Yerba maté pro lepší produktivitu a sportovní výkon

Yerba maté je jihoamerická bylina, která patří mezi jeden z nejzdravějších a nejefektivnějších předsportovních stimulantů. Obsahuje několik stopových minerálů, vitamíny, aminokyseliny a antioxidanty - zkrátka výživová bomba.

Yerba maté potěší milovníky zeleného čaje

zoom

Maté dodává energii a zlepšuje náladu

Yerba maté je rostlina pocházející z Jižní Ameriky, jejíž celý list se běžně používá k přípravě nápoje stejně jako čaj. Z hlediska výživy se Yerba maté dokonce v mnoha ohledech podobá zelenému čaji. Yerba maté je bohaté na chlorofyl, antioxidanty a mnoho stopových látek, navíc pomáhá trávení. Průzkumy potvrdily, že konzumace Yerba maté zlepšuje také pocit sytosti, náladu, soustředění, energii a koncentraci. Obsahuje slušnou dávku kofeinu, díky čemuž je skvělou alternativou kávy. Zároveň je to jedna z nejzdravějších forem stimulace. Yerba maté vám pomůže, když se potřebujete vzchopit. Zlepšuje produktivitu a sportovní výkon, protože vyvolává krátkodobý produktivní stres.

Zajímavost: Při nákupu Yerba maté se snažte vybírat takové, které má označení "divoká sklizeň", nebo bylo vypěstováno "v lese", nikoliv "místo lesa." Díky tomu, že se vyhnete nákupu Yerba maté pěstovaného na plantážích, jež se rozkládají na místě vykáceného pralesa, podpoříte pěstitelé, kteří praktikují divoký sběr a přispějete k ochraně životního prostředí.

Jak přesně Yerba maté chutná?

Ačkoliv se Yerba maté v mnoha ohledech podobá zelenému čaji, jeho chuť je velmi specifická. Dá se popsat jako výrazná zemitá. Yerba maté obsahuje saponiny, což jsou nahořklé sloučeniny s protizánětlivým účinkem. Kromě toho však saponiny mají ještě další účinky. Jsou močopudné, rozpouštějí hleny, povzbuzují pocení, mohou mít mírný projímavý účinek, pomáhají při léčbě zánětů žil, podporují vstřebávání některých látek léků, mají tonizující a omlazující účinek, na jaře se používají k nastartování organismu a detoxikaci.

Zajímavost: Jeden šálek Yerba maté (150 ml) obsahuje průměrně 78 až 85 mg kofeinu, což je podobné množství jako v jednom šálku espressa, kde je průměrně 70 až 100 mg kofeinu. Obsah kofeinu se různí, proto nelze určit jeho přesné množství. Kromě kofeinu obsahuje Yerba maté také specifický stimulant - matein.

Yerba maté povzbuzuje konzistentně

zoom Zvětšit

Maté pomáhá k lepší vnitřní rovnováze

Yerba maté je skvělou alternativou kávy a energetických nápojů. V případě energetických nápojů se navíc jedná o zdravou alternativu. Výhodou Yerba maté je však navíc ještě to, že se jedná o mnohem konzistentnější a stabilnější stimulant bez tzv. burn-down či burn-out efektu. Nemělo by se vám tedy stát, že jakmile přestane maté účinkovat, okamžitě "vyhasnete" a pocítíte nepřekonatelnou únavu, jako tomu často bývá právě po požití jiných stimulantů. Yerba maté vám navíc dodá nejen energii, ale pomáhá také zlepšit náladu a vnitřní rovnováhu. Díky maté se budete lépe soustředit a snáze si udržíte motivaci.

7 TOP účinků Yerba maté

  • Povzbuzuje mysl i tělo.
  • Stimuluje a brání únavě.
  • Zlepšuje koncentraci.
  • Potlačuje pocit hladu.
  • Podporuje trávení.
  • Je bohatým zdrojem antioxidantů.
  • Má proti zánětlivé účinky.

Jak si Yerba maté připravit

zoom Zvětšit

Maté si můžete ochutit citronem či medem

Abyste docílili správného stimulačního efektu a mohli čerpat i zdravotní benefity Yerba maté, musíte mít kvalitní surovinu a připravit si maté správným způsobem. Jak Yerba maté dávkovat či jak dlouho vyluhovat je obvykle popsáno na konkrétním produktu. Základní dávka je obvykle 2 až 3 polévkové lžíce. K zalití se nikdy nepoužívá vařící voda, protože by došlo ke zničení prospěšných látek. Yerba maté zalijte vodou, která má maximálně 80 stupňů Celsia. Vyluhování by mělo trvat 10 až 15 minut, pak můžete maté začít malými doušky upíjet. Správnou přípravu, ale i možné kontraindikace si nastudujte předem.

Zajímavost: Yerba maté se konzumuje ve své přírodní podobě, ale můžete si ho bez obav ochutit citronem, domácím sirupem nebo třeba medem. Kromě nápojů můžete Yerba maté použít i v kuchyni například při přípravě energetických tyčinek, energetického pudinku nebo lívanců.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?