4 ranní návyky, které přispívají k tloustnutí

Jíte jen dietní pokrmy, pravidelně cvičíte a ručička na váze se ne a ne pohnout? Zjistěte, zda vám na cestě za vysněnou váhou nebrání ještě další faktory.

Spíte moc dlouho

Nejspíš jste už slyšeli, že nedostatek spánku může přispívat ke zvýšení tělesné hmotnosti kvůli hormonu kortizolu. Ten zvyšuje chuť k jídlu, což výrazně snižuje vaše šance na zhubnutí. Nadměrné množství spánku však také není zrovna výhrou. Podle odborné studie spaní více než 10 hodin za noc zvyšuje riziko vyšší BMI (index tělesné hmotnosti) v porovnání s jedinci, kteří spí doporučovaných sedm až osm hodin.

Vstáváte do tmy

Zatažené žaluzie a černočerná tma v ložnici sice přispívají k lepšímu, nepřerušovanému spánku, ale hned po probuzení byste se měli nechat polechtat ranními slunečními paprsky. Vědecký výzkum totiž ukázal, že lidé, kteří se slunci vystaví hned po ránu, mají výrazně nižší BMI v porovnání s těmi, kteří vstávají do tmy. A to bez ohledu na to, jaké množství jídla zkonzumovali. Podle studie postačí jen 20 až 30 minut denního světla k tomu, aby ovlivnilo BMI, i když je zataženo.

Nestelete si postel

Nestíháte si ráno po sobě ustlat postel nebo prostě považujete stlaní postele za zbytečnost? Možná si tím ztěžujete cestu za vysněnou postavu. Průzkum neziskové organizace National Sleep Foundation totiž ukázal, že lidé s ustlanou postelí mají o 19 % vyšší pravděpodobnost, že se dobře vyspí, ve srovnání s těmi, kteří si své postele ráno neustlali. A jelikož kvalitní spánek byl spojen s nižším BMI, stojí za to si tento návyk osvojit.

Málo snídáte

Nejspíš se v honbě za štíhlou postavou vyhýbáte nadměrnému množství kalorií jako čert kříži a snídani odbýváte pár sousty. Výzkumní pracovníci z Tel Avivské univerzity však zjistili, že lidé, kteří snídali vyváženou snídani složenou z bílkovin a uhlohydrátů s obsahem 600 kalorií, měli během dne méně hlad a menší chuť k jídlu, než dietáři, jejichž snídaně měla jen 300 kalorií. Správná snídaně vám dodá sílu a energii potřebnou pro celý den.



Komentáře

Sněhurka2
To stlaní postele je docela sporné..Stejně tak vědci doporučují nestlat postel kvůli bakteriím a virům. Postel by měla vychladnout než se ustele.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.