Líbání nestojí za nic

Proč se líbáme, když ve skutečnosti líbání není instinktivní a vlastně se bez něj obejdeme? Proč se až 10 % lidí vůbec nelíbá a přijde jim to odporné?

Líbání je pouze naučené chování

zoom

Kde se vzalo to směšné spojování rtů?

Na rozdíl od hmatu, který je jedním ze základních lidských smyslů, líbání není běžná zvyklost, není intuitivní ani vrozené – líbání je naučené. Kde se tedy vzalo to směšné spojování dvou rtů? Kdo nás tu pošetilost naučil? Podle britského zoologa Desmonda Morrise je líbání pozůstatkem zvyku, kdy matky v některých kulturách krmily (a někteří domorodci to dělají dodnes) své děti rozžvýkanou stravou z úst do úst. Neurologové a sexuologové pro změnu tvrdí, že líbání je biologickou pomůckou při výběru protějšku. Podle nich slouží polibek k „očichání“ partnera, na což navazuje další vysvětlení vzniku polibku.

Někteří vědci si myslí, že naši dávní předci se začali líbat úplnou náhodou právě při vzájemném očichávání. V rané historii byl totiž čich pro vzájemné vztahy mnohem důležitější než kterýkoliv jiný smysl. Při vzájemném přejíždění nosem po tváři se dalo (a stále dá) zjistit, jestli si lidé vzájemně voní, respektive jak kompatibilní je imunitní systém s tím druhým.

Líbání je kanibalismus

zoom Zvětšit

Číňani považují líbání za odporné

Sigmund Freud a řada moderních vědců si naopak myslí, že líbání je vrozené. Sigmund spojuje líbání s pozůstatkem sacího reflexu, ostatní vědci razí teorii, že líbání je sice přirozené a vrozené, ale zároveň je závislé na odlišných způsobech chování. Z toho důvodu se přibližně 650 milionů lidí nelíbá. Číňané považují líbání na ústa za odporné – někteří to dokonce přirovnávají ke kanibalismu. V Japonsku v 19. století byl polibek považován za urážlivý. Ve Finsku si na líbání taky nepotrpí. S oblibou si tam dopřávají společné koupele, ale líbání se straní.

Ptáte se, proč si někteří něco tak romantického, jako je líbání, dobrovolně odpírají? Vždyť líbání je projevem důvěry, lásky a bezpečí! Podle výzkumů líbání dokonce snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu a naopak zvedá úroveň oxytocinu (hormon lásky, věrnosti a důvěry) v těle. Navíc rty jsou významnou erotogenní zónou. Tak proč se nelíbat? Odpověď jste si mohli přečíst výše – líbání je odporné. Tento názor zastávají nejen Číňani, ale třeba i kmeny z Brazílie.

zoom Zvětšit

Sex není nejvyšší forma intimity

Pouze sex prý nestačí

Aby těch výzkumů nebylo málo, tak psychologové z Oxfordu zjistili, že partneři, kteří se často líbají, jsou mnohem šťastnější než páry, které se nelíbají a mají pouze pohlavní styk. Oxfordský psycholog Rafael Wlodarski zastává názor, že pohlavní styk není nejvyšší forma intimity, tedy alespoň ne vždy. Podle jeho tvrzení můžete mít pravidelně sex, ale přitom nemusíte být ve vztahu šťastní, za což může (mimo jiné) třeba i nedostatek polibků a fyzického kontaktu jako takového.

Kdo se v tom má vyznat? Líbat se nebo nelíbat? Pro někoho je líbání ztráta času, něco nechutného a zcela zbytečného. Jiný si bez líbání nedokáže vztah představit. V případě, že jste s partnerem na stejné vlně, pak vás líbání nemusí trápit. Problém nastává, pokud je jeden z vás „líbací“ a druhý nikoliv. Pokud budete své drahé polovičce odpírat doteky, nebudete se líbat a hladit, byť to od vás  partner(ka) vyžaduje, váš vztah inklinuje dlouhodobě k vážným emocionálním problémům.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!