Jak pomocí psychodiagnostiky poznat sám sebe

V našem životě přicházejí chvíle, které nás nutí zamýšlet se nad tím, jak dobře sami sebe známe. Jedním takovým momentem byla ?karanténa? v souvislosti s opatřeními okolo koronaviru. Některé to přivedlo k další myšlence, že by na sebepoznání měli zapracovat. Ale kde a jak začít? A k čemu je to vůbec dobré?

Karanténa jako příležitost k sebepoznání

Není to tak dávno, co jsme byli kvůli koronavirové situaci nuceni trávit většinu času doma, a i když na celé situaci není příliš pozitiv, jedno je jisté. ?Karanténa? nám ukázala, jaký máme charakter. To potvrzuje i psycholožka Mgr. Marie Součková. ?Karanténa nám dala příležitost k sebepoznání. Jakákoliv zásadní událost v našem životě totiž vždy odkrývá naše hlavní, chcete-li nejvýraznější, charakterové vlastnosti. Například člověk, který má sklony běžně věci bagatelizovat, pravděpodobně snižoval i závažnost koronaviru. Člověk s veselou povahou využil situaci k zábavě, realizování svých koníčků a podobně. Prakticky každý měl možnost se za dané situace zastavit a sám sebe více poznat,? tvrdí Marie Součková.

Zajímavost: Věděli jste, že i když vyjde na povrch naše agresivita, nespokojenost, mrzutost, začneme pociťovat depresi a další pocity, můžeme je zvládnout? ?Prvním krokem je akceptovat všechny naše pocity ? ty dobré i ty limitující. Má smysl si je připustit. Jakmile to uděláme, je možné s nimi pracovat. Můžeme je pomocí jednoduchých terapeutických technik přijmout, prožít a pustit,? vysvětluje zakladatelka soukromé online péče o duševní zdraví Soulmio Simona Zábržová.

Bráníme se proniknutí ke svým strachům i egu

Zásadním problémem mnohých z nás je to, že se bojíme nebo nechceme proniknout pod skořápku vlastních nejistot, strachů, stereotypů a v neposlední řadě ega. Jenže dříve nebo později nás nejistota a pochybnosti o nás samotných dostihnou. ?Během velmi krátkého časového úseku se může stát, že dojde k jakémusi sebeuvědomění a začneme se cítit opuštění, bez smyslu života, unavení životem,? vysvětluje Simona Zábržová a dodává, že ale nemusí jít jen o citově vyprahlé nebo osamocené bytosti: ?Často se na terapiích setkávám s úspěšnými manažery, vytíženými řediteli firem, ale i umělci, matkami nebo vysoškolskými studenty. Může to být kdokoliv.?

Nepotlačujte smutek. Neutápějte se v depresích

Životní nespokojenost, konflikty, krize, zklamání, strádání, duševní bolest, či dokonce utrpení nás nutí hledat z toho cestu ven, což je podle odborníků správné, pokud jde o sebepoznání, nikoliv únik v podobě alkoholu, drog a jiných závislostí. Díky sebepoznání můžeme být šťastnější, úspěšnější, budovat funkční vztahy a prosperující firmy. Jenže cesta k sebepoznání není snadná. ?Jednou z metod je introspekce, což je pozorování sebe sama, zkoumání toho, co probíhá v naší mysli a jak reagujeme. Je to tradiční, osvědčená metoda. Má však i svá slabá místa ? není příliš objektivní a už vůbec ne měřitelná,? upozorňuje psycholožka Mgr. Marie Součková. Z toho důvodu se řada lidí uchyluje k psychologům a terapeutům. Kdo skutečně pomůže?

Problémům neutečeme

Když si ocitneme v nepříjemné situaci, dostaneme se do konfliktu či problémů, hledáme únik. Chceme se rychle zbavit úzkosti a napětí, což je podle odborníků přirozené. ?Je přirozené, že nejraději hledáme metody, které jsou snadné a bezbolestné, ale je potřeba si uvědomit, že ne všechny metody nám z dlouhodobého hlediska pomohou. Udělají nám dobře jen načas,? říká Marie Součková. Od problému na chvíli utečeme, nebo se před nimi schováme, jenže když od něčeho utečeme, promarníme prostor a příležitost k učení a hlavně se problému nezbavíme. ?Dříve či později se nezpracované události, zejména křivdy začnou znovu vracet do života ve stále zřetelnějších podobách. To se bude opakovat do té doby, dokud se nerozhodneme, že se od toho osvobodíme. Dokud to jednou provždy nevyřešíme,? vysvětlujte Simona Zábržová.

Jak začít problém řešit?

Jednoduše. Začněte teď a tady. Přestaňte řešit druhé a obraťte se k sobě. Obraťte se na psychologa nebo zvolte alternativní, modernější formu terapie, kterou je v současné době třeba video diagnostika, tzv. video interview. ?Na běžné psychoterapii u psychologa dostanete k vyplnění dotazník, nebo s vámi psycholog absolvuje rozhovor. Video diagnostika kombinuje výhody dotazníku (dostanete standardizovaný seznam otázek ? dotazník, na který odpovídáte na kameru) a rozhovoru (psycholog se může díky dotazníku k vašim odpovědím vracet a současně není ochuzený o informace z neverbálního projevu ? rozhovoru),? vysvětluje princip online psychodiagnostiky Marie Součková, která je také spoluautorkou Career Online Boosteru, prostřednictvím kterého se lidé lépe poznávají v kariérních dovednostech.

Jak probíhá online psychodiagnostika?

  • Na otázky odpovídáte z pohodlí domova.
  • Psycholog je z pohodlí kanceláře vyhodnocuje.
  • Výstupem je reálná zpráva od reálného psychologa, který se s vámi následně většinou setká na konzultačním rozhovoru.  
zoom

Funguje pouze to, čemu skutečně věříme

Ať už se dáme na cestu sebepoznání sami bez cizí pomoci, oslovíme psychologa nebo zvolíme nejmodernější přístup, kterým je video psychodiagnostika, ve všech případech platí, že fungují pouze ty metody, kterým věříme a které odhalují podstatu věcí a směřují k přijetí a poznání pravdy. Nebojte se opírat o svou intuici. Nechte se vést srdcem a věnujte pozornost svým emocím. Jedině tak najdete v životě opravdovou rovnováhu.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?