Jak si udržet klid v situacích, které se zdají osobní. Praktické tipy

Dělá vám potíže vypořádat se s kritikou na vaši osobu? Zraňuje vás to či dokonce na několik dní rozhodí? Zkuste naše tipy, jak se nenechat vtáhnout do negativních emocí a nebrat si urážky či podlosti od druhých osobně.

Tip 1: Zbavte se zbytečných očekávání

zoom Zvětšit

Příliš očekávání přináší zklamání

Příčinou zklamání jsou naše očekávání, což neznamená, že máte na vše rezignovat a žít bez jakéhokoliv očekávání. Pokud se však naučíte nikoho si zbytečně neidealizovat, budete připraveni takřka na všechno. Zkuste si hned ráno po probuzení v duchu či nahlas říct, že během dne nejspíš potkáte i lidi, kteří budou hloupí, otravní, arogantní, nevychovaní či dokonce zlí! Z domu tak odejdete připraveni.

Tip 2: Přepněte se do empatického modu

Jakmile narazíte na člověka, se kterým nevycházíte, nechejte zmizet svou vlastní sebestřednost a přepněte se do empatického modu. Jak na to? Zamyslete se nad tím, proč se daný člověk chová tak, jak se chová. Není on sám zraněný? Týká se mě vůbec jeho poznámka? Není ten člověk i jistým způsobem psychicky nemocný?

Tip 3: Pozor na automatické reakce

zoom

Zbavte se naučených vzorců chování

Společnost nás naučila reagovat na různé situace automaticky. Jsme do jisté míry naprogramovaní všichni stejně a to nám způsobuje v mezilidských vztazích potíže. Pokud své automatické programy a naučené zvyky prokouknete, přijde velká úleva. Pomoc může například představa toho, jak by na danou situaci reagoval někdo jiný - někdo s nadhledem, vyrovnaný a klidný člověk. Máte ve svém okolí někoho takového?

Tip 4: Získejte zpětnou vazbu

Tady vás nejspíš čeká i troška sebezapření. Když vás totiž někdo kritizuje a vám se to nelíbí, neznamená to, že za to může pouze on, byť jsme si ve druhém bodě řekli, že zraněný je možná právě ten, který na vás "útočí". Na druhou stranu, pokud se nad jeho slovy zamyslíte, možná se dozvíte něco o sobě samém. Mnohdy nám totiž druzí ukazují to, co nechceme vidět nebo zrcadlí naše osobní nedokonalosti, které potlačujeme a nejsme si jich vědomi. A to, že nás někdo emočně vychýlí z naší rovnováhy, může nakonec být určitý druh zpětné vazby. Souhlasíte?



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



NOVÉ
Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Životní styl komerční článek

Jestliže chcete být letos in, můžete vsadit také na univerzální modely triček a topů, které lze kombinovat s celou řadou trendy oděvů. Že nevíte, co zrovna frčí? Nevadí, my vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto čtěte dále a nechte se inspirovat společně s námi. Bude to stát totiž za to!