Studentské bydlení v Kodani

Nedávno jsem se vydal za svou kamarádkou Elvírou do dánské Kodaně. Studuje filozofii. Jejím přechodným domovem je jeden z obytných kontejnerů, která se nachází na Refshaleoen v Kodani - přímo na nábřeží kodaňského přístavu. Je součástí obytné sestavy 83 kusů kontejnerů, kde v každém z nich jsou ubytováni vždy dva studenti. Tyto kontejnerové domy jsou nejen pro studenty cenově přijatelné.

img

"Pokud jste se ještě nikdy nesetkali s někým, kdo žije v kontejneru, mohli byste si myslet, že bydlím v popelnici," poznamenala kamarádka Elvíra. Lidé se ji někdy ptají, jestli je ji zima v kontejneru a jestli jsou tu okna. Ujišťuje je, že obytné kontejnery jsou byty jako každé jiné s pěknou podlahou, oknem a topením. Kontejnery jsou tepelně izolované, světlé, útulné a splňují veškeré podmínky pro moderní a levné ubytování. 

Se svou spolubydlící Anne-Marie sdílí koupelnu, toaletu a předsíň, ale každá z nich má vlastní pokoj o rozloze 11 metrů čtverečních s malou kuchyňkou se dvěma plotýnkami. Celkem má Elvíra s kamarádkou k dispozici 20 metrů čtverečních s předsíní, úložným prostorem, koupelnou a terasou za nájemné, které je mnohokrát levnější, než nájem bytu v Kodani. Pro studenta tedy ideální podmínky k životu. 

Velkým panoramatickým oknem u postele má záviděníhodný výhled na Holmen až k Mramorovému kostelu na starém městě. 

"Hodně se ale setkáváme s ostatními studenty mezi kontejnery, kde je vždycky někdo, s kým se můžeme pozdravit po dlouhém a náročném dni ve studiu nebo vypít ranní kávu," říká mi Elvíra. Mají také skupinu na Facebooku, kde si navzájem vyměňují nebo dávají již nepotřebné věci. Je to jiná bydlení než bydlet v paneláku v Norrebro. Je to tu opravdu útulné. 

Dva roky bydlela Elvíra v třípokojovém bytě v Norrebro a nikdy neznala lidi, kteří bydleli vedle. Tady se znají všichni a mají k sobě velmi blízko. Každý student má své soukromí ve svém kontejneru a nerada by měnila. 

Proto na rozdíl od mnoha jiných obyvatel Kodaně není jejím vysněným domovem dvoupokojový byt v centru města. Toto bydlení ji naprosto vyhovuje z mnoha důvodů. Odjížděl jsem s pocitem naprosté spokojenosti Elvíry a dalších bydlících mladých lidí v kontejnerech a věřím, že se v blízké době setkám s podobným elegantním a levným ubytováním i v Čechách.   



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.