arrow
profile_image
Kvetena
od 22. 11. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Cituji Veselka10: Jen mě opravdu zajímá, když je kolem tolik rádoby gurmánů, kolik jich je ve skutečnosti.

Tomuto nějak nerozumím... To znamená, že gurmán nesolí? Není to hloupost? Sůl je pro chuť důležitá a nemyslím si, že je to tak, že by přehlušila chuť ostatních ingrediencí. Pokud se to s ní nepřežene, tak ji naopak podpoří.

Používám pouze tuto mořskou sůl:
http://eshop.provencenature.cz/morska-sul-z-camarg ue-krystaly-fleur-de-sel-provence-d-antan-125g-pl- krabice-6509.html
Vydrží mi docela dlouho, má větší krystalky, tak není potřeba dávat velké množství.

Cituji Veselka10: kolik té soli asi používáš?

Nevím přesně, snad 3-4 kila na rok.
A můžeš mi říct proč se soli tak bojíš, rsp. proč si myslíš, že je tak nezdravá?
Reaguji na noye:
Naprosto souhlasím.

arrow
profile_image
Lauritta
od 18. 7. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

My spotřebujeme kolem tří kil ročně pro čtyři osoby.

Cituji True: Nevím přesně, snad 3-4 kila na rok.

Jsem ráda, že tu nejsem jediný exot.

arrow
profile_image
PardGalen
od 24. 4. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Kuchyňskou sůl nepoužívám vůbec. Občas použiji sůl mořskou do polévky nebo na vajíčka, případně jenom do vody na doplnění minerálů.

arrow
profile_image
ellie86
od 18. 9. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Na množství to neodhadnu kolik spotřebuji soli, protože bydlím s rodiči. Ale v podstatě solím jenom maso, přílohy (rýži, těstoviny, brambory a zeleninu) nesolím. Moc mi to ale není platné, protože přítelovi rodiče solí nadměrně, takže stačí jedno jídlo týdně u nich a jsem zas na týden přesolená
Mi to jídlo chutná i neosolené, horší to potom je, když jdu na jídlo do restaurace, protože je podle mé chuti všechno přesolené.

arrow
profile_image
Veselka10
od 20. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na noye: Máš k tomu dobrý postoj, ale v jedné věci se s Tebou nemůžu ztotožnit..brambory nesolím ne protože jsem omezila sůl, ale protože to není třeba, sami o sobě jsou slané dost.

Cituji PardGalen: Občas použiji sůl mořskou

btw… Každá sůl je mořská, i ta nejlevnělší z Lidlu. Ta je jen o pár mld. let starší.

Cituji True: snad 3-4 kila na rok.

To mi přijde fakt dost.
Já mám 125g na celý rok.
Reaguji na Veselka10:
Sice s Tebou v mnohém souhlasím, ale zase lidé páchají ve stravování větší zvěrstva než je solení, kdyby to bylo jen to, tak nad tím mávnu rukou.

arrow
profile_image
Veselka10
od 20. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na Kvetena: Aniž bych se chtěla do koholiv navážet, tak sůl podpoří chuť u většiny jídel pouze pro lidi, kteří nemají chuťové buňky v pořádku, což je dané tím, že zkrátka solí.
Abych to úplně uvedla na pravou míru, tak jsem kdysi také normálně solila a řekla bych, že dost málo a přesto jsem ročně spotřebovala asi tak jednu plnou sypací slánku. K tomu samozřejmě další sůl v podobě kořenících směsí atd.
Přestala jsem solit kvůli manželovi, aby se mu zlepšilo zdraví. První tři dny to nebylo nic moc, měla jsem pocit, že nic nemá chuť a čtvrtý den jsem poprvé v životě zjistila jak chutná vařená mrkev, brambory...
Ano, kdo solí není a nemůže být gurmám prostě z toho principu, že neví jak to jídlo opravdu chutná.

A ještě doplním, že mimo jiné..já i manžel jsme se dlouhodobě léčili s vysokým tlakem. To už je minulostí, což pro mě byla opravdu skvělá zpráva.

Reaguji na Adka:
Vařím denně pro 6 lidí.

Cituji Veselka10: brambory nesolím ne protože jsem omezila sůl, ale protože to není třeba, sami o sobě jsou slané dost.

A to i přesto, že sůl, tedy přesněji sodík, neobsahují?

arrow
profile_image
Veselka10
od 20. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na True: Nebojím se soli, jen jsem zjistila, že sůl je obsažena prakticky ve všech potravinách a solení je prakticky nadbytečné.. a taky si lépe vychutnám jídla. Jo a sůl není nezdravá, naopak je pro tělo potřebná, jen mnohem méně než se obvykle používá.

Reaguji na ellie86: Jo tak to se mi taky někdy stane, ale už si docela umím vybrat jídla tak, abych si pochutnala...navíc mi nedělá problém obsluze říct, že si nepřeji přidávat sůl a musím říct, že to docela funguje.

Reaguji na Adka: O tom vůbec nediskutuji, je toho mnoho co děláme špatně.

arrow
profile_image
Veselka10
od 20. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Cituji True: A to i přesto, že sůl, tedy přesněji sodík, neobsahují?

Brambory obsahují na 100g cca 7mg sodíku.

arrow
profile_image
Lejlaaa
od 22. 7. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Tak já od malička nepotřebovala solit. Když vařím třeba brambory, tak tam hodim trochu soli spíš ze zvyku (tolik, že pro jiného člověka jsou mé brambory neslané, ale protože já jsem zvyklá, tak mi to nepřijde). V restauracích a jinde berou všichni kolem mě solničky a sypou....mě to kolikrát ani nenapadne, prostě jím. Odhadem mám za rok a půl spotřebovanou 0,5kg soli. Přitom v porovnání s tebou je to pořád moc

Právě proto, že sůl je snad ve všem kupovaném - šunka, sýry, pečivo..., snažím se moc nesolit. Oproti ostatním členům rodiny, kteří, když vaří, tak ta slaná chuť je docela výrazná, solím málo. Oproti vám ostatním ale solím hodně
Za rok se u nás doma spotřebuje 1 - 2 kg soli.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené