Rosacea – ovlivňuje i váš život?

Rosaceou neboli zarudnutím obličeje trpí asi 40 milionů lidí na celém světě a vyskytuje se převážně u starších pacientů. Život s touto nemocí není snadný. Může mít na život člověka negativní dopad a negativně ovlivňuje i jeho sebevědomí.

Co přesně je rosacea?

Zarudnutí obličeje v souvislosti s rosaceou je chronické zánětlivé onemocnění kůže (Erytematotelangiektatická rosacea). Existují čtyři různé typy rosacey, ale mezi charakteristické znaky a příznaky všech čtyř typů patří sklon snadno se červenat nebo mít návaly krve do obličeje, hrbolky či vřídky na obličeji, suchá, napnutá a svědivá pokožka na obličeji, pocit pálení nebo štípání, zarudnutí pokožky na tvářích, nose, bradě a čele, malé viditelné cévky na obličeji, vodnaté, krví podlité nebo podrážděné oči a oteklá víčka.

zoom Zvětšit

Zarudnutím obličeje trpí asi 40 milionů lidí

Proč se to děje?

U osob, které touto nemocí trpí, cévy pod povrchem kůže nefungují tak, jak by měly, v důsledku čehož se do vrchních vrstev pokožky dostává příliš velké množství krve. To způsobuje červenou pokožku. Za zmínku stojí také to, že určité faktory mohou onemocnění spouštět nebo ho zhoršovat, takže pokud zjistíte, co je spouštěčem (například pobyt na slunci, teplota a počasí, některé potraviny a nápoje, kosmetické přípravky, cvičení, emocionální vlivy, zdravotní problémy – chronický kašel, menopauza, vysoký krevní tlak) dokážete s tím pod odborným dohledem lékařů lépe bojovat.

Nalezení spouštěče je základ

Najít spouštěcí faktory onemocnění nemusí být snadné, ale nevzdávejte to! Je to první a základní krok, jak se „zbavit“ červené. Nicméně získat kontrolu nad spouštěči není jediným způsobem, jak zarudnutí obličeje zvládnout. Neméně důležitá je spolupráce se zkušeným dermatologem. Najděte si takového, kterému budete plně důvěřovat. Profesionál nemávne nad vašim problémem rukou, ale bude hledat nové možnosti. Udělá vše proto, aby vám pomohl. Může k tomu využít léky i jiné metody (laserová léčba, léčba světlem). Buďte však připraveni na to, že ošetření mohou být drahá.

Jakou kosmetiku používat?

zoom Zvětšit

Vyzkoušejte Rosaliac CC krém

Lidé trpící rosaceou obvykle nemohou používat běžnou kosmetiku, protože se z toho okamžitě osypou a pokožka jim zrudne. Bohužel neexistuje přípravek, který by byl vhodný pro všechny, proto je nutné jednotlivé přípravky zkoušet, případně konzultovat s dermatologem. Abychom vám to alespoň trochu usnadnili, zapátrali jsme a pár vhodných kosmetických přípravků jsme objevili:

  • Krémy bez předpisu: Antirougeur od Avene, Rosaliac od LRP
  • Make-upy na citlivou pokožku: kompaktní Tolériane z lékárny, kompaktní make-upy Bobbi Brown, Studio fix od MAC
  • Korektor: tuhy Avene

Mluvte o svém problému

Důležitou součástí léčby je najít si čas sám pro sebe, věnovat se léčbě a nebát se o svém problému mluvit. Obvykle nestačí mluvit o svém problému s lékařem, mnohem více pomáhá, pokud se obklopíte lidmi, kteří mají podobné starosti. Ideální jsou různá fóra a diskuze na internetu, uzavřené skupiny na sociálních sítích. O tom, že je o této nemoci důležité mluvit, svědčí i akce „Růžový týden“, které se účastnily známé osobnosti. Namaskovaly se tak, aby vypadaly, že trpí rosaceou. Cílem bylo zjistit, jak bude reagovat jejich blízké okolí i veřejnost a jak se oni sami budou cítit ve své nové kůži.

Červené celebrity

V roce 2014 se akce „Růžový týden“ zúčastnili česká modelka a Miss ČR 2003 Lucie Váchová Křížková a známý moderátor Libor Bouček. V roce 2015 se do boje za příjemnější život pacientů s rosaceou pustila známá česká TOP modelka Simona Krainová. Všichni zúčastnění měli s falešnou rosaceou velmi silné a zároveň nepříjemné zážitky, ale svého zapojení do projektu nelitují. Pomohli tak pacientům trpícím touto nemocí a dostali informace o ní do povědomí široké veřejnosti.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.