arrow
profile_image
Simii
od 24. 4. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji RitterQa: zaujal mě sirup z agáve, a pochopila jsem, že se dá použít místo cukru (snad to chápu správně). Dnes v tescu jsem se po něm ohlížela, ale nikde jsem ho nenašla.

Jojo, chápeš správně Mám ho doma (z DM), je opravdu sladký jako cumel. Je super, že hodně sladí, ale nelítá po něm cukr v krvi. Chystám se i na stévii

arrow
profile_image
PardGalen
od 24. 4. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji Simii: Bazál by se měl naopak zvyšovat ne?

Ne. Výpočet je závislý na váze, která se při hubnutí zmenšuje a věku se kterým to jde také dolů. Čím méně člověk váží a čím je starší tím nižší má klidový výdej energie.

arrow
profile_image
Simii
od 24. 4. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji PardGalen: Čím méně člověk váží a čím je starší tím nižší má klidový výdej energie.

To je vlastně pravda, to vím. Ale metabolismus by se měl zrychlit přidáním pohybu a pravidelnou stravou, tak bych pak měla deficit mezi příjmem a výdejem velký a ani bych třeba nehubla. Kdyžtak mě opravte, jsem jen laik
Takže podle vás může být výpočet energie pro hubnutí 6-7 tisíc správný? Neměla bych spíš jíst určité množství nad bazál podle aktuální hmotnosti a až zhubnu, tak to upravit podle těch shozených kil? Protože přeci jen je to zdravé hubnutí, takže nečekám více než 2-3 kila/měsíc

arrow
profile_image
Red_fire
od 5. 11. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji sartre: A co si představuješ pod pojmem chlapské jídlo?

Hm, tak tady bude asi ten kámen úrazu, čili to, že sama ani nevím... Spíše jsem se s vámi chtěla poradit o nějakých normálních receptech a získat inspiraci.

Reaguji na marbee: No dovol Marbee, já ho nerozmazluji trošičku, já ho rozmazluji hodně! Ne, vážně - samozřejmě, že třeba kuře je zcela ok pro oba, ale když bych si dala třeba žitné těstoviny s cizrnou, olivovým olejem a cuketou, tak jemu udělám francouzské brambory s cibulí, uzeným a šlehačkou a spokojení jsme oba Jasně, že když se mi nechce vařit, máme kuskus s dušenou zeleninou, restovanou šunkou a strouhaným sýrem, ale jinak vařím na dva dny a když se to dobře rozvrhne, dá se to - navíc mám už vytipovaná i nenáročná jídla, třeba luštěniny (fazolačka, čočka...), kuřecí stehna pečená v rýži apod. a střídám je s těmi náročnějšími... Ale jak jsem psala, vařím ob den, většinou rychlejší jídla a někdy mu chci připravit takové, které je opravdu podle jeho gusta. Vybíravého chlapa bych nesnesla, tohle se mi zdá v klidu - zvláště v porovnání s tím, co všechno on dělá pro mě

arrow
profile_image
marbee
od 21. 6. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji Red_fire: No dovol Marbee, já ho nerozmazluji trošičku, já ho rozmazluji hodně !

To já tě nechtěla v žádném případě urazit

Jen mám taky svoji domácnost a představa, že bych tak moc lítala (jako ono vařit podle přítele sice není náročné na délku, v podstatě může jen dušené, nesmí moc zeleniny, nesmí tučné apod, ale na vymýšlení), to bych asi už padla na hubu. Proto si myslím, že by pro tebe mohla být alternativa ta, že se udělají luštěniny, ale on k nim dostane třeba maso, ty si dáš vejce apod. Dá se udělat i dobře vyvážená polévka kterou si můžeš dát ty a chlap si může dát i druhé, třeba krupicovou kaši (to je nejoblíbenější jídlo mojeho chlapa -on je spokojen, já jsem spokojená ) Když dělám francouzské brambory (mám na ně takový specifický styl, takže nevím, jestli by to pro tebe bylo praktikovatelné), tak je dělám se šunkou, sobě odendám předtím, než do pekáče vliju mléko s vajíčkem apod. Rozhodně jsem to nemyslela nijak zle, jen já v podstatě nerozlišuju na dámské a pánské jídlo prostě je jídlo a chlapovi se dá buď víc nebo dělám i polívku, ale tím konec

arrow
profile_image
Red_fire
od 5. 11. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji marbee: To já tě nechtěla v žádném případě urazit


