Sezóna nachlazení je tady! Braňte se!

Rýma, kašel, teplota, únava, bolest v krku... Jsou vám tito společníci známi více než dobře? Pak zřejmě něco děláte špatně! Podívali jsme se na 5 nejčastějších mýtů a chyb, kterými tyto obtíže jen zhoršujete a rozebrali je na padrť. Tady jsou:

img

Rýma, kašel, teplota, únava, bolest v krku...

1. Dáváte si ruku před ústa, když kýcháte

Že tím děláte svým kolegům a rodině dobrou službu? To si bohužel jen namlouváte. Tak schválně – co s tou kapénkami a viry pokrytou dlaní uděláte? Běžíte hned k umyvadlu s desinfekcí a drhnete? Ale kdeže! Postupně těmito mikroskopickými škodily pokrýváte povrch kolem sebe – telefon, počítač, nádobí, ložní prádlo, prostě všechno na co sáhnete. Raději si vytáhněte papírový kapesník a kýchněte do něj. Pak jej prostě a jednoduše vyhoďte.

2. Pořádně se navlečete a okna pořádně zabedníte

Důležité je pravidelně větrat, jen tak může odnést bacily a viry s sebou. V přetopené místnosti bez cirkulace vzduchu se budete jen déle trápit. Navíc, teplý vzduch podporuje vysychání sliznice v nose, ústech a v očích, tedy oslabuje první linii obrany proti virům.

3. Berete antibiotika z minulé nemoci

Začátečnická a nejčastější chyba! Antibiotika jsou určena proti bakteriálním, nikoli virovým infekcím. S nachlazením vám tedy nepomohou. Navíc se pustí do střevní mikroflóry, kterou zpustoší jako vandalové květinovou zahrádku. Raději si dejte acylpyrin nebo paralen. Pokud se váš stav zhorší, běžte k lékaři.

4. Hladovíte

Že nemáte hlad, když jste nemocní? Ale máte, jen ho tak intenzivně necítíte. Tělo potřebuje dostatek tekutin a přísun stravy, aby se dokázalo nemoci bránit a nechyběla mu energie. Zaměřte se na vodu a zeleninu či ovoce.

5. Nemoci přecházíte

Čas je poslední dobou velmi cenná komodita – nikdo ho nemá nazbyt. Nemoc je ale třeba chápat jako volání o pomoc, které vysílá váš oslabený organizmus. Dopřejte mu potřebný čas na regeneraci, oplatí vám to. Pokud tak neučiníte a nachlazení či další obtíže budete přecházet, může se stát, že místo třídenního volna to bude jeden až dva týdny, klidně i v nemocnici.

Co může pomoct?

Lékaři obecně doporučují zvýšit příjem tekutin, zejména vody. „Doporučuje se inhalace bylinných odvarů, dále bychom měli konzumovat dostatek vitaminů, především vitaminu C a zvýšit příjem zeleniny a ovoce. Základem léčby je také snížení teploty, a proto jsou vhodnou metodou studené zábaly. Úlevu při kašli a problémech s dýchacími cestami vám rovněž přinese aplikace bylinné masti,“ radí MUDr. Markalousová.

A právě různé masti pomáhají při kašli a zhoršeném dýchání od nepaměti. Jejich výhoda je nesporná – po aplikaci zabraňují unikání vlhkosti a bylinné silice zároveň snadněji pronikají do zevních vrstev pokožky, přesně na místo určení.

zoom Zvětšit

Psí sádlo Dr. Weiss®

Velmi osvědčená je v tomto směru bylinná mast Psí sádlo Dr. Weiss®, která již svým názvem může připomínat vyzkoušené prostředky našich babiček. Jedná se o unikátní kombinaci 10 rostlinných extraktů a včelího vosku, jenž věrně kopíruje funkci a účinek původního živočišného sádla. Aplikuje se na hruď a záda, kde vytváří speciální ochranný film, zvyšuje prokrvení pokožky a usnadňuje odkašlávání usazeného hlenu. Inhalace silic navíc uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje dýchání. Díky svému bylinnému složení je Psí sádlo Dr. Weiss vhodné i pro citlivou pokožku dětí.

Zakoupit jej můžete ve své lékárně nebo na e-shopu www.zlekarny.cz.




Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.