Zabezpečení kuchyně, když začnou být děti zvídavé

Malé děti jsou radost i starost. Rodiče vám potvrdí, že dokud leží v kočárku, je s nimi pohoda, a to navzdory probdělým nocím a bolavému bříšku. Když si ale začnou stoupat, lézt, plazit se a objevovat místo, kde bydlí, nastává ta pravá zábava. Jak byt, a hlavně kuchyň, která skrývá mnoho nástrah, zabezpečit?

Bezpečnost na prvním místě

Děti jsou neposedné, zajistit jejich bezpečnost je pro každého rodiče jedním z těch nejtěžších úkolů. Po celou dobu musíte být ve střehu, vědět, kde jsou a co dělají, pozorovat, zda pořád leží, sedí nebo se někam vydali, musíte umět včas zareagovat. Když to jednou nestihnete a dítko si skřípne prstíky do šuplíku, dlouho si to vyčítáte, stejně tak, když se náhodou skulí z pohovky. 

Když přitom ale třeba vaříte, jde skoro o nadlidský úkol. Většina rodičů to řeší tak, že si dítko berou s sebou do kuchyně, aby ho měli na očích. I tady se toho ale může stát celá řada, zabezpečení kuchyně by tak mělo být samozřejmostí.

Nejprve se na prostor podívejte z dětské perspektivy

Kuchyně je naprosto fascinujícím místem, vznikají tu všechny dobroty, navíc je tady toho tolik k objevování. Nejrůznější zásuvky, židle, barevné dózy, hrnečky, stojan na nože a spousta dalších věcí. Možná vás ani nenapadne, co všechno dítě může zaujmout. 

Abyste si to dokázali alespoň částečně představit, podívejte se na kuchyň dětskýma očima, navíc z jejich perspektivy. Klekněte si na všechny čtyři a po kuchyni se rozhlédněte. Dívejte se po všem, co vašeho potomka může zaujmout, co by mohl vzít do ruky, kam by mohl sáhnout, o co by se mohl uhodit. Vše si buď pečlivě zapamatujte, nebo si to zapisujte. Co všechno můžete objevit?

Ostré rohy opatřete krytkami

Jedním z nejčastějších problémů jsou u nábytku ostré rohy. Je jedno, zda jde o kuchyňskou linku nebo nábytek v obýváku, opatřete je krytkami, které ostrý roh zakryjí a zabrání nejhoršímu.

img

Zabezpečte i elektrické zásuvky a kabely

Zvídavé děti zajímá vše, co objeví, velkým lákadlem jsou elektrické zásuvky. Ani se nenadějete a strčí do nich prstíky. Buďte o rok napřed a zásuvky opatřete speciálními krytkami. Všimněte si i kabelů, které k zásuvkám vedou a děti by je mohly chytit, zatáhnout za ně a celý spotřebič na sebe shodit. Schovejte je do lišty nebo za nábytek, pokud vedou i po podlaze, pak je k ní přichyťte.

I šuplíky mohou ublížit

Zásuvky jsou plné zajímavých věcí, jsou tam vařečky, příbory, možná i barevné krabičky s čajem. Když se do nich dítě bude chtít dostat, snadno si tam prstíky skřípne, navíc na sebe může převrhnout celý jejich obsah, včetně nebezpečných nožů, vývrtky apod. I na to ale existuje řešení, stačí je opatřit ochrannými pojistkami nebo zámky.

Pozor na varnou desku

Noční můra mnoha rodičů. Kdo z nás se nebojí, že na sebe potomek převrhne hrnec s vařící polévkou nebo horkým kakaem? Pokud u sporáku nestojíte a nehlídáte ho, zabezpečte ho zábranou, ať se k němu dítě nedostane.

Ubrus nahraďte prostíráním

Jamile se dítě začne stavět, hledá všechno možné, co mu pomůže se postavit na nohy a vidět svět z větší výšky. Ubrus je častým pomocníkem, když je na stole ale prostřeno, může na sebe vše strhnout a pořezat se o střepy nebo na sebe zase převrhnout nádobu s horkou polévkou nebo nápojem. Vyměňte ubrus za prostírání.

Nebezpečné předměty schovejte

V kuchyni máme kuchyňské vybavení jako nože, struhadla, těžké pánvičky i různé chemikálie, nic z toho do dětských rukou nepatří. Najděte všem podobným věcem takové místo, kam dítě nedosáhne a nedostane se tam.





Komentáře

malusek
Je fakt, že jsme si tohle období celkem užili, ale dneska se dá pořídit celkem dost věcí, které pomůžou k bezpečnosti, kuchyň máme celkem normální, ale třeba jako chytrý zásuvky ty už nám tenkrát doporučila i paní od Oresi, že jsou i praktický a když nejsou třeba, tak se dají schovat. Takže toho využíváme, jinak jsme pořizovali spíš věci mimo jako záslepky do zásuvek a nebo ochranou pásku na hrany nábytku a vše se dalo zmáknout.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.