V žádném případě se tak nestalo, taky jsem si dělala legraci

Máš skvělý přístup, dříve jsem to dělala úplně stejně, teď spíše vymýšlím pro sebe a jeho chci mých experimentů ušetřit... Třeba ta čočka je opravdu "polotovar", ke kterému já si dám vajíčko, on si dá dvě nebo párky, máš pravdu. Zapečené brambory i pro sebe dělám s cibulí, šunkou, hráškem a vejci s mlékem, na jeho porci dám pak ještě trošku másla - lahůdka to je i takto Ještě mě třeba napadá, že pečených kuřecích stehýnek se můžeme užrat oba, ty stačí dobře nakořenit a je to bašta. Včera jsem dělala hovězí na cibuli a víně a to taky bylo bezpracné, máme dalšího zástupce v kategorii "jooo, tohle si uvaříme!" a přitom je potřeba jen nakrájet cibuli, maso a na závěr cibuli rozmixovat, zbytek se dělá sám...
Inu, je to asi tím, že mi už hrabe z toho, jak se často dívám na dietní blogy - řeknu to s nadsázkou, ale mám problém tam najít opravdu pěkný recept, "poctivou kuchyni", ne nutně složitý, ale šmrncovní, s nápadem, za který bych sklidila pochvalu u nedělního oběda... (Jasně, milý mě pochválí a poděkuje i za ten kuskus, ale víte jak to myslím)

A jak píšeš - jen dušené, ne moc zeleniny a ne tučné, atd., co třeba mu připravuješ?

arrow
profile_image
marbee
od 21. 6. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na Red_fire:
Tak jasně, každá chceme svojemu chlapovi udělat dobře, však láska prochází žaludkem, ne?

Přítel má Crohnovu chorobu, takže většinou dusím kuřecí, krůtí, třeba stehna, nebo jenom přírodní kuřecí steak, nebo hodím prsíčka do alobalu, posolím, nahoru lísteček másla a nechám dělat v troubě, jsou pak nádherně šťavnaté. Často dělám těstoviny, např s kuřecím masem, sýrovou omáčkou, špagety s tuňákem. Těstoviny střídám půl na půl, jednou jsou celozrnné, jednou normální.
Taky dělám často rybu, zase v alobalu, nevysuší se tak, někdy je bramborová kaše, někdy rýže (pokud dělám rýži, dostane k ní mrkev, tu smí), já si třeba místo brambor podusím rajčata a papriku (jako základ na lečo).
Někdy dělám palačinky (mouku jakou mám, někdy žitnou někdy normální, chlapi to ani nepoznají a já si vezmu jednu a stačí mi). Dají se plnit nasladko (např tvarohem), naslano (maso s mrkví, maso se špenátem).
Co se týče polévek, tak může v podstatě pouze vývary, já dělám takové poctivé-z kuřecích stehen, petržel, mrkev, cibule, česnek, něco zeleného, někdy přidám vařit i jednu bramboru, je to zajímavé ozvláštnění (zelené, česnek, cibuli vylovím, mrkvičku a petržel nakrájím, uvařím nudle... ). Dál pak dělám brambory zapečené s masem, špenátové lasagne apod.

Je to poměrně náročné něco vymýšlet, ale tak hlavně když vidím, jak mu chutná. Ono vymyslet něco pro člověka, kdo nesmí ani červené maso, ani vepřové, ani nic, co nadýmá, ne luštěniny, ne moc koření, ne zeleninu. Uff, občas toho mám plné kecky

arrow
profile_image
Michellka mojeid
od 9. 1. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Cituji Simii: Moc děkuji za reakci. Skutečný výdej je to co jsem psala výše těch 11574Kj - bodystat to vypočítá a označí jako "celkovou metabolickou potřebu". Je tam započítán bazál+výdej v práci+výdej ve volném čase.

