Co se skrývá za přehnaným sebevědomím?

Ačkoliv to na první pohled nemusí být patrné, člověk vyzařující přílišným sebevědomím, může mít nečekaně mnoho společného s člověkem, který působí nejistě. Předstíraná sebedůvěra může být totiž jedním ze způsobů, jak zakrýt pochybnosti. Kde končí zdravé sebevědomí, na čem je závislé a jaký to má vliv na náš život?

Přehnaně vysoké sebevědomí není přirozené

zoom

Zdravě sebevědomý člověk zná sám sebe

Nepřirozené chování – takto je podle některých psychologů možné charakterizovat chování člověka s přehnaně vysokým sebevědomím. Přirozenost totiž spočívá v tom, že člověk jedná v souladu s tím, jaký uvnitř skutečně je. Pokud sám ze sebe dělá víc, než je, jde o uměle vytvořené sebevědomí. A platí to i pro ty, kteří trpí přehnaně nízkým sebevědomím, tedy pokud ze sebe dělají méně, než jsou. Podle této definice je tak možné říct, že sebevědomí není jen míra toho, jak moc sami sobě věříme, ale je i ukazatelem toho, do jaké míry sami sebe známe. Jak dokážeme či naopak nedokážeme střízlivě vnímat vlastní schopnosti.

Zajímavost: Zdravě sebevědomý člověk nežije bez strachu, trémy nebo pochybností o sobě. Rozumí však sám sobě, dokáže s tím pracovat a efektivně žít.

Sebevědomí se utváří už od plenek

S mírnou nadsázkou lze říct, že naše sebevědomí se utváří už od plenek, respektive od nejútlejšího věku, kdy nás tyto nejranější zkušenosti do budoucna ovlivňují nejvýrazněji. Naše sebevědomí je závislé na lidech, se kterými jsme dennodenně v kontaktu a od kterých přejímáme jejich chování. Velice zjednodušeně sebevědomí se utváří ve chvíli, kdy se začínáme chovat tak, jak se chovají naši nejbližší. Později se naše sebevědomí utváří na základě vlastních zkušeností a toho, jak druzí reagují na to, co uděláme. Negativní vliv na sebevědomí může mít například výsměch ze strany spolužáků či rodičů v situacích, kdy se nám něco už jako malému dítěti nepovedlo, přičemž tyto situace nemusejí nutně znamenat, že nám sebevědomí klesne. Naopak může dojít k takzvané kompenzaci, která se může projevovat přemrštěným sebevědomím.

Zajímavost: Na sebevědomí mají vliv i naše vrozené rysy. Třeba extroverti si obvykle více věří a i v očích ostatních budí dojem, že mají vyšší sebedůvěru. Sebevědomým dojmem mohou působit i lidé, kteří jsou stabilní a emočně vyrovnaní. U lidí, kteří zažívají různé výkyvy, jsou nervní a emoce se u nich často prudce střídají, sebevědomí kolísá v závislosti na jejich úspěchu či neúspěchu.

Sebevědomí hraje klíčovou roli ve vztazích

zoom Zvětšit

Míra sebevědomí má zásadní vliv na vztah

Přehnaně vysoké sebevědomí poškozuje vztahy s okolím. V případě partnerského vztahu je míra sebevědomí pro vztah dokonce zásadní. Jde o to, že člověk se zdravým sebevědomím, který jedná v souladu s tím, jaký je uvnitř, je pro svého partnera dobře čitelný. Díky tomu je vztah s takovým člověkem otevřený. Partneři jsou k sobě sdílenější a o většině věcí spolu dokážou mluvit na rovinu. Kdežto vztah s člověkem, který trpí přehnaně vysokým, či naopak nízkým sebevědomí, je komplikovaný, a to z toho důvodu, že tento člověk obvykle reaguje na problémy ve vztahu nestandardně. Druhý tak může mít pocit, že svého partnera či partnerku vlastně vůbec nezná. Kvůli tomu se vztah nemá možnost dále vyvíjet.

Jak na zdravé sebevědomí? Nepodléhejte tlaku okolí

Problémem současného světa je to, že je na nás vyvíjen až nepřiměřený nátlak, co se týká výzev. Ať už jde o práci, studium, sport, partnerství či rodinu, ale třeba i postavu, jsme často přesvědčováni o tom, že bychom mohli být ještě lepší. Průměrnost zkrátka není v kurzu. Velkým problémem je pak také to, že se nesnažíme být lepší verzí sami sebe, ale máme tendenci srovnávat se s druhými. Jenže ti mohou mít úplně jiné podmínky a život. Proto výzvy do určité míry ano, stejně tak se můžeme zlepšovat v tom, co děláme a co je pro nás důležité, ale ne na základě srovnávání či nátlaku okolí. Cesta ke zdravému sebevědomí vede skrz poznávání sebe sama.

Svěřte se a poznejte kým doopravdy jste

zoom Zvětšit

Svěřte se příteli nebo deníčku

Zbavit se toxického sebevědomí a získat to zdravé nemusí být snadné. Pokud však máte ve svém životě parťáka či spřízněnou duši, které plně důvěřujete a můžete s tímto člověkem otevřeně mluvit i o věcech, které před jinými lidmi skrýváte, může vám to cestu ke zdravějšímu sebevědomí usnadnit. Jestliže se druhému svěříte, ať už na něj hodíte odpad nebo hezké věci z vašeho života, výrazně tím ulehčíte své vlastní existenci a posílíte tím i zdravé sebevědomí. Poznáte, kým jste. Myslete však na to, že podobnou službu je potřeba prokazovat i svému „tajemníkovi“ aneb nedělejte si ze svých blízkých přátel, rodiny,  partnera či partnerky kontejner vašich špatných myšlenek.

Zajímavost: Po vypovídaní se vám částečně uleví a zároveň vám druhý může nastavit zrcadlo. Ne vždy to však jde. V takovém případě může být alternativním řešením papír. Tento model doporučují i psychoterapeuti. Výhodou „deníkové metody“ přitom je, že svými starostmi nezatěžujete druhé a napsané věci pomohou nejen v daný okamžik, ale i později. Pokud si totiž  přečtete to, co jste napsali a co vás tížilo s odstupem času, dokážete si utvořit nadhled a situaci lépe vyhodnotit.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.