Domácí mazlíček: Radost nebo starost?

Nechováte-li zatím domácího mazlíčka, ale jenom dítě, počítejte s tím, že jednou ten okamžik přijde. Okamžik, kdy začne vaše dítko žadonit o čtyřnohého chlupáče nebo roztomilého křečka. Povolit či nepovolit? Přečtěte si, co vás s pořízením různých mazlíčků čeká, ať si na sebe neušijete bič.

img

Pes 

Pořídit si psa je tak trochu jako pořídit si další dítě. Pes vyžaduje obrovskou péči a pozornost, zato se vám ale odvděčí neuvěřitelnou porcí lásky. Velmi také záleží, jaké zvolíte plemeno. S ovčákem nebo bíglem vás čekají pravidelné maratony, s Jackem Russelem zvýšená aktivita a mopsík vám naopak bude věrným společníkem při sledování televize. Psa si určitě nepořizujte, pokud jste od rána do večera v práci a nemůžete se mu vůbec věnovat. Obzvlášť první půl rok hraje ve výchově psa nesmírně důležitou roli. Počítejte i s tím, že pes vám ukrojí značnou část z finančního rozpočtu. 

Pozor: Obvykle se stává, že dítko naslibuje hory doly, jak se o psa bude starat a ve finále mazlíček připadne rodičům. S dítětem byste proto před pořízením měli sjednat podmínky péče o nový přírůstek a neslevovat z nich. 

Kočka 

Kočky jsou úžasná stvoření, o něco méně náročná než psi. Kočky totiž na rozdíl od psů nevyžadují takovou pozornost, a naopak si mnohdy sami určují, kdy se za vámi přijdou pomazlit. Pokud trávíte hodně času v práci a nezbude vám čas na výcvik a výchovu, pořiďte si raději kočku. Připravte se ale na to, že se z vašeho bytu stane chlupaté království a že váš nábytek dost možná utrpí kvůli kočičímu škrábání újmu. I to se ale dá poměrně jednoduše vyřešit – škrabadlem pro kočky. 

Králík

Možná se zdá, že králíka šoupnete do klece a nevíte o něm. Ne tak docela. Králíci sice nejsou nikterak nároční tvorové, nicméně alespoň 4 hodiny denně chtějí běhat mimo klec, protáhnout se, prozkoumat okolí. V rámci toho pak ušáci mohou ochutnat či rozkousat pár kabelů, takže určitě doporučujeme veškeré kabely před jejich pořízením odstranit nebo zabezpečit. 

Křeček

Když už žádného z tvorů výše nepovolíte, tak zvažte alespoň malého hlodavce. Křečka pořídíte i za 50 korun v obyčejném zverimexu. Neklade si žádné velké nároky na chov – nevadí mu samota ani život v kleci, pokud je dostatečně prostorná. Ochočený křeček se s vámi čas od času i rád pomazlí. 

Pozor: Křeček je energický tvor, což se projevuje hlavně v noci. Smiřte se s tím, že vás v noci může budit šustění pilin, hlodání nebo vrzání běhacího kolečka. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


NOVÉ
Propojení těla a mysli pomocí jógy a meditace

Propojení těla a mysli pomocí jógy a meditace

Životní styl komerční článek

Jóga a meditace jsou dva pilíře, které tvoří most mezi tělem a myslí, a nabízejí cestu k hlubšímu poznání sebe sama a zlepšení celkového zdraví. Jak přesně mohou jóga a meditace změnit váš život?

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.