Antikoncepce – jakou si vybrat?

Antikoncepce nebo také kontracepce jsou prostředky, které chrání před oplodněním a brání tak vzniku neplánovaného těhotenství. V současnosti existuje na trhu celá řada různých antikoncepčních metod. V dnešním článku se dočtete jaké jsou možnosti ochrany před početím a také pro koho se jaká antikoncepce hodí.

img

Dočtete se jaké jsou možnosti ochrany před početím a také pro koho se jaká antikoncepce hodí.

Hormonální metody

zoom

Hormonální tabletky a minipilulka

Hormonální tabletky
Hormonální antikoncepce (HA) patří mezi nejčastěji používané antikoncepční metody. Používají se při ní ženskému tělu vlastní hormony estrogeny a gestageny. Estrogeny zabraňují zrání a uvolňování vajíček a vlastně tak zamezují ovulaci. Gestageny zahušťují děložní hlen, který brání průniku spermií do dělohy.

Výhody – vysoká účinnost, pravidelný menstruační cyklus, možnost regulace menstruace. HA má většinou i pozitivní vliv na pleť, vlasy a nehty. HA údajně chrání proti rakovině dělohy nebo vaječníků a pomáhají předcházet osteoporóze.

Nevýhody – mezi vedlejší účinky patří bolesti hlavy, zadržování vody, nevolnost, přibírání na váze a deprese. HA se nedoporučuje kuřačkám nad 35 let a ženám s cukrovkou nebo vysokým krevním tlakem, dále při poruchách krevní srážlivosti, při onemocnění jater, žlučníku a slinivky. Při kojení se hormony mohou dostat skrz mléko do dítěte. HA nechrání před pohlavními nemocemi.

Spolehlivost – 97%

Minipilulka
Minipilulka obsahuje pouze gestagen a zamezuje průběhu ovulace. Při užívání minipilulky se zahušťuje poševní sliz a tak je pro sperma těžké dostat se do dělohy.

Výhody – mohou ji užívat i ženy obézní, s vysokým krevním tlakem, kuřačky, ženy přes čtyřicet nebo kojící.  

Nevýhody – musí se užívat každý den ve stejnou dobu a existuje riziko, že pokud kojíte, progesteron by mohl ublížit dítěti. Nehodí se pro ženy s nepravidelným krvácením, při selhání se lehce zvyšuje možnost mimoděložního těhotenství. Minipilulka nechrání před pohlavními nemocemi.

Spolehlivost – 95%

Postkoitální antikoncepce
Postkoitální antikoncepce jsou pilulky, které se užívají po styku. Musí se však užít dříve než dojde k usazení oplodněného vajíčka v děloze, což je asi šestý den po oplodnění. Pilulka většinou obsahuje vysokou dávku estrogenů, progestinů nebo jejich kombinaci. Při užití dochází k zástavě vývoje embrya a nemůže dojít k jeho uhnízdění v děloze.

Výhody – může fungovat jako záloha, když zklamou jiné antikoncepční metody.

Nevýhody – narušení menstruačního cyklu, nepravidelné krvácení, nevolnost, poměrně malá spolehlivost, může se užívat jen ve stavu nouze. Nechrání před pohlavními nemocemi.

Spolehlivost – 75%

Hormonální náplast

zoom

Hormonální náplast

Jedná se o gestagenové preparáty, které pomocí hormonu progestinu ovlivňují kvalitu hlenu děložního hrdla a zabraňují tak spermiím proniknout do dělohy. Náplast se aplikuje jednou týdně po dobu 3 týdnů. Lepí se na břicho, hýždě, vnější část paže nebo horní část trupu s výjimkou prsou.

Výhody - do krve se hormony dostávají přes pokožku a neprocházejí zažívacím traktem, jsou tedy šetrnější pro játra. Náplast drží při koupání, plavání nebo cvičení.

Nevýhody - hrozí alergická reakce, možné je i odlepení. Hormonální náplast nechrání před pohlavními nemocemi.

Spolehlivost – 96%

Podkožní implantát
Podkožní implantát je tyčinka s hormony, která se zavádí vpíchnutím do ruky. Hormony se pak vylučují do těla. Jedná se o dlouhodobou antikoncepci, tělísko se odstraňuje po třech letech.

Výhody – vyšší účinnost než u hormonálních pilulek. Téměř polovina žen s implantátem nemenstruuje. 

Nevýhody – mezi vedlejší účinky patří přibírání na váze, nevolnost a nepravidelné krvácení. Implantát není vhodný pro ženy s nádorových onemocněním, pro ženy, které prodělaly hlubokou žilní trombózu nebo embolii, mají vysoký krevní tlak, trpí chronickým onemocněním jater, nebo trpí vrozenými chorobami zvýšené srážlivosti krve. Nechrání před pohlavními nemocemi.

Spolehlivost – 99,95%

Injekce
Injekce, která se aplikuje jednou za čtvrt nebo půl roku obsahuje hormony, jež brání otěhotnění.

Výhody – většina žen po injekci nemenstruuje. Této metody mohou využívat i ženy s cukrovkou a vysokým krevním tlakem.

Nevýhody – plodnost se obvykle obnoví až po 5 až 18 měsících od poslední injekce. Vedlejšími účinky mohou být nevolnost, nepravidelné krvácení a přibírání na váze. Stejně jako u implantátu se injekce nehodí pro ženy s nádorových onemocněním, pro ženy, které prodělaly hlubokou žilní trombózu nebo embolii, mají vysoký krevní tlak, trpí chronickým onemocněním jater, nebo trpí vrozenými chorobami zvýšené srážlivosti krve. Injekce nechrání před pohlavními nemocemi.

