicínou proti stárnutí

Ač jde o soubor vědomostí starý několik tisíc let, je staré čínské léčitelství stále aktuální. Z větší části je toto umění tvořeno bylinkářstvím. Mnohé látky, užívané v něm před stovkami let, jsou dnes součástí nejmodernějších léků či krémů.

img

Tři formy ženšenu

Doktore, vypadám staře

2000 let př.n.l. „Tady, snězte ten kořínek.“

1000 let př.n.l. „Kořínky jsou pohanské, modlete se.“

1850 n.l. „Modlitby nepomáhají. Vypijte tento lektvar.“

1950 n.l. „Lektvary jsou podvod. Vezměte si tuto pilulku.“

2050 n.l. „Pilulky jsou umělé. Tady, snězte tento kořínek.“

Filozofie čínského léčitelství

Jde o typ celostního lékařství, na člověka a jeho problémy a nemoci nahlíží jako na celek. Tím se do značné míry odlišuje od moderní medicíny. Zjednodušeně řečeno, bude-li vás bolet koleno, evropský lékař specializovaný na problémy kloubů bude léčit koleno. Lékař praktikující čínskou medicínu bude zkoumat, zda jinde v těle (například ve střevech) nedošlo k oslabení, které bolest kolena způsobilo, ať už šlo o nemoc, nebo třeba velký stres. Potom připraví léčivo, které bude ušité přímo vám na míru. Přestože i vašeho bratra bolí koleno úplně stejně, je možné, že každý z vás dostane mast s jiným složením. To je další typický znak čínského léčitelství - individuální přístup. Zatímco vás bolí kloub z nachlazení, jeho ze stresu. Cílem léčby je obnovit rovnováhu a harmonii a zajistit rovnoměrné proudění životní energie, zvané „čchi“. V čínské medicíně se věří, že vrásky způsobuje špatná činnost ledvin, proto tradiční léčba směřuje k jejich léčbě a očistě, používají se rostliny jako kokotice povázka nebo ptačí zob.

Rostlinami k mládí a dlouhému životu

zoom

Jedním z léčebných postupů je namíchání bylinné směsi pacientovi přímo na míru

Čínská medicína nezkoumá byliny na základě jejich chemického složení. Všímá si jen jejich vlastností a zjištěných účinků - všeho od chuti až po orgány, které ovlivňují. Důležitý je i vliv rostliny na „čchi“, životní energii člověka. Tím se zcela zásadně odlišuje od medicíny západní. Je pravda, že byliny, které čínská medicína užívá coby omlazující, obsahují aminokyseliny, antioxidanty, proteiny a jiné látky, uznané západní vědou jako pleti prospěšné. Z pohledu čínského bylinkáře to ovšem není jediný důvod, proč právě tyto rostliny působí na pleť pozitivně. Věří totiž, že výsledky přineslo například pročištění energetické dráhy vedoucí k nemocnému orgánu, ne obsah vitamínů a antioxidantů. Z toho důvodu je ovšem následující text o zajímavých rostlinách nejčastěji užívaných v Číně proti stárnutí podle filozofie čínské medicíny úplně špatně. Účinky goji, rehmanie i ženšenu ale zkoumali i západní vědci, a dali čínským zkušenostem zapravdu. Jde o rostliny plné „omlazujících“ látek. Pojďme se na ně proto podívat naším západním úhlem pohledu.

Goji (Kustovnice čínská)

Ovoce keře rostoucího v himalájském podhůří považují Číňané tradičně za léčivou potravinu podporující dlouhověkost, vitalitu a dokonce i sexuální potenci. Bobule goji obsahují rostlinný sterol betasisterol, působící příznivě proti zvýšené hladině cholesterolu a protizánětlivě, a také při problémech s prostatou. Pro boj s vráskami jsou ovšem významnější v goji obsažené tzv. lycium polysacharidy, silné antioxidanty neutralizující volné radikály. Zabraňují poškození buněk a stárnutí kůže. Vedle toho plody goji obsahují i množství vitamínů B, C a E, stopové minerály (například i velmi vzácné germanuim, které působí proti rakovinotvorným buňkám, a v potravinách se nachází jen velmi zřídka), aminokyseliny a betakaroten (jsou vydatnější než mrkev). Plody goji už jsou běžně dostupné i v České republice (proto autorka tohoto článku započala s prevencí vrásek a prodlužováním života hned teď otevřením prvního sáčku maličkých sušených červených bobulek…uvidíme, co z toho bude za padesát let).  

