Ahoj, sháním recept na Išelské cukroví.
Na netu je jich plno, ale já bych chtěla nějaký ověřený, a pokud možno, tak náplň bez syrových žloutků. Nemáte?

Těsto dělávám takhle:
14 dkg másla, 14 dkg hladké mouky, 8 dkg moučkového cukru, 8 dkg vlašských ořechů, lžíce kakaa, trochu citrónové kůry, a trochu mleté skořice. Dát odpočinout do lednice. Není v tom vejce, tak se někdy hůř rozvaluje, tak si vyválím vždy malou placku, vypíchám kolečka a tak pořád dokola, dokud to nezpracuji celé.

Klasická nádivka je se žloutkem, taky se toho bojím, takže používám máslový krém s ořechy. Dám si nastrouhané ořechy (tak 8-10 deka) do kastrůlku, zaliji mlékem, abych měla hustou kaši, a vařím na mírném plameni nebo ve vodní lázni (mléka tak akorát, když bude málo, můžes podlít, hodně míchat, aby se to nepřipálilo, mléko mělo by být v podstatě ve finále odpařené). Pak normálně utřu máslo s moučkovým cukrem a zlehčím ho několika lžícemi vychladlé kaše z maizeny uvařené v mléce. Ale ta maizena nemusí být, můžeš zůstat jen u másla s cukrem. No a pak vychladlou ořechovou kaši vmíchám po lžících do utřeného másla, přidám trochu rumu a nebo zavařeniny. (Máslo i kaše musejí mít zhruba stejnou teplotu, aby se to nesrazilo). Na tohle množství by myslím stačil krém tak z půlky másla. Cukru podle chuti.

No a pak poliji čokoládovou polevou polovinu upečených koleček, ozdobím mandlí nebo ořechem, nechám uschnout a až na konec slepuji krémem. A někdy na to dávám polevu rumovou a zdobím čokoládovými "cikcaky" nebo sypáníčkem (tohle mají u nás doma dokonce ještě radši, i když už to není to pravé išelské).

Reaguji na Morrigan:
děkuju! Já už myslela, že mi nikdo neporadí...
Já ho právě nikdy ještě nedělala, a ani nevím jak ten originál má chutnat, ale všichni si jej chválí, tak bych ráda zkusila.

... ještě mi tam vypadlo kakao, tak jsem ho dopsala...
A zalovila jsem v receptech naší mamky a našla ještě jeden rozpis na těsto, je tam míň ořechů, tak kdybys měla o ně nouzi, můžeš použít tenhle:
21 dg hl. mouky, 2 dg kakaa, 7 dg moučkového cukru, 1 vanilkový sukr, 5 dg ořechů, 14 dg másla, čtvrt lžičky skořice. Je trochu hutnější, ale výsledek je taky ňamka.

Reaguji na Morrigan:
ořechů mám mraky...jenom nemám lidi na loupání
takže asi použiju ten druhý recept. Díky

Cituji 1EPE: ořechů mám mraky...jenom nemám lidi na loupání


Já taky loupala sama, snažila jsem se co nejmíň nadělat, ale ty bestie mi stejně střílely po velmi opatrném (!) zmáčknutí louskáčku po celém obýváku! (Seděla jsem u televize, je to nudná práce, to loupání. ).

Reaguji na Morrigan:
jako u nás...skořápky snad až za obývací stěnou

Už jsem vyndala máslo a jdu zadělávat.

Tak co, nešlo Ti to těsto trochu na nervy?

Reaguji na Morrigan:
zatím pohodička, je zaděláno a zítra se bude vykrajovat

Tak to jsem ráda! Peč pozorně, jak je to těsto tmavé, tak člověk musí mít oči na stopkách, aby se to nepřipálilo.

Tak i přes tvé upozornění, jsem první plech spálila
Jinak to vykrajování bylo za trest, šíleně se to drobilo, ale mám hotovo, teď jen před svátky naplnit. Pak ti sem napíšu jak nad tím mlaskáme

Cituji 1EPE: Tak i přes tvé upozornění, jsem první plech spálila

Ajaj, to mě vždycky může klepnout! Taková škoda a té práce, vždycky bych s tím nejradši sekla... To je tím, jak je to tmavé, člověk to hůř ohlídá.

Cituji 1EPE: Jinak to vykrajování bylo za trest,

Ano, to je išelské, patlačka... to první těsto, co jsem psala, se rozvaluje líp,ale zas je tam hodně těch ořechů. Tak držím palce, ať to dotáhneš do finále. Hlavně ať není krém řídký, aby nevytékal.

Cituji Morrigan: Hlavně ať není krém řídký, aby nevytékal.

No to bude taky asi legrace
Ale plnit budu tak týden před Vánoci. A jak se znám, i kdyby to kdovíjak nešlo, pokud to doma bude chutnat, tak se s tím příští rok zase poperu

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy otevřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené