5 věcí, které způsobují akné

Nevzhledné pupínky patří mezi základní projevy dospívání, ale nevyhýbají se ani starším jedincům. Prozradíme vám, co je může způsobit.

Váš mobil je plný bakterií 

Pokud máte ucho často přiložené ke svému telefonu, můžete po čase zjistit, že se na té samé straně tváře zhoršil stav vaší pokožky a vyrašilo akné. Stačí se totiž rukou dotknout telefonu a hned na něj přenesete bakterie. A ruku na srdce, naše ruce nejsou zrovna sterilní, zvláště když se nacházíme ve městě a držíme se třeba madla v autobuse. Bakterie se kvůli tomu snadnou dostanou na pokožku a akné je na světě. Situaci můžete trochu zlepšit, když budete svůj mobil pravidelně otírat hygienickými ubrousky a dbát na hygienu rukou.

Chybí vám "déčko"

Pokud máte v těle nedostatek vitamínu D, může být váš imunitní systém oslabený. Což znamená, že budete nejen náchylnější k různým nemocem, ale navíc bakterie mohou snáze napadnout tělo a projevit se třeba jako akné na tváři. Vitamín D můžete celkem snadno doplnit dvěma způsoby: trávit více času venku na slunci, nebo zobat potravinové doplňky s obsahem vitamínu D.

Pijete moc kávy 

Velké množství kávy může podle některých odborníků narušit pH rovnováhu v těle a způsobit záněty na pokožce. Nejčastěji se nadměrné množství kávy projeví jako pupínky okolo úst. Pokud zaznamenáte více pupínků a patříte mezi příznivce kávy, zkuste na nějaký čas kávu vyměnit za zelený čaj a čistou vodu. Uvidíte, zda se vaše pleť zlepší.

Málo spíte

Ať už sledujete dlouho do noci televizi nebo si prohlížíte obrázky na Instagramu, světlo z těchto přístrojů simuluje sluneční světlo, udržuje vás v bdělém stavu a ztěžuje usínání. Ráno se pak probouzíte nevyspalí a bez energie, což se může projevit i na vaší pleti. Raději si před spaním přečtěte knížku, dejte si šálek zklidňujícího čaje a snažte se spát alespoň osm hodin. Vaše pleť vám za to poděkuje.

Jíte moc cukru

Nadměrná konzumace cukru, pečiva a dalších zpracovaných sacharidů zvyšuje glykemický index a způsobuje zvýšenou tvorbu mazu, což se projeví jako nehezké pupínky. Navíc droždí v pečivu podporuje tvorbu špatných bakterií v těle a pokud je jich nadbytek, můžete se těšit na tvář ozdobenou akné. Raději volte pokrmy skládající se z dostatku bílkovin, zeleniny a potravin bohatých na komplexní sacharidy a vlákninu. Snažte se dodržovat pitný režim, abyste svou pleť udrželi v hydratovaném stavu.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!