Pozor na mateřská znaménka

Zaostřeno na mateřská znaménka. I tak by se dal nazvat krátký článek o tom, kdy se nevyplatí mateřská znaménka ignorovat či jak často podstupovat preventivní prohlídku.

Nejčastější varovné signály

Jak poznat mateřské znaménko, které může být zdraví nebezpečné? Mezi varovné signály patří nepravidelný tvar a různé zbarvení v jednotlivých částech znaménka. Zvláštní pozornost si zaslouží i znaménka, která se zvětšují, mění barvu, rostou nad úroveň okolí nebo krvácejí.

4 základní typy kožního nádor

zoom

Nepodceňujte preventivní prohlídky

  • Červené, olupující se plošky v obličeji, na krku a hřbetech jsou příznakem aktinické keratózy. Jsou považovány za změny, ze kterých vzniká spinocelulární karcinom.
  • Spinocelulární karcinom se objevuje na kůži vystavované slunci. Vzniká hrbol se strupem na povrchu či vřed, roste pomalu, ale může metastázovat.
  • Nejčastějším typem kožního nádoru je bazocelulární karcinom, který obvykle nemetastazuje. Nejčastěji má podobu zarudlé, olupující se plošky na kůži.
  • Nejnebezpečnějším kožním nádorem je melanom, který se šíří a metastazuje do jiných orgánů. Obvykle má vzhled skvrny s nepravidelnými okraji, nepravidelnou pigmentací.

Nepodceňujte preventivní prohlídky

Nevybíhejte se preventivní prohlídce, ať už se jedná o prohlídku u obvodního lékaře, gynekologa, zubaře či dermatologa. Většina lidí jde k lékaři až ve chvíli, kdy mají nějaký problém, což platí i u znamének. Jakmile jim lékař sdělí, že je vše v pořádku, obvykle už znaménka dále nekontrolují, což je ale velká chyba. Proč je důležité průběžně znaménka sledovat?

Znaménka se vyvíjí celý život

Mateřská znaménka se v průběhu života vyvíjí a mění, proto je důležité mít jejich vývoj pod kontrolou. Jejich maligní zvrat je možné včas odhalit jen při pravidelných kontrolách, proto si nechte od svého dermatologa doporučit, kdy máte přijít na další kontrolu. Nenechte se odbít, případně změňte lékaře. Kontroly se provádí obvykle po půl až po jednom roce.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.