arrow
profile_image
martinam
od 13. 11. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Celozrný koláč se zakysanou smetanou a broskvemi:
těsto: 200g špaldové celozrné mouky-jemně mleté
1 kávová lžička soli
120 g másla
2-3 studené lžíce vody

náplň: konzerva broskví (nebo jiné ovoce)
2 zakysané smetany (pův. recept - 150 g - je to hrozně málo, náplň je pak moučná)
3 žloutky
200 g třtinového cukru
200 g špaldové celozrné mouky-jemně mleté (pův. recept - 300g - náplň je pak, ale moc moučná a těžká)

drobenka: 60 g másla
75 g špaldové celozrné mouky-jemně mleté
60 g třtinového cukru (nebo jiné sladidlo - podle vašich zásad)
(komu chutná může přidat půl lžičky mleté skořice)

Těsto připravíme tak že do osolené mouky rozdrobíme máslo (já ho nechávám změknout) a vytvoříme těsto, to vyválíme (3mm), dáme do pečící formy na koláč se zoubkovitými okraji (dortová forma - já jí vyložím těstem rovnou a neválím ho)

Broskve nakrájíme na plátky (5 mm - množství ovoce záleží na Vaší chuti - já dávám celou konzervu) a uložíme na dno formy (podle pův. receptu aby se broskve překrývaly- ale já jen nahážu a rozprostřu).

V míse smícháme zakys. smetany, žloutky s cukrem a moukou. Promíchanou směsí zalijeme broskve.

Dáme na cca 30 minut péct až krémová směs zrůžoví. Potom posypeme drobenkou (mouka + cukr + máslo = hrubé drobty ) a pečeme dalších cca 15 min.
-------------------------------------------------- -------------------------------
Je jemný a lehký. Vhodný nejen pro odpůrce bílé mouky a cukru, chutná všem. Jen barva je trochu "hnědší" než jeho pův. varianta. Doba pečení je individuální, já peču na 175st. asi o 10 minut déle, ale naše trouba se nedá brát vážně

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené