Závislost na opalování

Bronzová kůže k létu neodmyslitelně patří, ale co když se stane grilování vlastního těla na sluníčku posedlostí? Jak poznat, že jste na opalování závislá a jak se závislosti zbavit?

V čem spočívá „bronzový“ trend

Opálené tělo vypadá přitažlivěji, bronzová pokožka dokáže člověku opticky ubrat nějakého to kilo, takže člověk s tmavou kůží vypadá štíhlejší a cítí se díky tomu sebevědoměji. Je spokojenější sám se sebou. Mimo to bylo prokázáno, že v případě opalování se na soláriu se uvolňují endorfiny, což jsou hormony, které produkují stejné pocity euforie, které lákají narkomany a alkoholiky. V tomto případě tyto hormony však nedopomáhají ke vzniku závislosti na drogách nebo alkoholu, ale opalování. Závislost na opalování dokonce získala i své vlastní pojmenování – tanorexie.

Tanorexie jako obdoba anorexie

I když se to může zdát nadnesené, tak tanorexie je skutečně srovnatelná s anorexii. Při anorexii má člověk pocit, že je stále moc tlustý a potřebuje nutně zhubnout. Při tanorexii se člověk pro změnu domnívá (mylně!), že není stále dost hnědý, neopálená pleť se mu hnusí a to nejen na sobě, ale často i na druhých. Jakmile člověk tanorexii propadne, odmítá dělat ve svém volném čase cokoliv jiného než trávit den opalováním na sluníčku, případně v soláriu. Stačí den dva vynechat a přichází zoufalství a strach z toho, že pokožka vybledne.

Strach z rakoviny? Nikoliv

zoom

I když se v souvislosti s nadměrným sluněním stále mluví o rakovině kůže, člověk postižený tanorexii si tuto skutečnost nepřipouští. Myslí si, že má ochranu a péči o svou pokožku dokonale zvládnutou, používá kvalitní krémy (pozn. autorky: Přitom právě chemické opalovací krémy zapříčiňuji vznik rakoviny, samotného sluníčka se bát nemusíme.) a domnívá se, že nadměrné slunění mu neublíží, protože tělo je na intenzivní opalování dokonale adaptované. Jenže stejně jako takřka u všeho platí „všeho s mírou“.

Pobyt v rozumné míře na slunci je prospěšný, jelikož se při něm mimo jiné aktivuje produkce vitamínu D, který naopak zamezuje vzniku rakoviny (v 50–80%), ale pokud na slunci trávíte veškerý svůj čas a zdá se vám to stále málo, koledujete si o malér. Nepřirozeně hnědá kůže je totiž ve většině případů také nadměrně suchá a svraštělá. Pokožka nemá čas zregenerovat, nedokáže správně tvořit melanin, který má na starosti vstřebávání UV záření. Pokožka se stává čím dál více bezbranná, tvoří se na ní v mnohem větší míře vrásky, pigmentové skvrny a v tom nejhorším případě může skutečně hrozit i rakovina kůže.

Jak se zbavit závislosti na opalování

Předně je důležité si uvědomit, že stejně jako při anorexii tak i při tanorexii je problém v hlavě. Klíčové u těchto závislostí, chcete-li fóbií, je léčit psychiku, přičemž terapie musí být komplexní stejně jako u jakékoliv jiné závislosti. Nejdříve ze všeho si dotyčný musí připustit, že je závislý a že by se svou závislostí měl začít bojovat. Bohužel ani v případě tanorexie to člověk obvykle nezvládne sám, nejlepším řešením je obrátit se na psychoterapeuta.

Na stud zapomeňte. Jestliže se rozhodnete pro psychoterapii, znamená to, že jste ve skutečnosti silnější než kdokoliv jiný. Dokážete si přiznat svou slabost a bojovat proti ní, byť léčba může být poměrně náročná a zdlouhavá. To ovšem nehraje žádnou roli, protože když se odmítnete léčit, může to pro vás mít fatální následky. Bronzová pleť je pro mnohé snem, ale pozor, aby se pro vás nestala spíše noční můrou.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.