No já bych si ten skutečný výdej dala radši ještě do těch tabulek, přístroji v tomto moc nevěřím. Zadej si všechny aktivity do těch kalorických tabulek (musíš mít správně nastavenu svoji váhu a věk) a uvidíš. Každopádně máš pravdu. Například já jsem to na těch kalorických tabulkách nepochopila, bylo tam že mám bazál 1200, denně že se musí sníst těch 1190 tak abych byla v menším příjmu jedla jsem na těch 1200 kcal. Zapomněla jsem totiž že se tam dá nastavit ještě třeba 8h práce v kanceláři atd, a to že mi přidává na výdeji i když nejdu zrovna cvičit.
Pak jsem v rámci vstupu do fitka absolvovala měření na přístroji InBody, ten mi spočítal bazál na 1200kcal taky a při hubnoucím režimu mi doporučil jíst denně 1700Kcal a přidat pohyb 3-4x týdně. Takže jsem přidala na jídle a jde to zas o něco líp

Cituji PardGalen: Výpočet je závislý na váze, která se při hubnutí zmenšuje a věku se kterým to jde také dolů. Čím méně člověk váží a čím je starší tím nižší má klidový výdej energie.

Cituji Simii: To je vlastně pravda, to vím. Ale metabolismus by se měl zrychlit přidáním pohybu a pravidelnou stravou

No obě máte pravdu. Bazál je totiž závislý na věku a váze aktivní (svaly) a pasivní (tuky) hmoty. V tabulkách jsou jen přibližné výpočty podle toho jestli jste muž nebo žena a podle celkové váhy a věku, protože se tam nedá zadat kolik té váhy tvoří svaly a kolik tuky. Pokud se ale měříte na přístroji nebo třeba na digitální váze s měřením procenta svalů a tuků, tak už vám to spočítá přesně.
Podle tabulek například zhubnete 10 kilo a automaticky se vám bazál počítá menší. Je to ale špatně, protože pokud člověk zhubnul tuky, které nemají žádný výdej a naopak např. ještě nabral svaly, které právě potřebují tu energii i v klidu, tak se mu bazál zvýší.
Třeba si vemte 2 chlapi, oba mají 30 let a oba váží 100 kilo. Jeden je ale hora svalů a jeden hora tuků- podle tabulek jim vyjde stejný bazální metabolismus, ale ve skutečnosti je to nesmysl.
Já jsem třeba zhubla 7 kg celkem, ale přibrala jsem 3 kg svalů. Na váze se mi počítá celkový denní příjem, který bych měla denně sníst abych nepřibrala a ten se mi o 200 kcal zvýšil, právě díky těm svalům

arrow
profile_image
Red_fire
od 5. 11. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji marbee: Přítel má Crohnovu chorobu

Napadlo mě to, ptát jsem se nechtěla, každopádně děkuji, vím, co si s tím můžu v souvislosti s jídlem spojit. Díky za osvětu a tipy!

Cituji marbee: většinou dusím kuřecí, krůtí, třeba stehna

Takže ani osmahlé na pánvi, bez přidání tuku? Napadlo mě to u těch stehýnek, která dělám na rozpálené pánvi s kolečky pórku, tuk pustí samy a jsou lahodné, jen si z nich pak sundávám kůži. Tam jde o to přepalování a tuk obecně?

Cituji marbee: Někdy dělám palačinky (mouku jakou mám, někdy žitnou někdy normální, chlapi to ani nepoznají a já si vezmu jednu a stačí mi). Dají se plnit nasladko (např tvarohem), naslano (maso s mrkví, maso se špenátem).

Je to tak, "zlato chutnaly ti, že?" - "jojo, výborné palačinky!" - "a to jsem je dělala z žitné mouky" - pohled ve stylu Ty si na mě udělala takový podfuk! ... Většinou dělám špaldové, nejvíce mi chutnají a i náplně si užívám, naposledy jsem v mléce rozpustila hermelín a zahustila instantní rýžovou kaší, spolu s nadrobno nakrájeným pórkem to nemělo chybu.

Cituji marbee: Je to poměrně náročné něco vymýšlet, ale tak hlavně když vidím, jak mu chutná.

Šikovná holka Za to ta námaha stojí!

Cituji marbee: Uff, občas toho mám plné kecky

...a pak napíši já s tím, že vařím dvě jídla a sháním náročné recepty, čirá provokace

arrow
profile_image
marbee
od 21. 6. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji Red_fire: Takže ani osmahlé na pánvi, bez přidání tuku?

