Deprese z Facebooku

Sledujete příspěvky svých přátel na sociální síti a začíná na vás padat splín? Nechápete, kde se ve vás najednou bere ta směs nepříjemných pocitů, ale nemůžete s tím nic dělat? Seznamte se se svým novým pocitem zvaným FOMO.

img

Máte při sledování příspěvků vašich přátel na Facebooku pocit, že někde jinde je vždy něco lepšího?

Ač se to může zdát neuvěřitelné a mnoho z nás si to nepřizná, pocitem (syndromem) FOMO trpí až 70 % uživatelů Facebooku a Instragramu. A co to vlastně je? FOMO je anglická zkratka slova Fear Of Missing Out, což by se dalo přeložit jako strach z toho, že nám něco utíká/uniká. Člověk s tímto pocitem má jednoduše strach z toho, že o něco přichází.

V praxi to vypadá například tak, že si prohlížíte atraktivní fotky na profilu svých přátel a známých, sledujete jejich nejnovější statusy a upadáte do deprese z toho, že vám život proklouzává mezi prsty a neužíváte si stejně jako většina vašich přátel. Ptáte se sami sebe, jak je možné, že taky nepopíjíte šampaňské a nesledujete západ slunce, nesedíte v luxusní restauraci nebo se nechystáte na seskok padákem? Proč je váš život tak obyčejný a nudný?

zoom Zvětšit

Fotky vašich přátel na Facebooku mluví za vše. Váš život nestojí za nic!

Narušení pocitu pohody

Jedna ze studií zaměřená na používání Facebooku prokázala, že Facebook dokáže u některých jedinců zásadním způsobem ovlivnit pocity jejich štěstí a životní pohody v daný okamžik i v dlouhodobějším horizontu. Někteří zkrátka nechávají sociální sítě, aby ovlivňovaly jejich rozhodnutí, pocity i nálady. 

I když si užíváte na dovolené, grilujete se svými přáteli nebo trávíte víkend na chatě se svou rodinou, máte pocit, že někde jinde je něco lepšího. Přitom skutečnost může být úplně jiná. Zajímavým způsobem to vystihli tvůrci videa, ve kterém se mladý pár na výletě celou dobu dohadoval. Když žena a muž dorazili k cíli (na vrchol hory s výhledem a úžasným západem slunce), přitiskli se k sobě, nahodili falešný úsměv, udělali fotku a nasdíleli ji na Facebook, kde jim přátelé začali okamžitě dávat „lajky“ a komentáře, jak jsou úžasný pár. Nikdo z nich netušil, že ve skutečnosti je „zamilovaný“ pár na fotce po i před další hádkou.

Jak se pocitu FOMO zbavit

Vyhrát nad pocitem FOMO není snadné a s největší pravděpodobností se vám nikdy nepodaří se jej zcela zbavit. Nicméně můžete se ho naučit zvládat tak, aby nenarušoval vaše vlastní pocity štěstí a pohody. Jedna z věcí, kterou můžete udělat je omezit používání Facebooku (úplné odstřihnutí od něj se nedoporučuje, jelikož obvykle to dlouhodobě nefunguje a uživatel na Facebook stejně časem opět nahlédne a plně ho to pohltí). Uvědomte si, že není nutné, abyste byli online 24 hodin denně. Nepřizpůsobujte svůj život a vztahy sociálním sítím.

zoom Zvětšit

Máte na oběd polévku ze sáčku? Gurmánské FOMO vám může zkazit celý den.

Pokud vás zaujme nějaká fotografie, zamyslete se nad tím, zda-li představuje skutečnost nebo je jen fikcí. Vzpomeňte si na pár dohadující se na výletě, o kterém jste si mohli přečíst výše v článku a věřte, že téměř každá fotka (zachycená amatérem i profesionálem) zachycuje moment, který je uměle přikrášlený a především vytržený z celé řady dalších méně zajímavých až nepříjemných momentů. Věřte, že všichni z nás ukazujeme hlavně ty skvělé věci ze svého života a ty horší si necháváme pro sebe.

Náš tip: Zaručený recept na lepší život bez pocitu FOMO najdete ve své přítomnosti. Přestaňte řešit, že nejste někde, kde nejste. Užívejte si to, kde jste bez neustálého kontrolování Facebooku ve vašem chytrém telefonu. Nezmeškejte svůj vlastní život. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Propojení těla a mysli pomocí jógy a meditace

Propojení těla a mysli pomocí jógy a meditace

Životní styl komerční článek

Jóga a meditace jsou dva pilíře, které tvoří most mezi tělem a myslí, a nabízejí cestu k hlubšímu poznání sebe sama a zlepšení celkového zdraví. Jak přesně mohou jóga a meditace změnit váš život?

NOVÉ
Jaké vychytávky pořídit do vaší ložnice?

Jaké vychytávky pořídit do vaší ložnice?

Životní styl komerční článek

Ložnice je místo, kde začíná a končí váš den. Je tedy dobré, abychom jí věnovali spoustu pozornosti a vytvořili v ní harmonickou atmosféru. K tomu nám dopomůže vhodný nábytek i pečlivě vybrané interiérové doplňky. Jestliže se v tom zrovna nevyznáte, nemusíte zoufat. Níže vám dáme užitečné tipy na vybavení vaší ložnice. Inspirace je tu!



DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?