Jedlá soda pro krásu

Soda nepatří jen do kuchyně, může také hrát významnou roli v oblasti krásy. Přečtěte si, jak můžete sodu využít i ve svém kosmetickém arzenálu.

Tento levný produkt máme nejspíš v kuchyni všichni a používáme ho na pečení nebo jako všestranný ekologický čistič. Věděly jste ale, že jedlou sodu můžete použít při přípravě domácích kosmetických a vlasových přípravků? Poradíme vám, jak na to.

Účinný deodorant 

Smíchejte jedlou sodu s trochou vody, až se vytvoří jemná pasta. Tu naneste v malém množství do podpaží místo deodorantu. Pasta ze sody funguje proti pocení, skvrnám od potu i proti tělesnému pachu.

Očistný šampon

Čas od času už vaše vlasy prosí, abyste je zbavily nánosů chemických produktů, jako jsou gely, laky na vlasy či výživné oleje, které normálním šamponem nesmyjete. Stačí však přidat malé množství jedlé sody do vašeho šamponu a hned máte očistný šampón. Vlasy si směsí šamponu a sody umyjte jako obvykle a zase budou plné života.

Bělení zubů

Smíchejte jednu lžíci jedlé sody, 5 kapek peroxidu a několik kapek vody. Směs naneste na zuby pomocí zubního kartáčku a nechte působit asi pět minut. Poté si zuby normálně vyčistěte a pořádně vypláchněte vodou. Pro trvalejší výsledek opakujte jednou týdně. Nenechávejte však působit déle než pět minut, pokud máte citlivější zuby, stačí i tři minuty. Delší či časté používání by mohlo poškodit sklovinu.

Zjemnění kůžičky kolem nehtů

Vypadá vaše kůžička kolem nehtů nehezky a je podrážděná? Vytvořte pastu z jedlé sody a teplé vody a vetřete do kůžičky. Pokud vám trochu pasty zbude, můžete ji směle použít i na zjemnění pokožky rukou.

Přírodní peeling

Jedlá soda funguje také jako skvělý přírodní peeling. Jednoduše smíchejte v dlaních trochu sody s vodou, naneste na obličej a jemně jej vydrhněte. Tento přírodní nechemický peeling okamžitě odstraní odumřelé buňky a vyhladí pleť.

Zbavte se černých teček

Lžička jedlé sody smíchaná se šálkem destilované vody vytvoří skvělý roztok na černé tečky. Přesně tohle mnoho profesionálů používá buď s párou nebo galvanickou žehličkou před vymačkáváním pupínků. Roztok z jedlé sody pomáhá “vytáhnout” černé tečky a je pak možné je velmi snadno odstranit. Tuto kosmetickou proceduru zvládnete i sama doma. Nejprve se pořádně odličte a umyjte pokožku, pak naneste roztok ze sody a napařte obličej nad nádobou s horkou vodou s ručníkem přes hlavu. Černé tečky se uvolní a jemné vymačkávání pomocí ubrousku půjde samo.

Detoxikační koupel 

Jedlou sodu lze také využít jako základ pro detoxikační koupel. Smíchejte ve stejném poměru mořskou sůl a jedlou sodu a přidejte váš oblíbený vonný olejíček. Příjemně uvolňující vlastnosti mají například levandulový a jasmínový olej.

Suchý šampon

Pokud vám zrovna došel suchý šampon, nezoufejte, jedlá soda vaše mastné vlasy také zachrání. Poprašte vlasy asi půl lžičkou sody (množství závisí na hustotě, délce a mastnotě vlasů). Pokud to nestačí, vždycky můžete trochu přidat. Poté vlasy pročešte kartáčem, načechrejte prsty a je hotovo.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.