Stárnutí a resveratrol

Na základě teorie stárnutí prof. Hartmana se ukázalo, že organismus začíná stárnout, jakmile jsou buňky poškozovány volnými radikály. Volné radikály se v těle tvoří při látkové výměně či při vystavení UV záření. Stres, kouření, nadměrná konzumace alkoholu přispívají k jejich intenzivnější tvorbě.

Volné radikály jsou zapojeny do rozvoje kardiovaskulárních nebo nádorových onemocnění. Látky, které jsou schopné neutralizovat účinek volných radikálů se nazývají antioxidanty. Jedním z nejsilnějších přírodních antioxidantů, který byl objeven ve slupkách vinných hroznů a červeném víně je resveratrol.

Výzkumy prokázaly, že resveratrol ovlivňuje činnost genů produkujících sirtuin, přezdívané "geny dlouhověkosti“. Klíčem pro prodloužení života je zvýšení aktivity těchto genů, které mají za úkol regulovat četné biologické procesy a opravovat poškozenou DNA. Ve studii Buonocore a kol.(2012) byl také prokázán antiaging účinek resveratrolu na kůži: snížení hladin volných radikálů, zjevné vyhlazení vrásek a zvýšení její elasticity. Z těchto důvodů resveratrol může být zařazen do skupiny nutrikosmetických přípravků, které pečují o pokožku zevnitř.

Resveratrol patří ke skupině fytoestrogenů: látkám, které stimulují estrogenní receptory. Resveratrol je strukturou podobný syntetickému estrogenu a jako fytoestrogen hraje roli v potlačení růstu nádorových buněk, ve snižování hladiny cholesterolu a při léčbě osteoporózy. V současné době je doporučován mnoha gynekology jako vhodný doplněk stravy při prevenci vzniku cervikálního karcinomu.

Vědci také uvádějí, že resveratrol má kardioprotektivní účinky a poukazují na skutečnost zvanou „ francouzský paradox“: lidé žijící ve Francii navzdory tomu, že konzumují zvýšené dávky živočišných tuků, trpí nízkým výskytem kardiovaskulárních onemocnění. Tento jev se spojuje s vyšší konzumaci červeného vína a zmíněnézdravotní benefity se připisují resveratrolu.

Resveratrol je přírodní polyfenol (fytoestrogen), který se převážně nachází ve slupkách a jadérkách modré vinné révy.

Vlastnosti:

  • Antioxidant (likviduje volné radikály v buňkách)
  • Zpomaluje proces stárnutí buněk ( antiaging efekt)
  • Snižuje tvorbu vrásek
  • Působí protizánětlivě
  • Podporuje proces hubnutí
  • Příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém
  • Příznivě ovlivňuje metabolismus lipidů
  • Působí preventivně proti vzniku rakoviny • Působí fotoprotektivně na kůži

Použití: 1x denně 1 kapsli




Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.