Dávám někdy trochu másla a o toho kapičku olivového oleje, ale hlavně se snažím vařit bez tuku ty stehna pustí samy, dělám je s kůží, tu pak sundám

Taky nic nezahušťuju moukou

taky do něj nesmím cpát nic, co zpomaluje průchod střevem, takže proto ta absence většiny zeleniny, červeného masa, celozrnného pečiva apod

Cituji Red_fire: ...a pak napíši já s tím, že vařím dvě jídla a sháním náročné recepty, čirá provokace

Né, to rozhodně ne já občas toužím po té volnosti uvařit si, co chci, ale přítel dělá dlouhý krátký týden, tak mu chystám do práce obědy a pokud nemám chuť na to samé, co on, tak si někdy taky uvařím cosi jiného, třeba čočku, fazole, bramboračku apod, prostě spíš něco, co moc netrvá a nemusím to hlídat Takže někdy se k těm dvěma jídlům uchýlím taky

arrow
profile_image
blablablaxd
od 15. 8. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

méně než
10 příspěvků

dneska zajimave chutě teda
sn:kuskus s tvarohem a broskev
sn2.chleba s tvarohem a marmeladou
sv:broskev
ob:rýže ,roláda a okurkový salát s jogurtem + kafčo s mlíkem
sv:řekla bych neco sladkeho zase
ve:asi celozrný chleba s mrkvovou pomazankou + rajče paprika
ve2:po cvičení jogurt nebo tvaroh

arrow
profile_image
marbee
od 21. 6. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na Red_fire:

A ještě bych poradila, dělám někdy tuto věc: Kuřecí/vepřové na plátky opéct na sucho na pánvi do zlatova, dát do pekáče. Do výpeku nalít trochu vody, přidat jablka a bazalku, chvíli podusit. Pak všechen obsah pánve nandat do pekáče, posolit a dát péct přikryté na hodinku, pak odkrýt a dopéct Je to ňamka, vařím k tomu brambory

arrow
profile_image
Red_fire
od 5. 11. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na marbee: To vypadá hodně jedle, díky!

Ještě vložím včerejší jídelníček:
6:50 - ovesná kaše (voda) s jahodami a Hollandií
10:15 - mistička smíchaného odtučněného a vanilkového tvarohu, pár křehkých plátků
13:30 - hromada kuskusu s fazolkami, sýrem, dušenými rajčaty a paprikami, ledový salát
16:30 - půlka dietního hermelínu, ledový salát
19:30 - velká cuketa, na plátky orestovaná, olivový olej, 200g cottage
A večer jsem ještě koštovala hovězí a omáčku k dnešnímu obědu

arrow
profile_image
Simii
od 24. 4. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji Michellka: No já bych si ten skutečný výdej dala radši ještě do těch tabulek, přístroji v tomto moc nevěřím

Ten přístroj naměří bazál a pak se do takového jeho programu na pc zadá ten výdej v práci a výdej ve volném čase (cvičení). Je to vlastně na stejné bázi jako ty kalorické tabulky. Akorát si teď prostě nejsem jistá kolik bych tedy měla jíst. Abych měla v rovnováze příjem a výdej, tak bych měla sníst 11574 Kj. Ale já chci hubnout, takže by měl být deficit cca 2000 (obecně, mě bodystat doporučil 2700), tudíž logicky výpočtem vychází cca 8800. Zároveň to vychází i cca 1600 nad bazál, což mi přijde v pořádku. MUDr. mi doporučila 6000-7000, což mi prostě přijde hloupost. Jsem teď na vážkách, ona je odborník, ale zase se nechci slepě řídit jejími radami, když mi rozum říká něco jiného

arrow
profile_image
Simii
od 24. 4. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji Michellka: Já jsem třeba zhubla 7 kg celkem, ale přibrala jsem 3 kg svalů. Na váze se mi počítá celkový denní příjem, který bych měla denně sníst abych nepřibrala a ten se mi o 200 kcal zvýšil, právě díky těm svalům

Právě o tom mluvím, více svalů více pálí A gratuluji k úbytku i příbytku

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené