arrow
profile_image
netík
od 1. 7. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Ahoj ahoj,
pročetla jsem moc diskuzí, ale chtěla bych mít pohromadě tipy a triky, jak mít jídlo zdravější.
Například, když dělám brokolicovou polévku, nenaleju tam smetanu, ale uvařím brambory, které tam pak zamixuji a polévka je hustá a bez špetky jíšky či tučné smetany. Nepřidávám masox, ale bylinky a nebo po domácku udělaný vývar.
Místo cukru používám med.
Jaké máte triky vy? Čím co nahrazujete? Blíží se Vánoce a začínají obavy z cukroví, salátů, chlebíčků.

arrow
profile_image
Sainka
od 18. 4. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Já jím celý rok docela zdravě, samozdřejmě občas člověk zhřeší a když to není často, vůbec to nevadí. Co se týká Vánoc tak tam se moc neomezuju, mám ráda vánoční cukroví,punč,svařák,štoly a podobně,takže jím na co mám chuť.
Pokud chceš oprav zdravě existuje spousta receptů s celozrnou moukou a různých placek z ovesných vloček, tak i zdravých pomazánek, bez majonezy jen s tvarohem
Dovolím si přidat web.stránku,kde čerpám inspiraci http://papame.blog.cz/

arrow
profile_image
netík
od 1. 7. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Super díky - samozřejmě taky nemyslím jen jíst zdravě přes Vánoce, ale po celý rok. Mám lehké zdravotní problémy a nikdy jsem nejedla vysloveně nezdravě, ale potřebuju to teď uplně změnit. A měla jsem právě na mysli náhražky - najdu si například recept na linecká kolečka - tak jak si to upravit dle sebe? Použiju místo cukru med a místo bílé mouky celozrnnou. Tak takhle jsem to myslela. Místo kravského mléka sojové apod.

arrow
profile_image
lemurka
od 29. 1. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Na zahušťování používám škrobovou moučku, místo smetany používám na zjemnění jogurt (ten jen lehce prohřeju, nevařím), část mouky nahradím celozrnnou, kávu nebo kakao v moučnících nahradím obilninovou kávou, mléko syrovátkou, ztužený tuk olejem, majonézu nahrazuji jogurtem, do mletého masa lže použít sójový granulát, oříšky se dají nahradit sójovými vločkami (ty se dnes špatně shání).

arrow
profile_image
Lucrezia
od 26. 12. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Cituji lemurka: oříšky se dají nahradit sójovými vločkami

tak třeba oříšky bych vůbec nenahrazovala - mají poměrně dost minerálních látek a vitamínů

arrow
profile_image
mate
od 21. 6. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

všetky orechy sú zdrojom kvalitných tukov a mali by byť pravidelnou zložkou našej stravy.Ale nie solené a pražené! Napr. 4 ks vlaškého orecha nám dodá dennú dávku jódu potrebnú pre správne fungovanie štítnej žľazy.
Všetky sú ale kalorickou bombou,takže s mierou.

arrow
profile_image
lemurka
od 29. 1. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na lemurka: To nahrazování se nesmí brát tak doslova, spíše jde o spestření jídelníčku - místo kakaa občas použít karob, místo suš. mléka syrovátku atd. Každý přírodní produkt má své složení, dodává tělu určité látky - např. kakao je zdrojem hořčíku a tryptofanu, karob má zase méně tuku a dodává tělu jiné miner. látky atd. To samé platí o sóje a oříškách, rýži a pohance atd., atd... Záleží na tom, co zrovna tělu chybí nebo přebývá. Rozhodně nejsem pro, aby se všechno nahrazovalo sójou (maso, mléko a ml. výrobky, majonéza, ořechy, vejce), kde by potom byla pověstná pestrost stravy?

a má někdo tip jak nahradit tuk v těstě když něco peču?Četla sem něco že to jde nahradit jogurtem nebo jablečným pyré-nemáte někdo zkušenosti?A potom čím lze nahradit smetanu na vaření a na šlehání?Díky

Reaguji na Marissa: no to mléko mě už taky napadlo ale bojim se aby to pak nebylo moc tekutý,nebo kde má být vyšlehaná šlehačka tak mlékem to nahradit nejde.Jinak piškotové těsto dělám často no,nebo jogurtovou bublaninu,ale třeba recept na těsto na štrůdl sem ještě bez použití tuku nenašla

Reaguji na Kattelin: Tak to ani nepude s tím štrůdlem... Hold všude se tuk vynechat nedá...

Cituji Miskulka: Hold všude se tuk vynechat nedá...

no pár receptů sem našla ale ještě sem to nezkoušela,budu to muset zkusit,možná že to nebude k jídluale uvidím,vyzkoušim co nejdřiv a nebo hold štrůdl jedině když ho udělá někdo jinej no

arrow
profile_image
Veselka10
od 20. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Holky, můžete mi říct, proč chcete mermomocí úplně odstranit tuk? Co je na tom zdravého? Přiměřené množství vhodného tuku je prospěšné.
Do štrůdlu dávám sádlo.

Reaguji na Veselka10: Mě nejde o to, že je to nezdravý, třeba pokud peču bábovku apod.,prostě to co se šlehá šlehačem, tak tuk přidávám,ale měla sem na mysli ty těsta, který se musí zpracovávat ručně,jako například štrůdl právě.Protože nijak příjemný patlání v tom mastným těstě to neni

arrow
profile_image
Veselka10
od 20. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na Kattelin: Jo takhle. Používám buď pekárnu na chleba k promíchání těsta nebo mixér s nástavci na těsto.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené