Blahodárné konopí

Konopí je podle světových vědců jeden z nejdůležitějších potravinových doplňků pro člověka. Práce předních světových vědců zabývající se výzkumem konopí, jednoznačně poukazují na jeho blahodárné účinky nejen v kosmetice, ale také užíváním konopného oleje orálně.

img

Konopí se pro své blahodárné účinky na lidské zdraví používá v tradiční medicíně odnepaměti.

Podle studie finských odborníků zkoumající konopí, uveřejněné v lékařském časopisu Journal of Dermatological Treatment v roce 2005, která srovnávala léčebné účinky konopného a olivového oleje, dospspěla k neuvěřitelnému závěru. Podáváním oleje lisovaného z konopných semen v dávce dvou polévkových lžic denně výrazně zlepšuje klinické symptomy atopické dermatitidy, které se laicky říká ekzém. Vědci se také domnívají, že toto příznivé působení je důsledkem vysokého obsahu esenciálních mastných kyselin omega-3 a omega-6, které právě v konopném oleji nacházíme v ideálním poměru pro lidské zdraví.

Americký vědec Dr. Robert J Melamede, PhD. se již dlouhá léta, zabývá výzkumem cannabinoidů obsažených v rostlině konopí, které úzce souvisí s lidským endocannabinoidním systémem. Tvrdí o nich, že mají velký potencionál při léčbě různých nemocí a chorob.

Připravili jsme pro Vás pár základních bodů z práce Dr. Melameda:

zoom

Konopí

Prostým žitím a dýcháním naše tělo vytváří škodlivé volné radikály. Cannabinoidy pomáhají obrátit tento proces.

Cannabinoidy skutečně zabíjejí mozkové buňky, ale jedná se o buňky zvané gliomy, což jsou buňky mozkových nádorů. Všechny ostatní mozkové buňky cannabinoidy chrání a léčí (Gliomové buňky nesnesou účinek cannabinoidů).

Endocannabinoidy se nacházejí dokonce i uvnitř buněk bílých krvinek. Tyto receptory se většinou nacházejí v buňkách imunitního systému a regulují přechod do stavu boje proti zánětlivým procesům.

Konopí chrání nervové buňky před odumíráním a tím i před Alzheimerovou nemocí. 

Novorozeňata dostávají endocannabinoidy na počátku kojení od matek v mateřském mléce, aby dostala chuť k jídlu a naučila se jíst (do té doby dostávala potravu pupeční šňůrou a nevěděla, jak jinak se stravovat). 

Více z vědecké práce Dr. Melameda naleznete zde.

Konopí je známo svými léčebnými účinky více než osm tisíc let

zoom Zvětšit

Konopná semínka

Číňané tuto rostlinu prokazatelně využívali k léčbě již před tisíci lety a mnozí ji nepřestali v lékařství využívat dodnes. V České republice konopí hrálo až do poloviny tohoto století také velkou roli, než bylo vymíceno lidem z jejich vědomí. 

Cannabis neboli nám známé konopí se dělí do několika desítek odrůd. Lidé mají zaryty do paměti pouze odrůdy, ve kterých se vyskytuje vyšší podíl psychoaktivního cannabinoidu THC (delta 9 Tetrahydrocannabinol) a tyto odrůdy jsou široké veřejnosti známé jako rekreační droga se slangovým názvem marihuana. Společný katalog odrůd Evropské unie umožňuje pěstovat zhruba 31 odrůd, kde nejvyšší povolené množství THC je maximálně 0,3%, což nemá absolutně žádný vliv na člověka a jeho chování. 

zoom Zvětšit

Konopné semínko loupané.

Ve většině případů se technické konopí zpracovává pro semeno, ale lze z něho využít mnohem víc. Jen málokterá plodina se může vyrovnat výživové hodnotě konopného semínka, a proto se také konopné semínko stále více objevuje ve zdravých výživách. Ze semínka se získává panenský olej, který můžeme přidávat prakticky do všech pokrmů. Upozorňujeme, že olej není vhodný na vaření, protože nejdůležitější látky se poté vytrácejí. Olej má příjemnou oříškovou chuť a tak si najde oblibu i u dětí. Velikým hitem se v Česku, Německu, ale také v okolních státech stává konopné semínko loupané, které můžeme používat na přípravu studených a teplých pokrmů, nebo si na nich jednoduše pochutnat jako třeba na oříšcích. Záleží pouze na Vaší představivosti.

Konopí a léčba poškozené pokožky

Řada z Vás určitě vyzkoušela kosmetické přípravky z konopí. Bohužel v lékárnách se častěji setkáváme pouze s produkty, které obsahují pouze panenský olej ze semen konopí. V České Republice je mnoho firem, které vyrábí konopnou kosmetiku, ale největší úspěch však svými výrobky zaznamenává olomoucká společnost Bayer & Romsy, která do svých přípravků kromě oleje přidává také výtažek z celé rostliny. Tyto masti mají mnohem větší účinek nejen při léčbě atopických ekzému, ale také lupenky a kožních defektů.

Více odborných a vědeckých termínů o konopí se dozvíte na serveru www.konopnyshop.cz.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!