Spolehlivost – 99,7%

Chemická antikoncepce

Mezi chemickou antikoncepci patří spermicidní čípky, krémy a pěny, které obsahují spermicidní látky, jež znehybňují nebo zabíjí spermie. Chemická antikoncepce se aplikuje těsně před stykem a zavádí se hluboko do pochvy. Její účinnost trvá 2 – 10 hodiny po aplikaci.

Výhoda – chemická antikoncepce je obvykle k dostání bez lékařského předpisu, snadno se používá a na trhu je široký výběr této antikoncepce. Výhodou je jejich lehký účinek proti kapavce, trichomonádám, kvasinkám a herpesvirům.

Nevýhody – hrozí alergické reakce, účinnost není příliš vysoká, chemická antikoncepce se používá nejlépe v kombinaci s kondomem. 

Bariérové metody

zoom Zvětšit

Bariérové metody antikoncepce

Kondom
Latexový návlek na penis, který zabraňuje přenosu spermatu do dělohy po ejakulaci. Kondomy jsou nejrozšířejnější mužskou antikoncepční metodou.

Výhody – jednoduché použití s minimálním zdravotním rizikem, mnoho kondomů obsahuje také spermicidy. Kondomy jsou snadno dostupné a kromě možné alergie na latex nemají žádné vedlejsí účinky. Chrání před pohlavními nemocemi.

Nevýhody – narušení pohlavního aktu, časté používání může způsobovat vaginální vysušování, ale nedoporučují se lubrikanty na olejové bázi, které mohou kondom poškodit. Hrozí sklouznutí nebo prasknutí kondomu.

Spolehlivost – 86%

Nitroděložní tělísko
Tělísko ve tvaru T se vloží do dělohy, vytvoří zde sterilní zánět, který není vhodný pro uhnízdění oplodněného vajíčka. Měď, která je často v tělísku obsažená, působí negativním vlivem na spermie.

Výhody – funguje ihned po vložení do dělohy, nemá vliv na kojení ani na hladinu hormonů. Jedná se dlouhodobou antikoncepci.

Nevýhody – silnější a delší krvácení, slabé krvácení i mezi cykly, děložní křeče, vyšší riziko zánětu pánevní dutiny, především střídáte partnery. Hrozí vypadnutí tělíska z pochvy, je zapotřebí častějších lékařských prohlídek. Zvyšuje se riziko mimoděložního těhotenství. Nehodí se pro ženy s nepravidelnou a silnou menstruací a pro ty, co trpí častými záněty pochvy, dále se nedoporučuje ženám, které ještě nerodily, trpí endiometrózou či poruchou imunity.

Spolehlivost – 98%

Poševní pesar
Umělohmotný klobouček napodobuje funkci kondomu, žena si ho zavádí sama před každým pohlavním stykem pomocí spermicidního krému nebo lubrikantu. V pochvě může zůstat maximálně 24 hodin. V pochvě vytvoří překážku a zabraňuje tak průniku spermií. Po vyjmutí se omyje a usuší a opakovaně se používá. 

Výhody – možnost opakovaného použití, vydrží asi rok, zdravotní nezávadnost. Neobsahuje hormony, mohou ho používat i kojící ženy.

Nevýhody – obtížnější zavádění, může způsobovat častější infekce močových cest a vaginální výtoky. Musí se často kontrolovat, aby nebyl děravý. Nechrání před pohlavními chorobami.

Spolehlivost - 80%

Přirozené metody

Výhody – přirozené metody jsou jednoduché a zdravotně nezávadné, neexistují vedlejší účinky.

Nevýhody – určitá omezení v sexuálním životě, přirozené metody nejsou příliš spolehlivé a neposkytují ochranu před pohlavními chorobami.

Metoda plodných a neplodných dnů
Plodné období je u pravidelné menstruace asi tři dny před ovulací a jeden den po ní. Sex se v plodných dnech neprovozuje, nebo se pár chrání jinak.

Kontrola děložního hlenu
Při ovulaci je děložní hlen připraven pomoci pohybu spermií a jejich přežití. Vlastnosti děložního hlenu se mění v průběhu cyklu, na začátku cyklu není v pochvě téměř žádný hlen, před ovulací je hustý a později krémovitý. Nejplodnější je žena, když je hlen čirý a tekutý a žena si všimne pocitu vlhka v pochvě.

Měření bazální teploty
Při ovulaci je tělesná teplota u žen o několik desetin stupně vyšší než jindy. Měření se provádí v pochvě nebo v konečníku vždy po probuzení. Zvýšení bazální teploty má obvykle mírné zpoždění po začátku ovulace, je tedy vhodné kombinovat ještě s jinou antikoncepční metodou.

Kojení
Jedná se o nepříliš účinnou antikoncepční metodu. Podmínkou je, že žena nesmí menstruovat a musí kojit nejméně 6x denně v rozpětí menším než 6 hodin.

Ženská sterilizace
Při sterilizaci lékař chirurgicky přeruší vejcovody u ženy a tak dojde k uzavření vejcovodů. Tím se zabrání postupu spermií i přenosu vajíčka do dělohy. Jedná se o trvalý stav, i po sterilizaci však existuje možnost umělého oplodnění. O sterilizaci ženy rozhoduje komise. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?