Zamilovanost versus láska: Jak poznat, jestli váš vztah vydrží? 

Asi každý touží zažít "lásku na první pohled", která je velmi romantickou představou, ale ve skutečnosti nemá s tou skutečnou láskou, která vydrží navždy, většinou nic společného. Níže uvedené řádky vám přinášejí vysvětlení rozdílu mezi láskou a zamilovaností, dvěma velmi odlišnými pocity, které lidé často zaměňují.

img

Co je zamilovanost 

Zamilovanost je silný pocit přitažlivosti, fascinace a fixace na někoho, často aniž bychom ho skutečně dobře znali. Ačkoli je často velmi intenzivní, zamilovanost bývá založena spíše na fyzické přitažlivosti a představě o tom, kdo tato osoba je.

 "Když si představím zamilovanost, myslím na někoho, kdo je silně přitahován osobou, kterou dobře nezná." - Lauren Fogel Mersy 

Může jít také o odmítání informací, které jsou v rozporu s fantazií, například ignorování červených vlajek nebo prvních známek neslučitelnosti. Někdo, kdo je zamilovaný, na danou osobu neustále myslí. Tento pocit se obvykle vytvoří velmi rychle po setkání s konkrétní osobou. Zamilovaná osoba může mít pocit, že našla "toho pravého", i když se s ním právě setkala. 

Projevy zamilovanosti 

1. Neustále na danou osobu myslíte
2. Ještě jste spolu neměli tolik skutečných interakcí nebo hlubokých rozhovorů, ale už k této osobě chováte silné city
3. Máte pocit, že tato osoba je v podstatě dokonalá nebo "ideální" partner 4. Cítíte se touto osobou nejasně "posedlí"
5. Tato osoba vás velmi fyzicky přitahuje, což vás někdy může odvádět od zkoumání jiných aspektů této osoby
6. Tuto osobu neznáte tak dobře na skutečné osobní úrovni
7. Většina toho, co o této osobě víte, je na povrchní úrovni, na základě vzhledu nebo na základě jejího chování ve skupině
8. Většina toho, co o této osobě víte, je totéž, co o ní může vědět každý známý
9. Většina toho, co o této osobě víte, pochází z doslechu nebo ze sociálních médií, nikoli ze skutečných rozhovorů nebo zkušeností, které jste spolu měli
10. O této osobě fantazírujete a píšete jí krásné zamilované básničky, přestože ji zatím neznáte na osobní úrovni
11. Cítíte se trochu zklamaní, když daná osoba nesplní vaše očekávání, nebo nad tím pokrčíte rameny, jako nad náhodou
12. Ignorujete první známky neslučitelnosti, které jsou v rozporu s vaší fantazií
13. Velmi vám záleží na tom, abyste na tuto osobu zapůsobili a aby vás viděla v pozitivním světle 14. Jste nadšeni představou, že tuto osobu "máte" nebo že si vás "vybrala"
15. Velmi rychle si k této osobě vytváříte silné city - téměř, jako byste ji znali okamžitě
16. Všechno jde velmi rychle a vy co nejrychleji dosahujete (nebo chcete dosáhnout) milníků ve vztahu 

Je zamilovanost špatná a může přerůst v lásku? 

Pokud jste ochotni přehlížet jisté věci a jste svolní ke kompromisům, jste také více ochotni dávat, než brát, ano, je možné, že zamilovanost přeroste v lásku - bohužel se tak může ale stát pouze na vaší straně a daná osoba může vaší zamilovanosti zneužívat. Zamilovanost může být v extrémních případech dokonce nezdravá. Když jste zamilovaní, pravděpodobně to znamená, že se vám opravdu líbí vzhled dané osoby a cítíte k ní intenzivní sexuální/fyzickou přitažlivost. Ale pokud se zamilovanost stane posedlostí s nerealistickými očekáváními a vyžadováním dokonalosti, ano, stává se špatnou. 

Co je láska 

Láska bývá něco, co se pěstuje delší dobu, kdy někoho opravdu poznáváte a budujete si k němu pouto. Vytváříte si také emocionální bezpečí a jste schopni projevit svou zranitelnost před danou osobou. Když někoho milujete, víte o něm osobní detaily a cítíte se bezpečně, když otevřeně hovoříte i sami o sobě. Láska a zamilovanost se však vzájemně nevylučují, protože většina lidí ve vztahu je do jisté míry do svého partnera zamilovaná. Pokud jste měli to štěstí a podařilo se vám najít osobu, ke které cítíte skutečnou lásku, pak jí to můžete připomenout například krásným vyznáním lásky podle webu Youprani, protože vztah je práce a lásku je třeba živit, aby nevyhasla. 

Zdroje: mindbodygreen.com, menshealth.com, youprani.cz 

Zdroj obrázku: Dean Drobot / Shutterstock.com



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.