Příjemné teplo, potápění a pyramidy – to je zimní Egypt

Láká vás v zimním období vidina pláže, slunce a teplého moře? Vydejte se do Egypta, kde je teplo po celý rok a teplota moře se drží nad 20 °C.

zoom

Cestovat můžete na vlastní pěst nebo využít služeb cestovní kanceláře. Do země nelétají nízkonákladové spoje, a proto se vám cestování na vlastní pěst může značně prodražit. Cena zpáteční letenky z Prahy do Hurghady se pohybuje kolem 9000 Kč na osobu (v tom nejlepším případě). Pro běžného turistu je výhodné využít služeb cestovní kanceláře, která nabízí zájezdy do Egypta v hotelech s animačními programy pro děti, all inclusive stravováním nebo last minute zájezdy s výraznou slevou. Často se při zakoupení last minute zájezdů do Egypta dostanete na cenu samotné letenky, tedy na 9000 Kč.

Proč navštívit Egypt v zimě?

Zima v Egyptě trvá od 15. listopadu do 15. března a je velice mírná. Návštěva země potěší cestovatele, kteří mají rádi teplo, avšak nikoli suché horko, které zde panuje přes léto. Říká se, že v Egyptě jsou tři roční období – zima, první léto (15. 3. – 15. 7.) a druhé léto (15. 7. – 15. 11.). V Káhiře se objevuje průměrně šest deštivých dnů za rok, v Alexandrii třicet. První léto do Egypta zavítá horký a suchý vítr chamsín, který s sebou přináší pouštní písek, obyvatelům znepříjemňuje život a způsobuje zdravotní problémy.

Zima je ideálním ročním obdobím k návštěvě všech zajímavých egyptských památek. Na turistiku není takové horko, můžete pohodlně cestovat a vydat se na fakultativní výlety poskytované cestovní kanceláří. 

Nejvhodnější je vycestovat do Egypta právě v zimě, jelikož v létě se teploty ve stínu pohybují kolem 40 °C a nutno poznamenat, že stínu zde příliš nenajdete. V letní sezóně mnoho návštěvníků z velkého tepla postihují zdravotní obtíže, a nemohou si zájezd pořádně vychutnat.

V zimě se teploty pohybují kolem 20 °C až 25 °C, v noci poklesnou na příjemných 15 °C. V zimních měsících turisté navštěvují nejjižnější středisko Marsa Alam, čeští cestovatelé si oblíbili letoviska Hurghada a Safaga. Rudé moře, jehož teplota v zimě stabilně dosahuje nad 20 °C, láká celoročně ke koupání a nejvíce zaujme vášnivé potápěče.

Formality, které je dobré znát před cestou

Při cestě do Egypta je nutné mít vízum a platný pas nejméně šest měsíců ode dne podání žádosti o vízum. Cestovní kancelář pro turisty sjedná veškeré potřebné formality pro vystavení víza a klienti vízum obdrží přímo na letišti za poplatek 25 USD / 740 Kč (pro turistické cesty do 30 dnů).

Na letišti si po příletu do Egypta můžete zakoupit v omezeném množství zboží v bezcelních obchodech. Peníze vyměňujte pro větší bezpečnost ve směnárnách, bankách nebo v hotelu. Budete-li měnit peníze na černém trhu, hrozí vám postih od místních orgánů a navíc můžete být okradeni. Do země není možné dovážet drogy, zbraně, alkohol, potraviny a pornografii. Vyvážet se nesmí památky, některé druhy léků, zlato v nezpracované podobě, přírodní bohatství země, škeble, mušle a koráli. Po nákupu zboží v Egyptě mějte na paměti, že Egypt není zemí EU, a proto se na vývoz surovin ze země vztahuje bezcelní limit ve výši 175 EUR na osobu starší 15 let. Na nákup tabákových výrobků, cigaret, doutníků, parfémů a alkoholu se vztahují množstevní omezení.

Povinná očkování stát neuvádí, ale obecně je vhodné mít očkování proti tetanu, žloutence typu A+B, meningitidě A+C a tyfu.

Před návštěvou země je vhodné zjistit si ceny potravin. V Egyptě je zcela běžné, že se má o ceně smlouvat, a pokud tak neučiníte, zaplatíte za zboží několikanásobně více. Často narazíte na situaci, kdy uvidíte na trhu zákazníka smlouvajícího s prodejcem, který je za toto dohadování nevýslovně vděčný. Tento způsob nakupování patří k životnímu stylu země. To ovšem neplatí v hotelu, kde jsou ceny pevně stanoveny. Drahota v hotelu se odvíjí od toho, v jakém zařízení pobýváte. Kvalitní hotel bude obvykle účtovat vyšší ceny.

Kam se vypravit na výlet?

Kromě příjemné dovolené u moře se můžete vydat za památkami do Káhiry, největšího města v Africe, kterému se přezdívá Matka měst. V Egyptském muzeu je ukryt Tutanchamonův poklad, naleznete zde nespočet mešit a koptských kostelů. Mezi nejnavštěvovanější mešity patří Amr Ibn El-As, která je nejstarší mešitou v Egyptě, dále alabastrová mešita Muhammada Alího z 19. století. Kostel Al-Mo'allaqua z 5. století, přezdívaný visutý kostel, byl postaven na zbývajících částech pevnosti Babylon. V pátek hned ráno jsou uspořádány na předměstí Káhiry, nedaleko vesnice Birkáš, velbloudí trhy.

Pyramidy v Gíze skrývají hrobky faraonů Staré říše. Mezi velké pyramidy patří Chufevova (Cheopsova) pyramida, Chefrenova (Rachefova) pyramida, Menkaureova (Mykerínova) pyramida. Mohutná Sfinga vyobrazující pravděpodobně faraona Chefrena uchvátí každého návštěvníka.

Přibližně 25 km od Káhiry naleznete nejstarší egyptskou metropoli Memphis, která se pyšní vápencovou sochou Ramesse II. vysokou 13 metrů. Zavítat můžete do starobylého města Alexandrie, které nese označení po Alexandru Makedonském. I zde vás překvapí velkolepé památky, například Pompeiův sloup tyčící se do výše 25 metrů, Římské divadlo a Řecko-římské muzeum. Na řece Nil naleznete na luxusních jachtách plovoucí turistická střediska.



Komentáře

Sunnynka68
Egypt..místo, které mě snad nikdy nepřitahovalo. To samé i Tunis. Jedinému místu, kterému bych dala šanci je snad Djerba. Pro blondýnu prostě blbý místo pro dovču
maliis
dokud jsem Egypt nenavštívila pracovně asi před 3 lety, tak mě také nikdy nelákal a vyhýbala jsem se mu ... a to jsem cestovala několikrát ročně po celém světě. Po první návštěvě Egypta jsem byla nadšená ! krásné moře, podmořský život, ty tisíce barevných rybiček, které jsem znala jen z akvárií najednou vidíte na živo !! nádherné pláže, teplo a ubytování s jídlem ve srovnání s cenou bomba .... Ráda se do Egypta vracím ! Bohužel hodně lidí má špatné zkušenosti se špinavými hotely nebo nepříjemný až vlezlým personálem ... musíte vědět kam a do kterého hotelu letět, pročíst si diskuze, recenze ... já věděla, trošku si připlatila a nelitovala jsem !
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Městská móda v dubnu - rozbor nejnovějších streetwear trendů a inspirace přímo z ulic v dubnovém měsíci

Městská móda v dubnu - rozbor nejnovějších streetwear trendů a inspirace přímo z ulic v dubnovém měsíci

Životní styl komerční článek

Jestliže máte rádi vzdušné a pohodlné outfity, bude pro vás dobrou volbou streetwearová móda. Ta má ženám i mužům hodně co nabídnout. Jestliže nejste zrovna módní znalci, nezoufejte. Níže vám prozradíme, jaké oděvy, doplňky a boty frčí v dubnu v outfitech v městském stylu. Inspirace je tu!

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!