Jak si vybrat správný předporodní kurz

Čekáte své první miminko? Nadšení a radostné očekávání střídají pocity strachu z neznámého a obavy z nejrůznějších komplikací? Napadá vás spousta otázek, na které neznáte odpověď, a bojíte se zeptat? Projíždíte všechny možné blogy a fóra o těhotenství a jediné, co si z nich odnášíte, je zmatená směsice nejrůznějších informací? To vše si můžete ušetřit, pokud si vyberete správný předporodní kurz, kde vám budou dělat průvodce zkušené lektorky, zdravotní sestry a porodní asistentky pro které je kontakt s těhotnými ženami a novopečenými maminkami denní chleba a spolu s bohatými zkušenostmi z porodních sálů vám odborně a erudovaně pomohou projít tímto krásným, i když náročným obdobím života.

img

Zbavit se strachu z neznámého 

Jak říká známé rčení: ,,Žádný učený z nebe nespadl.,, To platí i pro tak přirozenou věc, jakou je porod, který je pro každou ženu zlomovým okamžikem v životě. Podle odborníků vyhledávají předporodní kurzy hlavně prvorodičky a také ženy, které otěhotněly v rámci IVF léčby neplodnosti a které se po všech pokusech obávají dalšího nezdaru. Na předporodním kurzu se setkáte s vyškolenými odborníky s mnohaletými zkušenostmi, kteří ochotně a srozumitelně zodpoví všechny vaše otázky. 

Zároveň se zde potkáte s dalšími budoucími maminkami, které často řeší stejné problémy jako vy, takže můžete své pocity a poznatky vzájemně sdílet. Ve chvíli, kdy budete přesně vědět, na co se připravit, a také, že v tom nejste sama, vaše obavy se rázem zmenší. Zkušenější ženy, které už za sebou mají jeden či více porodů, mohou brát kurzy jako zdroj inspirace, chvilku pro sebe a možnost komunikovat s ostatními těhotnými ženami. Od věci také není zapojení budoucí tatínka. Muži často neví, jak se k těhotenství a porodu postavit. Poté, co se dozví potřebné informace z úst odborníků a potkají se s dalšími tatínky, budou moci být těhotné ženě plnohodnotnou oporou. 

Příprava na těhotenství, porod a šestinedělí 

Na předporodní kurzy se lze přihlásit v podstatě hned, když se na těhotenském testu objeví dvě čárky, ale většina žen začne kurzy navštěvovat až ve vyšším stádiu těhotenství. O kurzech se můžete informovat u svého gynekologa, lékaře, který se o vás staral na IVF klinice při umělém oplodnění nebo si vybrat jeden z mnoha kurzů na internetu, z nichž řada probíhá také online. Předporodní kurzy se můžou v některých věcech lišit, především v délce jednotlivých lekcí a jejich frekvenci. Společný jim je pak program, který se obvykle skládá z praktické a teoretické části. 

  • Teoretická: gynekolog, zdravotní sestra, porodní asistentka a další odborníci vás teoreticky provedou vším, co vás během těhotenství a porodu čeká (vyšetření v těhotenství, hormonální změny, možná rizika, těhotenství po IVF, vybavení do porodnice, psychická a psychologická podpora apod.)
  • Praktická: fyzická a psychická příprava na porod, nácvik péče o novorozence na panence (chování, koupání, oblékání, přebalování, ukládání ke spánku nebo odpočinku apod.), informace o kojení, regenerace v šestinedělí, zapojení muže do péče o miminko atd. 

Cvičení pro těhotné 

Kdysi dávno ženy pracovaly až do chvíle, než začaly rodit. Později se naopak tradovalo, že těhotné ženy by se neměly zbytečně přepínat a spíše odpočívat. V současnosti se došlo k rozumnému kompromisu, kdy je vhodné podle fáze těhotenství vyváženě kombinovat aktivní pohyb a odpočinek. Samozřejmě pro ženy s rizikovým těhotenstvím nebo pro ženy s komplikovaným průběhem těhotenství (např. pokud to doporučí lékař po IVF léčbě neplodnosti) platí poněkud jiný režim. Nicméně určitá forma pohybu je žádoucí. Tělesná aktivita uvolňuje endorfiny, zlepšuje psychickou pohodu budoucí maminky, která se pak přenáší i na nenarozené miminko, a pohyb je zároveň výbornou přípravou na fyzicky náročný porod. Ideálním cvičením pro těhotné je například těhotenská jóga nebo pilates, plavání, cvičení ve vodě nebo procházky.  



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.