Křečové žíly: Ovlivňují jejich vznik spíše geny, nebo náš životní styl?

Vyskytují se ve vaší rodině ve větší míře křečové žíly a máte obavy, že stejné onemocnění potká i vás? Nevzdávejte se bez boje, své geny už sice nezměníte, stále ale máte nástroje, jak riziko snížit. V dnešním článku se zaměříme na genetiku a životní styl a jejich vliv na onemocnění zvané křečové žíly.

img

Ano, genetika hraje svou roli

Hned na úvod si řekněme to zásadní. Jestliže vaši rodinu, prarodiče nebo sourozence trápí varixy dolních končetin, skutečně je zde zvýšené riziko, že se stejný problém projeví i u vás. Stejně jako u mnoha dalších nemocí i v tomto případě platí, že rodinné predispozice zkrátka neovlivníte. Jediné, co můžete udělat, je náležitě se seznámit s danou nemocí a věnovat se prevenci. V případě křečových žil je nejlepší prevencí zdravý životní styl.

Zdědili jste predispozice, nebo životní styl?

Právě v životním stylu se totiž může skrývat zakopaný pes i v případě "zděděných" křečových žil. Mnohdy totiž členové rodiny trpí podobnými nemocemi nikoliv kvůli tomu, že by tyto nemoci měli dané geneticky, ale kvůli tomu, že žijí podobným stylem života. Neplatí to samozřejmě vždy. Jenže křečové žíly se v mnohem větší míře objevují u osob, které žijí sedavým způsobem života, trpí nadváhou, kouří a podobně.

Zkuste se na svou rodinu podívat objektivně. Pokud nabydete dojmu, že vaši příbuzní zdravým životním stylem zrovna neoplývají, máte naději, že pokud z těchto mantinelů vyskočíte, riziko varixů alespoň ve svém případě výrazně snížíte.

Platit to ale může i opačně. Jste rodina plná aktivních sportovců, která je od rána do večera na nohou? Například u silových sportovců, kteří zvedají těžké váhy a přetěžují tak své končetiny, může být vznik křečových žil rovněž vyšší. Stejně tak "baťůžkáři", kteří podnikají s těžkým nákladem dlouhé túry po horách, jsou rizikovou skupinou. V těchto případech může být řešení jiné - zvolnit.

Zdravý životní styl převáží genetické predispozice

Jestliže si dopřáváte pravidelný pohyb a jíte vyváženou stravu, díky čemuž si rovněž držíte zdravou váhu, máme pro vás dobrou zprávu. Zdravý životní styl převáží nelichotivé genetické predispozice a riziko vzniku "křečáků" u vás výrazně klesá.

Čemu se konkrétně věnovat? Ideální variantou jsou klidné procházky, plavání, běžkování nebo lehké vyklusávání. Zkrátka fyzická aktivita, u které rozproudíte krev v žilách, ale nepřetěžujete své tělo více, než by bylo nutné. Z hlediska stravování vsaďte na rozmanitou stravu přibližně v šesti přiměřených porcích denně. Snažte se eliminovat obecně známé zlozvyky, jako je například kouření.

Věnujete-li se povolání, které je z hlediska křečových žil rizikové (práce za počítačem nebo práce vyžadující celodenní stání na místě), zvažte nalezení alternativní profese - zejména pokud vás vaše současná práce stejně nenaplňuje nebo není nadstandardně ohodnocena.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.