Vyřeší vaše problémy návštěva posilovny nebo psychologa?

Lidé na sebe kladou stále větší nároky, usilují o dokonalý život a hledají své štěstí, což je ale mnohdy přivádí až na samotné dno. Stále častěji lidé vyhledávají odbornou pomoc a se svými problémy se svěřují do rukou psychologů, přitom k vyřešení některých problémů by stačila hodina intenzivního cvičení.

Více pohybu, méně depresí

Jestliže netrpíte klinickými depresemi nebo vás nepřepadají neovladatelné stavy úzkosti, ne vždy musíte běžet na schůzku s psychologem či psychiatrem. Máte-li dlouhodobě špatnou náladu, cítíte se nešťastná a nepochopená, začněte sportovat. Pravidelný pohyb vám přinese nejen sexy křivky a vypracované svaly, ale působí také jako přírodní antidepresivum a pomůže vám ubránit se před chronickým splínem. To bylo potvrzeno i v nově vypracovaných studiích, ze kterých vyplynulo, že lidé se sklonem k depresím, kteří pravidelně sportovali, měli mnohem méně depresivních stavů než nesportující pacienti.

Sporty s vysokým účinkem

I když si osobně myslím, že jakákoliv fyzická aktivita je pro lidské tělo a psychiku prospěšná, vědci tvrdí, že některé sporty jsou ještě účinnější než ty ostatní. Jaký sport je účinný, když se člověk chce zbavit úzkosti a čelit stresu? Proti příznakům stresu, bušícímu srdci, pocení a točení hlavy je ideální běh. Stačí běžecká půlhodinka a lidské tělo se se stresovými situacemi naučí mnohem lépe vypořádat. Důležitá je pravidelnost. Pokud se naučíte běhat alespoň třikrát týdně, po zhruba dvou týdnech pocítíte první výsledky. Tempo si můžete udávat sama, ale zbytečně se nešetřete.


Dosáhnout vysokého účinku můžete ale i mnohem rychleji a to za pouhých 20 minut! Podle jedné americké studie dokáže pouhých 20 minut aerobní aktivity zlepšit náladu až na půl dne. Jakou aerobní aktivitu zvolíte, je pouze na vás. Zkuste jízdu na rotopedu nebo kole, svižný běh a v zimě třeba jízdu na běžkách. Jestliže ráda přijímáte výzvy, vyzkoušejte Spartan abecedu, kterou můžete cvičit doma i venku. Cviky se provádějí za sebou, jakmile se dostanete do kondice, můžete zkracovat pauzy mezi jednotlivými cviky. Nezapomeňte si měřit čas. Jakmile zvládnete celou abecedu za 25–27minut, jste na tom kondičně velmi dobře. Blahopřejeme!

V posilovně nerostou jen svaly

Při výběru vhodné fyzické aktivity neopomínejte posilování. Návštěvy fitness centra se mnoho žen bojí a to z různých důvodů. Některé se ve společné posilovně necítí dobře a stydí se před mužskými protějšky, jiné mají strach, že jim při zvedání „železa“ narostou obří svaly a budou vypadat jako kulturistky. Pokud se stydíte, můžete si vybrat ryze ženskou posilovnu, ale můj názor je, že ve smíšeném fitku najdete mnohem více motivace a není důvod se stydět. Co se týče obřích svalů, tak věřte, že k nim se jen tak lehce nedopracujete. Vezměte si jako příklad muže, který má v těle mnohem více testosteronu než žena, zvedá mnohem těžší váhy, a přesto nevypadá jako kulturista, byť by chtěl. V tomto směru můžete být klidná. Postavu kulturistky mít nebudete.

Pravidelná návštěva posilovny (3–5x týdně) vaše tělo zpevní, pomůže vám v hubnutí a k tomu všemu už po jednom měsíci dojde ke zlepšení hned v několika oblastech psychické aktivity. Podle výzkumů nováčci ve fitness centrech začali vykazovat lepší schopnost regulovat svoje chování, plánovat a zvládat více věcí najednou. Mimo jiné se díky posilování zlepšuje i schopnost soustředění a zmenšují se sklony k úzkosti. Pokud si dáte v posilovně pořádně do těla, můžete se i velmi efektivně zbavit pocitu podrážděnosti. Jestliže však nemáte se cvičením v posilovně žádné zkušenosti, nechte si nejdříve poradit, jak jednotlivé cviky správně provádět.

Rozpusťte stres na hodině jógy

Při stresu, únavě, chronickém splínu i bolesti pomáhají určité jógové pozice jako například pozice mrtvoly (šavásana) nebo hory (sumeruásana), které můžete praktikovat těsně před spaním. Jóga jako taková pomáhá navozovat pocit uvolnění a harmonie. Učí člověka, aby se soustředil na přítomný okamžik a vyrovnal se s fakty, které nemůže ovlivnit. Pokud se člověk chce věnovat józe naplno, měl by se seznámit s její filozofií. Teprve pak najde pravý cíl a podstatu cvičení jógy.


Proniknutí do tajů jógy umožňuje člověku, aby začal vnímat energii proudící ve všem kolem nás i v nás samotných. Tato energie je živoucí silou, která ovlivňuje naprosto vše, ale v běžném životě většina z nás tuto energii nevnímá, vůbec si jí neuvědomujeme. Pochopením a cvičením jógy lze vnímání této energie změnit a naučit se ji nejen vnímat, ale také s ní pracovat.

Z posilovny na psychoterapii

Sport působí jako elixír štěstí, pomáhá navozovat pocit harmonie, naučí vás lépe se soustředit a zůstat v rovnováze, ale přesto se může stát, že s některými pocity a problémy se nedokážete sama vyrovnat. Nebojte se v takovém případě navštívit psychologa. Je velmi úlevné mít někoho, za kým můžeme pravidelně docházet, kdo vám nastaví zrcadlo a pomůže změnit zažité vzorce chování.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.