Ženšen (Všehoj ženšenový)

zoom

Ženšen

V čínském léčitelství je odnepaměti používán jako účinný prostředek proti stárnutí, vráskám a k prodloužení života. Podle studie na bezsrstých myších uveřejněné v roce 2008 v časopise Journal of Ginseng Research mají látky obsažené v ženšenu schopnost viditelně napravit poškození kůže způsobené UV zářením, zmírnit výskyt vrásek a také pomáhají zadržovat vodu v epidermis. Posiluje celkovou imunitu, podporuje správnou činnost jater, je silným antioxidantem, působí proti rakovinotvorným buňkám. Dobře také reguluje hladinu krevního cukru a pomáhá upravit výši krevního tlaku. Odstraňuje únavu, zlepšuje činnost mozku (známý je pozitivní vliv na paměť, soustředěnost, doporučuje se při učení). Bez přehánění patří mezi nejvýznamnější léčivé rostliny světa. Ne nadarmo se ženšenu říká kořen života.

Rehmanie lepkavá

Spolu s goji jde o rostliny nejčastěji v čínské medicíně spojované s prevencí proti stárnutí. Užívá se k okysličení krve, podpoře hormonálního systému (navrací na původní úroveň hladinu některých hormonů) a léčbě zánětů. Podle zkušeností evropského bylinkářství má mimořádné účinky na kardiovaskulární systém: snižuje krevní cukr, v malých dávkách způsobuje stahování cév a tím zvyšuje krevní tlak, při vyšších dávkách je tomu naopak.

Akupunktura

zoom

Aplikace jehliček v oblasti obličeje údajně funguje obdobně jako botox.

Hovoříme-li o tradiční čínské medicíně, nesmíme ji ponechat stranou. Znalci akupunktury léčí vrásky stimulací proudění krve v oblasti obličeje, povzbuzují proudění pozitivní životní energie „čchi“, zaměřují se na plíce, kterým se přičítá hydratační účinek na kůži, a na játra, odkud podle tradiční medicíny proudí krev do tváří. Akupunktura aplikovaná přímo na obličeji zvyšuje svalové napětí a má tak údajně podobné účinky jako botulotoxin. Léčba jehličkami ovšem nemá jen příznivce, ale i množství odpůrců (viz „Akupunktura? Nesmysl!“).

Nečekejte zázraky

Je důležité poznamenat, že čínská medicína, ač je velmi účinná, nepřináší výsledky přes noc, jak jsme zvyklí u klasické medicíny západní. Její účinky se projeví pouze v případě dlouhodobé pravidelné aplikace. Zásadní je v jejím případě také prevence - na rozdíl od běžné medicíny si například s již vzniklými vráskami příliš neporadí. Pouze pomáhá v těle podpořit samoléčebné procesy a odstraňuje onemocnění či problémy vrásky způsobující. Nejlépe je proto začít s jejím používám od raného věku, neexistuje žádné věkové omezení, jako například u krémů proti vráskám. Mnoho lidí se zdráhá vychvalovaným účinkům starého čínského umění uvěřit (jsou to jen bylinky…). Domnívám se, že něco, co by alespoň z větší části nefungovalo, by jistě nevydrželo existovat několik tisíc let, navíc v podstatě v nezměněné podobě. Je ovšem velmi důležité svěřit se do rukou skutečného znalce, nikoli člověka, který absolvoval pár kurzů bylinkaření, nikdy nebyl v Číně a sám užívá acylpyrin. Neboť čínská medicína je umění - a to může vytvářet pouze ten, kdo pochopil jeho zásady a filozofii.

S mírou a opatrně

Užívání bylin, koření a jiných přírodních produktů nemusí mít jen pozitivní výsledky. Stejně jako každý prostředek péče o pleť mohou způsobovat alergické reakce, vyrážky a svědění či podráždění. Proto se doporučuje (stejně jako například u barev na vlasy) malé množství vetřít do kůže na paži. Pokud druhý den shledáte jakoukoli negativní reakci, třeba jen pouhé zčervenání, používání takového prostředku se vyhněte.)






Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.